Etelä-Savon ELY-keskus

Etelä-Savon elinkeinoelämän näkymät positiivisia

Jaa

Elinkeinoelämän kokonaisnäkymät ovat Etelä-Savossa puolen vuoden ja vuoden tähtäimellä positiiviset. Koronan vaikutukset jäivät Etelä-Savon yrityksille lievemmiksi kuin vielä viime syksynä odotettiin.

Etelä-Savon elinkeinoelämän näkymät ovat positiivisia. Kuva: Marjukka Manninen
Etelä-Savon elinkeinoelämän näkymät ovat positiivisia. Kuva: Marjukka Manninen

Etelä-Savossa on perusteollisuudessa useita vahvoja yritysryppäitä, esimerkiksi konepajoja ja muovituotteiden valmistajia. Maakunta on sijainniltaan hyvässä paikassa, etäisyydet ja yhteydet Suomen talouskasvun vahvimpiin alueisiin sekä kansainvälisen toiminnan solmukohtiin ovat kohtuulliset. Koronakriisin isku on kohdistunut Etelä-Savossa pahiten ravintola-, kulttuuri- ja matkailutoimintoihin.

Kuivuus ja kuumuus kiusasi maataloutta, metsäsektorin alkuvuosi suotuisa

Kesän 2021 sää on aiheuttanut maataloudelle merkittäviä ongelmia. Viljasato on jäämässä keskinkertaiseksi ja osin puintikelpoista satoa ei saada lainkaan. Kuivuus aiheutti myös puutarhatuotannolle ongelmia, kun jouduttiin käyttämään pitkään keinokastelua. Tämä aiheutti kustannuksia ja vaikutti sadon määrään ja osin myös laatuun.

Metsäsektorin alkuvuosi on ollut varsin suotuisa. Etelä-Savossa on tehty puukauppoja vuoden alkupuoliskolla ennätysvuoden 2018 tahtiin. Sahatavaran korkeasuhdanteen takia kysyntä on painottunut tukkipuuhun.

Teknologiateollisuus selvisi hyvin ja rakentamisvauhti on tasainen

Tämänhetkinen näkymä maailmalla tukee tuotannon kasvua. Kasvua kuitenkin vaikeuttavat hankaluudet materiaalien ja komponenttien saatavuudessa. Lisäksi kysynnän lisääntyminen on johtanut tuottajahintojen nousuun ja tilanne kurittaa erityisesti tuotantoketjun alkupäätä. Osaavasta työvoimasta alkaa olla myös pulaa. Oman mausteensa tilanteeseen tuo mm. digitalisaation mukanaan tuoman muutoksen kova tahti. Tämä ilmiö korostuu Etelä-Savossa, jossa yritysten tarvitsemat osaamistarpeet vaihtelevat paljon toisistaan, mutta taas toisaalta määrät per yritys eivät ole kovin suuria.

Rakentamisen suhdannenäkymä Etelä-Savossa on vuonna 2021 positiivinen. Maakunnassa rakentamisen kokonaisvolyymi oli vuoden 2020 kasvussa ja sama suunta on jatkunut alkuvuonna 2021. Nousu johtuu julkisen palvelurakentamisen hankkeista. Liike- ja toimistorakentaminen on elpymässä aallonpohjasta ja teollisuus- ja varastorakentamisessa näkyy yritysten investointihalukkuuden kasvu.

Matkailukesä oli ennätyksellinen

Matkailukesä 2021 oli Etelä-Savossa ennätyksellinen kotimaan matkailun osalta. Tosin epävarmuus oli vallitseva olotila matkailuyrityksissä. Tiukennukset koronarajoituksissa näkyvät välittömästi yritysten varaustilanteessa. Yrityksissä suhtaudutaan kaikesta huolimatta tulevaisuuteen varovaisen optimistisesti ja uskotaan rokotusten etenemisen mahdollistavan paluun normaalimpaan aikaan.

Sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia tarvitaan

Sosiaali- ja terveysalalla ammattitaitoisen työvoiman saantivaikeudet ovat edelleen lisääntyneet. Lääkäreistä, sosiaalityöntekijöistä ja puheterapeuteista on pulaa koko maakunnassa. Uuden työvoiman kysyntää lisää sekä mittava eläköityminen että hoitajamitoitusvaatimusten kiristyminen. Ammattitaitoisista hitsaajista ja koneistajista on pulaa. Matkailun kausityöhön on paljon paikkoja auki, mutta ympärivuotisesti vähän. Myyjän ja toimistotyöntekijän ammateissa ylitarjonta on suurta ja kasvaa koko maakunnassa.

Työ- ja elinkeinoministeriön ja Tilastokeskuksen tuottaman Työvoiman kysynnän ja osaamistarpeiden näkymät -raportin mukaan rekrytointivaikeuksista kärsi vuoden 2020 aikana Etelä-Savossa 42 % (v. 2019: 38 %) rekrytoivista toimipaikoista. Kokonaan ilman työntekijää jäi 14 % toimipaikoista Etelä-Savossa ja 19 % koko maassa.

Etelä-Savon tiedot löytyvät Alueelliset kehitysnäkymät -julkaisusta sivulta 77 alkaen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johtaja Juha Pulliainen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 162
Ennakointiasiantuntija Merja Toijonen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0400 012 179

Kuvat

Etelä-Savon elinkeinoelämän näkymät ovat positiivisia. Kuva: Marjukka Manninen
Etelä-Savon elinkeinoelämän näkymät ovat positiivisia. Kuva: Marjukka Manninen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Puumalan Kaukaantien venekuuria kunnostetaan saariston ympäristönhoitoavustuksella22.11.2021 13:16:21 EET | Tiedote

Puumalan kirkonkylässä Puumalanvirran rannalla seisoo useita komeita, punaiseksi maalattuja venekuureja eli venevajoja. Yksi niistä kuuluu puumalalaisen Ari Kainulaisen suvulle ja toimii nykyisin vapaa-ajan veneilyn tukikohtana. Kainulainen sai venekuurin kunnostukseen saariston ympäristönhoitoavustusta Etelä-Savon ELY-keskukselta vuonna 2021. Tänä vuonna saariston ympäristönhoidon avustusta voi hakea 30.11.2021 saakka. Avustuksella edistetään saaristoluonnon suojelua, saariston maisemakuvan säilyttämistä ja parantamista sekä saaristolaisen rakennusperinnön hoitoa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme