Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on antanut lausunnon Lamminnevan tuulivoimahankkeen YVA-ohjelmasta (Etelä-Pohjanmaa)

Jaa
Fortum Power and Heat Oy suunnittelee tuulivoiman ja sähkönsiirron hanketta, jossa enintään 38 tuulivoimalaa rakennetaan Seinäjoelle ja Lapualle, Nurmon ja Lapuan keskustaajamien sekä Hirvijärven tekoaltaan rajaamalle metsä- ja suovaltaiselle alueelle, jonka pinta-ala on noin 5500 hehtaaria. Vireillä olevassa ympäristövaikutusten arvioinnissa tarkastellaan kokonaiskorkeudeltaan enintään 300 metrin tuulivoimaloita, joiden yksikköteho on 6–10 MW.

Sähkönsiirto tuulivoima-alueelta on suunniteltu toteutettavan uudella 2 x 110 kV:n linjalla hankealueelta länteen, missä uusi sähkölinja rakennettaisiin olemassa olevan Nurmonjokilaakson suuntaisen 110 kV:n voimajohtokäytävän rinnalle. Linjan kytkentä valtakunnan verkkoon tapahtuu suunnitelman mukaan Seinäjoen sähköasemalla, ja uuden linjan kokonaispituus olisi joko 22,5 km tai 20,8 km. Ympäristövaikutusten arvioinnissa tarkastellaan sähkönsiirron reittivaihtoehtoina Paukanevan Natura-alueen kiertävää ja vanhan linjan rinnalla Natura-alueen ylittävää suunnitelmaa. Myös avattavalle reitille länteen on kaksi vaihtoehtoa. Arviointimenettelyn edetessä saattaa myös itään suuntautuva sähkölinja tulla tarkastelun kohteeksi. Tällöin sähkölinja kytkettäisiin valtakunnan verkkoon mahdollisesti rakennettavalla sähköasemalla hankealueen itäpuolella.

Hankevastaavan laatimasta ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta toimitettiin ELY-keskukselle arviointiohjelmaa koskevassa kuulemisessa yhteensä 28 lausuntoa ja asiantuntijakommenttia sekä 22 mielipidettä, joissa allekirjoittaneita yli 300 henkilöä ja kaksi yhdistystä.

Kuulemisessa saatiin kannanottoja erityisesti hankkeen potentiaalisista vaikutuksista maisemaan ja linnustoon. Myös hankkeen maakuntakaavan merkinnöistä poikkeava aluerajaus sai osakseen kritiikkiä. Lisäksi hankkeessa korostuvat myös yhteisvaikutukset muiden lähialueilla sijaitsevien tai suunnitteilla olevien tuulivoimaloiden kanssa. ELY-keskus edellyttääkin hankkeen arviointimenettelyn edetessä huomioimaan ohjelmavaiheen aikana saatu palaute.

Arviointiohjelma ja ELY-keskuksen lausunto kokonaisuudessaan löytyvät osoitteesta

www.ymparisto.fi/lamminnevatuulivoimaYVA

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylitarkastaja Anne Paadar, puh. 0295 038 147

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Närings-, trafik- och miljöcentralen i Södra Österbottens ansvarsområde för trafik och infrastruktur har publicerat planen för väghållningen och trafiken för åren 2023–2027 på webben8.6.2023 08:00:00 EEST | Tiedote

Planen har gjorts upp för NTM-centralen i Södra Österbottens verksamhetsområde och den omfattar landskapen Österbotten, Mellersta Österbotten och Södra Österbotten. NTM-centralen i Södra Österbottens mål är att uppfylla väganvändarnas behov så väl som möjligt inom ramen för tillgängliga resurser.

Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen liikenne ja infrastruktuuri -vastuualue on julkaissut "Tienpidon ja liikenteen suunnitelma vuosille 2023–2027" suunnitelman8.6.2023 08:00:00 EEST | Tiedote

Suunnitelma on tehty Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen toimialueelle ja se käsittää Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan sekä Etelä-Pohjanmaan maakunnat. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen tavoite on täyttää käytettävissä olevin resurssein mahdollisimman hyvin tienkäyttäjien tarpeet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme