Oulun yliopisto

Etävastaanotot arkipäiväistyvät lääkärin työssä – digitaitoja vahvistetaan lääketieteen koulutuksessa

Jaa
Etävastaanottojen voimakas yleistyminen terveydenhuollossa asettaa uusia vaatimuksia lääketieteen perusopetukseen.

Koronapandemian myötä yhä useampi lääkäri tapaa potilaansa etäyhteyden välityksellä joko videovastaanotolla, chattiyhteydellä tai puhelimitse. Monin paikoin etäpalveluita on lisätty voimakkaasti varsin lyhyessä ajassa.

Etävastaanotot ovat tulleet osaksi terveydenhuollon palveluita pysyvästi, arvioi Oulun yliopiston työelämäprosessori Jarmo Reponen.

”Lääkärin työnkuva on muuttunut ja se on otettava huomioon myös lääketieteen opetuksessa. Tarvitaan kattavaa digiosaamista ja valmistuville lääkäreille konkreettisia työkaluja digitaalisissa ympäristöissä toimimiseen”, Reponen sanoo.

Lääketieteen opiskelijat kokevat etä- ja digitaitojen opiskelun tärkeänä ja toivovat etenkin etävastaanottojen sisällyttämistä opetukseen nykyistä kattavammin.

”Etävastaanottoihin liittyvää käytännön opetusta tulisi ilman muuta sisällyttää opintoihin vielä enemmän”, toteaa Oulun yliopistossa kuudetta vuotta lääkäriksi opiskeleva Nikolas Sinisalo. ”Tällä hetkellä työpaikan perehdytyksellä etävastaanottojen hyödyntämiseen on suuri merkitys. Tulevaisuudessa olisi myös hyvä, että etävastaanoton pitämistä harjoiteltaisiin esimerkiksi osana kliinisen vaiheen opintoja. Oleellista on oppia tunnistamaan tilanteet, jotka voi hoitaa etänä ja toisaalta tilanteet, jotka vaativat potilaan fyysisen käynnin vastaanotolla”, Sinisalo pohtii.

Etävastaanottoihin liittyvää opetusta annetaan Suomen yliopistojen lääketieteen koulutuksessa vielä niukasti, ja aiheeseen liittyvän opetuksen toteutustavat vaihtelevat paljon. Kansainvälisesti tarkasteltuna Suomessa ollaan kuitenkin eturintamassa, sillä muualla maailmassa digitaitoja ja etälääketiedettä opetetaan lääkäreiden koulutuksessa vasta hyvin vähän.

Terveydenhuollon sähköisten työkalujen opetuksessa Oulun yliopisto on ollut edelläkävijä, kun se käynnisti lääkäreille suunnatun e-health-koulutuksen ensimmäisenä Suomessa vuonna 2016.

”Koronapandemian myötä myös muissa yliopistoissa on alettu järjestää etälääketieteen opetusta”, Reponen iloitsee. ”Tähän on vaikuttanut Oulun yliopiston luotsaamassa valtakunnallisessa MEDigi-hankkeessa laaditut e-health-opetusteemat, jotka yhtenäistävät lääketieteen ja hammaslääketieteen peruskoulutusta kansallisesti erityisesti e-health-opetuksen osalta.”

Koulutustapahtuma nostaa esiin etälääketieteen erityispiirteet

Oulun yliopistosta pian lääkäriksi valmistuvat noin 150 opiskelijaa kokoontuvat torstaina 29. huhtikuuta e-health-koulutustapahtumaan, joka toteutetaan yhteistyössä terveysteknologian ja etälääketieteen yritysten kanssa. Tilaisuudessa ovat tiiviisti mukana myös Oulun ammattikorkeakoulun terveyspalvelualojen opiskelijat. Jo kuudetta kertaa järjestettävä tapahtuma pidetään koronarajoitusten vuoksi viime vuoden tapaan kokonaan etäyhteyksin.

Koulutustapahtuman järjestävät Oulun yliopiston lääketieteellinen tiedekunta ja Oulun ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalan yksikkö OuluHealth-yhteistyökumppaneineen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jarmo Reponen, tietojärjestelmätutkimuksen professori, Oulun yliopisto
jarmo.reponen(at)oulu.fi, puh. 044 439 4820


Timo Tuovinen, yliopisto-opettaja, LL, Oulun yliopisto ja Oulun yliopistollinen sairaala
timo.tuovinen(at)oulu.fi, puh. 041 502 7864

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Oulun yliopistossa tehtiin viime vuonna 51 keksintöä – maailman henkisen omaisuuden päivää vietetään perjantaina 26.4.24.4.2024 06:52:00 EEST | Tiedote

Oulun yliopistossa tehdään vuosittain kymmeniä uusia keksintöjä, jotka voivat olla alkuja tulevaisuuden innovaatioille. Vuonna 2023 niitä raportoitiin 51. Eniten keksintöilmoituksia tehtiin tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnassa, 22 kappaletta. Teknillisessä tiedekunnassa ilmoituksia tehtiin 13 sekä biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnassa 10. Viime vuonna Oulun yliopisto lähti patentoimaan seitsemää keksintöä.

Alaselkäkipuun liittyvää terveyspalvelujen käyttöä ja sairauspoissaoloja voidaan vähentää luokitteluun perustuvalla hoidolla24.4.2024 05:50:00 EEST | Tiedote

Alaselkäkipupotilaiden toipumista voidaan nopeuttaa, lääkärikäyntejä ja kuvantamistutkimuksia vähentää sekä selkäkivusta johtuvia sairauspoissaolopäiviä minimoida luokitteluun perustuvalla hoitomallilla, uusi tutkimus osoittaa. Luokitteluun perustuvassa hoidossa potilaat huomioidaan yksilöllisesti ja terveydenhuollon resursseja kohdennetaan eniten hoitoa tarvitseville.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye