Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Etelä-Karjalan ensimmäinen jokivesien jatkuvatoiminen vedenlaatumittari toimintakuntoon Kaakossa

Jaa

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on asennuttanut vedenlaatua seuraavan jatkuvatoimisen mittauslaitteiston Rakkolanjoelle Lappeenrantaan. Jatkuvatoiminen vedenlaadun mittausasema antaa reaaliaikaista tietoa vedenlaadusta. Laitteistosta mittaa jokivedestä nitraattityppeä, klorofylliä, sähkönjohtokykyä, lämpötilaa, sameutta ja kemiallista hapenkulutusta.

Rakkolanjoelle  asennettiin jatkuvatoiminen vedenlaadun mittauspiste.
Rakkolanjoelle asennettiin jatkuvatoiminen vedenlaadun mittauspiste.

Kaakkois-Suomen ensimmäinen virtaavan veden jatkuvatoiminen mittari Rakkolanjokeen

EHP Environment Oy asensi elokuussa 2021 jatkuvatoimiset mittausaseman Rakkolanjokeen. Näin joen vedenlaatu saadaan intensiivisempään seurantaan, joka on tärkeää mm. siksi että joki on yksi rajavesistöistämme, Lappeenrannan kaupungin jätevesien purkuvesistö ja Kaakon vesienhoidon toimenpiteiden keskeinen kohde.

Asema mittaa veden sähkönjohtokykyä (kertoo mm. jätevesivaikutuksen määrästä), sameutta, kemiallista hapenkulutusta, levämääristä kertovaa klorofylliä, nitraattityppeä ja lämpötilaa. Tällä hetkellä ei ole olemassa kunnollista tekniikkaa luonnonvesien kokonaisfosforipitoisuuden suorille mittauksille, ja jatkuvatoimisesti mitattavien suureiden määrä on edelleen hyvin rajallinen. Mittauksen tapahtuvat kerran tunnissa, ja niitä tehdään ympärivuotisesti, myös jokien jäätyessä. Asennustavassa huomioitiin myös huollettavuus: anturit voidaan helposti puhdistaa ja huoltaa rannalta käsin ja sijoittaa takaisin uomaan mittaamaan.

Tarkempaa tietoa Rakkolanjoen vedenlaadusta ja sen vaihtelusta

Rakkolanjoki on vesienhoidon uusimmissakin arvioinneissa luokiteltu huonossa tilassa olevaksi vesistöksi. Jotta joen ja Haapajärven tila saataisiin kohenemaan, tarvitaan tietoa vesistön tämänhetkisestä tilanteesta ja myös vedenlaadun vaihteluista. Oman haasteensa tilanteeseen tuo se, että Rakkolanjoki on rajajokiamme ja vedet virtaavat Venäjän puolelle. Mittaamalla veden laatua, voimme jakaa tietoa myös rajanaapurillemme.

Vedenlaatutiedot tulevat reaaliaikaisina Kaakkois-Suomen ELY-keskukseen, jossa niitä tarkastellaan säännöllisesti ja reagoidaan tarvittaessa sekä mahdollisiin mittausvirheisiin että muihin muutoksiin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesienhoidon asiantuntija Antti Haapala
s-posti: etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi
puh. 0295 029 103

Vesistöpäällikkö Visa Niittyniemi
s-posti: etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi
puh. 0295 029 260

Kuvat

Rakkolanjoelle  asennettiin jatkuvatoiminen vedenlaadun mittauspiste.
Rakkolanjoelle asennettiin jatkuvatoiminen vedenlaadun mittauspiste.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Salpausselänkatu 22 (PL 1041)
45101 Kouvola

0295 029 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kaakkois-suomi

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan kestävä ja elinvoimainen Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kaakkois-Suomen työllisyyskatsaus, elokuu 202121.9.2021 08:37:40 EEST | Tiedote

Kaakkois-Suomen työllisyystilanne on elokuun lopussa melko samanlainen kuin heinäkuussa. Työttömyys on laskenut 19 prosentin verran viime vuodesta ja on suunnilleen vuoden 2019 elokuun tasolla. Kehitys on koko maan tilanteeseen verrattuna parempi. Lomautettujen määrä on laskenut edelleen selvästi sekä edellisvuodesta että edelliskuukausista. Nuorten, alle 25-vuotiaiden työttömyys laski viime vuodesta 35 prosenttia eli enemmän kuin kokonaistyöttömyys. Uusia työpaikkoja oli elokuun aikana auki 49 prosenttia vuodentakaista enemmän.

Kaakkois-Suomen liikenneturvallisuussuunnitelma päivitetään – kerro mielipiteesi riskiryhmistä, ongelmista ja tehokkaimmista keinoista!3.9.2021 11:16:38 EEST | Tiedote

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on käynnistänyt vuonna 2013 valmistuneen alueen liikenneturvallisuussuunnitelman päivityksen. Suunnitelmassa asetetaan pitkän aikavälin tavoitteet ja painotukset vuoteen 2030 sekä kuvataan konkreettiset toimenpiteet vuosille 2022–2026. Suunnitelma laaditaan yhteistyössä muiden viranomaistahojen (mm. Liikenneturva, poliisi, pelastuslaitokset, kunnat jne.) kanssa. Suunnitelma valmistuu kesäkuussa 2022.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme