Oulun yliopisto

Etävastaanotot arkipäiväistyvät lääkärin työssä – digitaitoja vahvistetaan lääketieteen koulutuksessa

Jaa

Etävastaanottojen voimakas yleistyminen terveydenhuollossa asettaa uusia vaatimuksia lääketieteen perusopetukseen.

Koronapandemian myötä yhä useampi lääkäri tapaa potilaansa etäyhteyden välityksellä joko videovastaanotolla, chattiyhteydellä tai puhelimitse. Monin paikoin etäpalveluita on lisätty voimakkaasti varsin lyhyessä ajassa.

Etävastaanotot ovat tulleet osaksi terveydenhuollon palveluita pysyvästi, arvioi Oulun yliopiston työelämäprosessori Jarmo Reponen.

”Lääkärin työnkuva on muuttunut ja se on otettava huomioon myös lääketieteen opetuksessa. Tarvitaan kattavaa digiosaamista ja valmistuville lääkäreille konkreettisia työkaluja digitaalisissa ympäristöissä toimimiseen”, Reponen sanoo.

Lääketieteen opiskelijat kokevat etä- ja digitaitojen opiskelun tärkeänä ja toivovat etenkin etävastaanottojen sisällyttämistä opetukseen nykyistä kattavammin.

”Etävastaanottoihin liittyvää käytännön opetusta tulisi ilman muuta sisällyttää opintoihin vielä enemmän”, toteaa Oulun yliopistossa kuudetta vuotta lääkäriksi opiskeleva Nikolas Sinisalo. ”Tällä hetkellä työpaikan perehdytyksellä etävastaanottojen hyödyntämiseen on suuri merkitys. Tulevaisuudessa olisi myös hyvä, että etävastaanoton pitämistä harjoiteltaisiin esimerkiksi osana kliinisen vaiheen opintoja. Oleellista on oppia tunnistamaan tilanteet, jotka voi hoitaa etänä ja toisaalta tilanteet, jotka vaativat potilaan fyysisen käynnin vastaanotolla”, Sinisalo pohtii.

Etävastaanottoihin liittyvää opetusta annetaan Suomen yliopistojen lääketieteen koulutuksessa vielä niukasti, ja aiheeseen liittyvän opetuksen toteutustavat vaihtelevat paljon. Kansainvälisesti tarkasteltuna Suomessa ollaan kuitenkin eturintamassa, sillä muualla maailmassa digitaitoja ja etälääketiedettä opetetaan lääkäreiden koulutuksessa vasta hyvin vähän.

Terveydenhuollon sähköisten työkalujen opetuksessa Oulun yliopisto on ollut edelläkävijä, kun se käynnisti lääkäreille suunnatun e-health-koulutuksen ensimmäisenä Suomessa vuonna 2016.

”Koronapandemian myötä myös muissa yliopistoissa on alettu järjestää etälääketieteen opetusta”, Reponen iloitsee. ”Tähän on vaikuttanut Oulun yliopiston luotsaamassa valtakunnallisessa MEDigi-hankkeessa laaditut e-health-opetusteemat, jotka yhtenäistävät lääketieteen ja hammaslääketieteen peruskoulutusta kansallisesti erityisesti e-health-opetuksen osalta.”

Koulutustapahtuma nostaa esiin etälääketieteen erityispiirteet

Oulun yliopistosta pian lääkäriksi valmistuvat noin 150 opiskelijaa kokoontuvat torstaina 29. huhtikuuta e-health-koulutustapahtumaan, joka toteutetaan yhteistyössä terveysteknologian ja etälääketieteen yritysten kanssa. Tilaisuudessa ovat tiiviisti mukana myös Oulun ammattikorkeakoulun terveyspalvelualojen opiskelijat. Jo kuudetta kertaa järjestettävä tapahtuma pidetään koronarajoitusten vuoksi viime vuoden tapaan kokonaan etäyhteyksin.

Koulutustapahtuman järjestävät Oulun yliopiston lääketieteellinen tiedekunta ja Oulun ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalan yksikkö OuluHealth-yhteistyökumppaneineen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jarmo Reponen, tietojärjestelmätutkimuksen professori, Oulun yliopisto
jarmo.reponen(at)oulu.fi, puh. 044 439 4820

Timo Tuovinen, yliopisto-opettaja, LL, Oulun yliopisto ja Oulun yliopistollinen sairaala
timo.tuovinen(at)oulu.fi, puh. 041 502 7864

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

IT-alan sukupuolittuneet mielikuvat vaativat ravistelua11.5.2021 08:50:00 EEST | Tiedote

Filosofian maisteri Fanny Vainionpään väitöskirjatutkimus tuo lisää ymmärrystä informaatioteknologia-alan sukupuolittuneisuuteen nostamalla esiin lukioikäisten tyttöjen uravalintaan vaikuttavia tekijöitä. Miten lukioympäristö ohjaa tyttöjä tiettyyn suuntaan? Mitkä asiat vaikuttavat jatko-opintojen ja uran valintaan? Tutkimus osoittaa, että uravalinta on prosessi, joka voi vaihtaa suuntaa monesti. Sen luonne on monimutkainen.

Pienhiukkaspäästöille altistuminen yhteydessä sijoittajien päätöksentekoon5.5.2021 07:10:00 EEST | Tiedote

Ilmansaasteille altistuminen voi aiheuttaa monentyyppisiä psykologisia, sosiaalisia ja taloudellisia haittoja. Tästä on saatu viitteitä myös Oulun yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Siinä tutkijat osoittivat, että ilman pienhiukkaspitoisuudet ovat yhteydessä osakemarkkinoiden tuottoon ja markkinoiden epävakauteen eli volatiliteettiin. Löytö on merkittävä, vaikka ilmiön syy-seuraussuhteista tiedetäänkin vasta vähän.

Mikä liikuttaa työvoimaa?29.4.2021 08:30:54 EEST | Tiedote

Työn ja työvoiman kohtaanto-ongelma sekä korkeasti koulutetun työvoiman puute ovat Suomen talouden tunnettuja pullonkauloja. Yhtäältä myös talouden paikalliset shokit, kuten laajan teollisen toiminnan alasajo Kemin paperitehtaan tapaan, aiheuttavat häiriötilanteita työmarkkinoilla sekä alueellisia ja inhimillisiä ongelmia. Mistä osaavaa työvoimaa? Mitkä tekijät vaikuttavat työvoiman liikkuvuuteen, eri aloilla ja alueiden välillä. Mikä vetää ulkomaisia osaajia? Tutkijan mukaan itse työ ei ole ratkaisevin tekijä. Koulutetut liikkuvat työn perässä yllättävän vähän. Shokeista toiset alueet selviävät paremmin kuin toiset.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme