Viinilehti Oy

Etämyynnin esitutkinta päätökseen: syyttäjältä syyttämättäjättämispäätös

Jaa
Viinilehden perustajan Juha Berglundin ja hänen tyttärensä Nea Berglundin yhteiseen viinitilaan, Château Carsiniin liittyvä esitutkinta on vihdoin saatu päätökseen. Erikoissyyttäjä Mari Mattila on päättänyt olla nostamatta syytettä.

Château Carsin oli yksi kymmenestä alkoholin nettimyyjästä, joista lupa- ja valvontavirasto Valvira teki tutkintapyynnön Tullille syksyllä 2020. Tullin esitutkinta koski viinien etämyyntiä Suomessa. Tutkintapyyntö kohdistettiin yrityksiin, jotka maksoivat verot Suomeen sekä käyttivät veroedustajaa – eli toimivat Verohallinnon ja Tullin ohjeiden mukaisesti.

Keväällä 2021 syyttäjä päätti lopettaa neljän alkoholin nettimyyntiä koskevan tapauksen tutkinnat. Syyttäjän mukaan asian oikeudellinen epäselvyys ei edellyttänyt esitutkinnan jatkamista kyseisten yhtiöiden osalta. Berglundien kohdalla esitutkinta suoritettiin loppuun ja se siirtyi syyteharkintaan joulukuussa 2021.

Alkoholilaki ei määrittele etämyyntiä kielletyksi, joten tilanne on ollut hyvin hämmentävä ja epäselvä. Tänään 12. huhtikuuta syyttäjä tiedotti, ettei hän nosta syytteitä.

”Alkoholin etämyynti ei ole, eikä ole koskaan ollut, kiellettyä. Olemme tehneet tätä 25 vuotta ja tähän asti viranomaiset ovat päinvastoin auliisti neuvoneet meitä liiketoiminnassamme. Minä ja isäni Juha Berglund jouduimme viranomaisten välikappaleiksi tässä absurdissa sotkussa. Olemme luonnollisesti hyvin helpottuneita syyttämättäjättämispäätöksestä ja iloisia siitä, että voimme nyt keskittyä viininviljelyyn oikeustoimien sijaan”, Château Carsinin viinintekijä Nea Berglund sanoo.

Samaan aikaan EU-komissio tutkii Suomen toimintaa alkoholin etämyyntiin liittyen. Komissio aloitti viime vuonna Suomea vastaan niin sanotun EU-Pilot-tutkintamenettelyn. Menettelyn tarkoituksena on selvittää, estääkö Suomen alkoholilaki tavaran vapaata liikkuvuutta jäsenmaasta toiseen eli onko Suomi mahdollisesti rikkonut EU:n lainsäädäntöä.

Alkoholin etämyyntiä ei ole alkoholilaissa kielletty, mutta joidenkin suomalaisten viranomaisten tulkinnat ja Valviran ohje ovat voineet välittää kuvaa, että etämyynti olisi kiellettyä. Jos komissio katsoo, että Suomen järjestelmä on EU-oikeuden vastainen, sillä on mahdollisuus avata asiassa virallinen rikkomusmenettely. Tämän päätteeksi EU-tuomioistuin ratkaisee, onko Suomi toiminut EU-oikeuden vastaisesti. Pilot-tutkinta on vielä kesken.

Haluatko tietää lisää? 

Olemme koonneet asiasta kysymys-vastaus-osion verkkosivuillemme.

Viinilehti Tradingia koskeviin kysymyksiin vastaa Decanter Oy:n toimitusjohtaja Heikki Lehtonen.

Château Carsinia koskeviin kysymyksiin vastaa toimitusjohtaja Nea Berglund.

Viinilehti Trading on Virossa toimiva viinien nettikauppaan erikoistunut yritys ja Château Carsin suomalaisomistuksessa oleva viinitila Ranskan Bordeaux´ssa. Suomalaisille kuluttajille Carsin myy viinejään niin Alkon kuin oman nettikauppansa kautta. Yritykset kuuluvat samaan konserniin kuin Viinilehti Oy ja Decanter Oy. Decanter Oy on Viinilehti Trading OU:n rekisteröity veroedustaja Suomessa. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Heikki Lehtonen
toimitusjohtaja
Decanter Oy / Viinilehti Trading
+358 50 1311
heikki.lehtonen@viinilehti.fi


Nea Berglund
toimitusjohtaja
Château Carsin
+33 7 87 36 37 61
nea@carsin.com

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Viinilehti Oy
Viinilehti Oy
Melkonkatu 24
00210 HELSINKI

+358 50 538 8899https://viinilehti.fi

Viinilehti on intohimoisen ja laatutietoisen kuluttajan media

Viinilehti on viininystävän ykkösmedia – vuoden ympäri täynnä tietoa, inspi­raatiota, uutuusarvioita ja vinkkejä. Mikään muu media ei sisällä yhtä paljon suomenkielistä viiniasiaa suomalaiselle kohderyhmälle räätälöitynä.

Viinilehti on paljon muutakin kuin perinteinen printtilehti. Suomen herkullisin mediaperhe tavoittaa viininrakastajat yhä paremmin myös digissä, somessa, applikaatiossa, tapahtumissa ja tastingeissa virtuaalisesti ja livenä ympäri vuoden.

 

VIINI, RUOKA & HYVÄ ELÄMÄ

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Viinilehti Oy

Viinilehti valitsi Vuoden roseeviinin 202318.4.2023 17:00:00 EEST | Tiedote

Viinilehden vuotuinen roseeviinikilpailu on ratkennut. Viinilehden Vuoden roseeviini 2023 valittiin lähes sadan ehdokkaan joukosta. Valinta tehdään aina sokkomaistamalla. Kilpailussa jaettiin myös hopea- ja pronssipalkinto. Viinilehden Vuoden roseeviini on erittäin herkullinen ja poikkeuksellisen tasapainoinen pinot noir Saksan Pfalzista. Hopeamitalisti on hersyvän marjainen ja pirskahteleva portugalilainen. Pronssisijan nappasi saksalainen viini, jossa on tyylikkäitä marjaisia vivahteita.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme