Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus inventoi uhattuja jäkälälajeja Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla (Pohjalaismaakunnat)

Jaa
Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) inventoi vanhojen metsien haavoissa kasvavia, uhattuja jäkälä- ja sammallajeja syys-lokakuun aikana. Suurin osa inventointialueista sijaitsevat Pohjanmaalla, mutta yksittäisiä inventointikohteita sijaitsee myös Keski-Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla.
Haapariippusammal. Kuva: Johanna Kullas.
Haapariippusammal. Kuva: Johanna Kullas.

Inventointien tarkoitus on nykytilanteen kartoitus aiemmilla lajien havaitsemispaikoilla, koska valtaosa näistä havainnoista ovat peräisin 1990-luvulta tai varhaiselta 2000-luvulta.Inventointien aikana otetaan näytteitä mahdollisista esiintymisistä vahingoittamatta jäkälien suosimia puita.

Inventoinnin kohdelajit ovat lännenhyytelöjäkälä (Collema nigrescens), joka on luokiteltu erittäin uhanalaiseksi ja haavanhyytelöjäkälä (Collema subnigrescens), joka on luokiteltu vaarantuneeksi.Vastaavissa paikoissa kasvavia, muita uhanalaisia lajeja kartoitetaan myös kuten äärimmäisen uhanalainen lännenmunuaisjäkälä (Nephroma laevigatum), erittäin uhanalainen jauhenaava (Usnea fulvoreagens), erittäin uhanalainen etelännaava (Usnea wasmuthii) sekä vaarantunut haapariippusammal (Neckera pennata).Lajien vakavimmat uhat ovat 1) metsissä tapahtuvat muutokset kuten vanhojen metsäalojen vähentyminen, puuston lajikoostumuksen muutokset sekä metsänhoitotoimenpiteet kuten metsien uudistaminen ja hoito, 2) maankäytön muutokset kuten rakentaminen, ojitus ja turpeennosto sekä metsien raivaaminen viljelykäyttöön ja 3) kemikaaliset haittavaikutukset kuten ilmansaasteet.

Useampi näistä lajeista ovat maastossa vaikeasti tunnistettavia.Niiden erottamiseksi muista vastaavanlaisista lajeista vaaditaan mikroskopointia.Siksi otetaan näytteitä lajimäärityksen varmistamiseksi.Hankkeen loputtua näytteet lähetetään luonnontieteelliselle museolle, jossa ne käytetään opetus- tai tutkimustarkoituksessa.

Työ suoritetaan jäkäliin erikoistuneen konsultin toimesta.Käytännön maastotyö tehdään syyskuun lopulla ja lokakuussa.Lajit on aiemmin havaittu melkein 200 eri paikassa Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen toiminta-alueella.Siksi inventoinnit jatkuvat mahdollisesti ensi vuonna.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta:
Luonnonsuojeluasiantuntija Ann-Sofie Åstrand, ann-sofie.astrand@ely-keskus.fi, puh. 0295 027 972

Kuvat

Haapariippusammal. Kuva: Johanna Kullas.
Haapariippusammal. Kuva: Johanna Kullas.
Lataa
Inventointikohteiden yleiskartta.
Inventointikohteiden yleiskartta.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

NTM-centralen i Södra Österbotten har gett utlåtande om Koppö Energia Oy:s MKB-program för framställning av syntetisk metan (Österbotten)21.3.2023 12:00:00 EET | Tiedote

Koppö Energia Oy planerar en anläggning för tillverknng av syntetisk metan på Björnön i Kristinestad. Projektets mål är att producera kolneutral syntetisk metan (LSNG = Liquid syntethic natural gas) genom att återvinna koldioxid från rökgasströmmar i närområdet samt med vätgas som producerats av förnybar energi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme