HUS

Etävastaanottojen hyötyjen tutkiminen on alkamassa HUSissa

Jaa

Koronavirusepidemia luo tutkimusasetelman etävastaanottojen tutkimiselle HUSin Pää- ja kaulakeskuksessa. Alkavan tutkimuksen perusteella etävastaanottoja kehitetään ja niiden määrää lisätään.

Tutkimuslupaa parhaillaan hakevassa tutkimuksessa selvitetään etävastaanottojen toimivuutta sähköisellä kyselylomakkeella potilailta, lääkäreiltä ja hoitohenkilökunnalta HUSin Pää- ja kaulakeskuksessa.

Lisäksi sairauskertomuksista tutkitaan muun muassa, mihin tarkoitukseen etävastaanotto oli tarkoitettu, kuten lääkkeen aloitukseen tai hoito-ohjeisiin sekä onko etävastaanotto ollut riittävä potilaan asian hoitamiseksi.”Etävastaanotoista on niukasti tutkimustietoa. Koronapandemia antaa hyvän mahdollisuuden tutkia etävastaanottojen toimivuutta”, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Morag Tolvi sanoo.

HUSin Pää- ja kaulakeskuksessa hoidetaan korva-, nenä-, kurkku- ja silmätauteja sekä suu- ja leukasairauksia. Pään alueen sairauksia hoidetaan usein kasvokkain ja potilaan hengitysteiden lähellä. Tällöin niin potilaiden kuin henkilökunnankin koronavirustartuntavaara on tutkitusti suurempi kuin muilla erikoisaloilla.

Etävastaanotot lisääntyvät tulevaisuudessa

Etävastaanottojen lisääminen niin puhelimitse kuin videoyhteyksin on kuulunut HUSin Pää- ja kaulakeskuksen strategiaan ilman epidemiaakin. Kansainvälisissä tutkimuksissa etävastaanottojen on todettu lyhentävän jonotusaikoja ja vastaanoton pituutta sekä säästävän kustannuksia. Näissä tutkimuksissa yli 90 prosenttia korvatautien yksikön potilaista on ollut tyytyväisiä etävastaanottojen laatuun.

”Pyrimme löytämään ne potilasryhmät, jotka sopisivat parhaiten etävastaanotoille. Tavoitteena on tehdä etävastaanottopotilaille oma hoitopolkunsa. Alkavan tutkimusten tuloksilla voi olla merkitystä paitsi HUSin myös koko Suomen terveydenhuollon toimintamallien kehittämiselle ja resurssien käytölle”, Tolvi sanoo.

HUSissa on pyritty suojaamaan henkilökunnan ja potilaiden terveyttä sekä vähentämään tartuntariskiä. Siksi epidemian aikana vastaanottokäyntejä muutettiin etävastaanottoiksi. Uusien vastaanottotapojen myötä selvitetään, mitkä mallit ovat toimivia normaalitilanteessakin. 

Yhteyshenkilöt

Morag Tolvi , korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri
HUS Pää- ja kaulakeskus
morag.tolvi@hus.fi, puh. 050 4287 221

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme