Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)

Etelä-Karjala ja Kymenlaakso satsaavat nuorten palvelujen parempaan saavutettavuuteen

Jaa

Helppokäyttöinen ja maksuton Zekki-digipalvelu kannustaa nuoria pohtimaan omaa hyvinvointiaan ja ohjaa matalan kynnyksen palveluihin. Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson lähipalvelut lisättiin sovellukseen kesäkuussa.

Kesäkuusta 2021 alkaen Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson nuoret saavat suosituksia valtakunnallisten palvelujen lisäksi myös erilaisista lähipalveluista, kun he tekevät verkossa Zekki-hyvinvointitestin.

‒Saamme Zekin avulla lisättyä matalan kynnyksen palveluihimme digitaalista ulottuvuutta. Toivomme, että sen avulla alueemme nuoret löytävät avun entistä paremmin, kun heillä on huolia tai kuormittava elämäntilanne, perhepalvelujen ylilääkäri Kaisa Kivistö Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiristä sanoo.

Zekki kannustaa pohtimaan omaa hyvinvointia ja ohjaa matalan kynnyksen palveluihin. Verkossa toimiva maksuton digipalvelu on tarkoitettu 15–25-vuotiaille nuorille sekä nuorten kanssa työskentelevien ammattilaisten työkaluksi.

Zekin vahvuutena on sen nuorilähtöinen ja hallinnollisia sektoreita ylittävä lähestymistapa. Kun lisää palveluja Zekkiin, joutuu samalla miettimään, miten eri palvelut tehdään nuorille mahdollisimman helposti lähestyttäväksi.

‒ Meille on tärkeää, että Zekki pohjautuu tutkittuun tietoon ja asiantuntijanäkemyksiin. Sen käytettävyys on myös tehty helpoksi ja näppäräksi, Kivistö lisää.

Lähipalveluja pääsee lisäämään jatkossa muualtakin Suomesta

Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson toimijat ovat kehittäneet palveluja yhdessä Diakin kanssa kuluneen kevään aikana. Ensin tutustuttiin Zekkiin ja kartoitettiin siihen sopivimmat nuorille suunnatut palvelut. Seuraavana askelena pohdittiin, miten palveluja kohdennetaan ja suositellaan Zekissä.

‒ Työskentelyn myötä sain itsekin tarkempaa tietoa ja hahmotan aiempaa paremmin, mitä kaikkea eri toimijoilla on nuorille tarjolla, nuorisokoordinaattori Jenny Amperla Haminan kaupungilta sanoo.

Kolmannessa työpajassa laadittiin lyhyet palvelunkuvaukset ja täsmennettiin, miten kuhunkin palveluun pääsee. Tiedot lähipalveluista lisättiin Zekkiin kesäkuun alussa.

‒ Erilaisia nuorille suunnattuja verkkopalveluja on paljon, mutta mitään palvelua ei ole aiemmin otettu käyttöön näin systemaattisesti ja näin laajalla yhtenäisellä alueella, asiantuntija Sakari Kainulainen Diakista sanoo.

Jatkossa alueellisia ja paikallisia lähipalveluja pääsee lisäämään Zekkiin myös muualta Suomesta selkeän ohjeistuksen avulla. Samaan aikaan rakennetaan myös tekoälyyn perustuvaa palveluiden lisäystä yhteistyössä valtiovarainministeriön AI-ohjelman kanssa.

‒ Syksyn 2021 aikana tehdään ohjeistus, miten kunta tai kuntayhtymä voi lisätä Zekkiin palveluja ja luodaan sivusto, jonka kautta palveluja pääsee ehdottamaan itsenäisesti, Kainulainen sanoo.

Zekki perustuu 3X10D®-elämäntilannemittariin, tutkimuksiin ja asiantuntijatietoon. Zekin ovat kehittäneet yhdessä Diakonia-ammattikorkeakoulu, Diakonissalaitoksen Vamos, Ehyt, HelsinkiMissio, Mannerheimin lastensuojeluliitto, Marttaliitto, Mieli, Nuorisoasuntoliitto, Nuorten Ystävät, Pelastakaa Lapset, Takuusäätiö, Väestöliitto ja Yeesi STEAn tuella.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Kyläsaarenkuja 2
00580 HELSINKI

http://www.diak.fi

Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) kouluttaa asiantuntijoita sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkauksen aloille. Se osallistuu koulutusalojensa alueelliseen, valtakunnalliseen ja kansainväliseen kehittämiseen mm. hanketoimintansa kautta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)

Diakin opettajien työhyvinvoinnin kehittämiseen merkittävä rahoitus2.9.2021 08:13:00 EEST | Tiedote

OAJ on jakanut työhyvinvointirahastostaan tukea hankkeisiin, jotka edistävät opettajien, alan esihenkilöiden ja työyhteisöjen työhyvinvointia. Suurimman tukisumman eli 110 000 euroa sai Diakonia-ammattikorkeakoulun opettajien paikallisyhdistys. Resurssit riittämään -hankeessa pohditaan keinoja keventää kuormitusta, tuetaan opetushenkilöstön yhteisöllisyyttä ja ratkotaan työhyvinvoinnin haasteita.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme