Etelä-Savon ELY-keskusEtelä-Savon ELY-keskus

Etelä-Savon ELY-keskus etsii perinnebiotooppien, lintuvesien ja lähteikköjen kunnostajia

Jaa

Etelä-Savon ELY-keskus etsii toimijoita kunnostamaan ja hoitamaan Etelä-Savon heikentyneitä luonnonympäristöjä. Kunnostukset ovat osa Helmi-elinympäristöohjelmaa ja kohteina ovat mm. perinnebiotoopit eli perinteisen karjatalouden pitkän ajan kuluessa muovaamat niityt, hakamaat ja metsälaitumet, sekä lintuvedet ja lähteiköt. Kunnostukset hankitaan ostopalveluina.

Umpeutunut niitty Kerimäellä kaipaisi puuston harventajaa ja aidan rakentajaa. Kuva: Lauri Helenius. Vapaa julkaistavaksi.
Umpeutunut niitty Kerimäellä kaipaisi puuston harventajaa ja aidan rakentajaa. Kuva: Lauri Helenius. Vapaa julkaistavaksi.

Etelä-Savon ELY-keskus etsii toimijoita:

  • Toteuttamaan perinnebiotooppien ja muiden kohteiden kunnostustoimia, kuten puuston harvennuksia, vesaikon ja pensaikon raivausta, aitojen pystyttämistä tai vieraslajien torjuntaa.
  • Vuokraamaan ja ylläpitämään arvokkaita perinnebiotooppeja laiduntamalla tai niittämällä ympäristökorvauksella ympäristösopimuksen mukaisin ehdoin. Kohteet vaihtelevat pienistä kalliokedoista kosteisiin rantaniittyihin. Laiduntajia kaivattaisiin tällä hetkellä erityisesti Anttolaan, Enonkoskelle, Juvalle, Mäntyharjuun ja Savonlinnaan.
  • Kunnostamaan lintuvesiä. Toimet ovat osaltaan samoja kuin perinnebiotoopeilla, mutta lisäksi lintuvesien hoitotoimia voivat olla mm. ruovikon murskaus, juurakon äestys, koe- ja hoitokalastus ja vesikasvillisuuden niitto.
  • Lähteiden ja lähteikköjen ennallistamiseen: hoitotoimia ovat mm. patojen rakentaminen sekä koneellinen ojien täyttö ja siihen liittyvät ojalinjojen raivaukset miestyönä. Tällä hetkellä mahdolliset ennallistamiskohteet sijaitsevat Punkaharjulla, mutta mahdollisia kohteita etsitään myös muualta maakunnasta.

ELY-keskus toivoo, että kunnostustyötä tarjoavat ottavat yhteyttä ELY-keskukseen sähköpostilla tai puhelimitse.

- Tarvitsemme tietoa yrityksestä ja yritystoiminnasta, yhdistyksestä tai talkooporukasta, joka voisi toteuttaa elinympäristökunnostuksia alueella, sanoo ELY-keskuksen luonnonsuojeluasiantuntija Hanna Huovinen. Työpanoksesta tai eläimistä voi ilmoittaa myös Laidunpankkiin, jolloin tiedot ovat kootusti ja valtakunnallisesti saatavilla.

Vaikka kartoituksia on tehty, on Etelä-Savossa varmasti vielä arvokkaitakin perinnemaisemakohteita, jotka eivät ole ELY-keskuksen tiedossa. ELY-keskus pyrkii järjestämään kunnostuksen arvokkaimmille perinneympäristöille.

- Otamme mielellämme vastaan ilmoituksia mahdollisista arvokkaista perinnebiotooppikohteista, jotka kaipaavat kunnostustoimenpiteitä, kuten raivauksia, niittoa tai laidunnusta, sanoo Hanna Huovinen. Toimenpiteisiin ei kuitenkaan ryhdytä ilman maanomistajan suostumusta.

Kunnostuksiin siirrytään vuonna 2021

Viime vuonna ELY-keskuksessa keskityttiin Helmi-kohteiden maastokartoituksiin. Vuonna 2021 painopiste siirtyy osin kohteiden kartoituksista kunnostuksiin. Helmi-ohjelman puitteissa on tarkoitus kunnostaa kohteita, joilla on merkittäviä perinnebiotooppi- ja linnustoarvoja. Lisäksi Etelä-Savossa on tavoitteena ennallistaa ihmistoimien muuttamia lähdekohteita. Helmi-ohjelman edetessä tullaan mahdollisesti tekemään myös muiden elinympäristöjen, kuten paahdeympäristöjen kunnostuksia. Nämä elinympäristöt ovat tärkeitä monille uhanalaisille lajeille ja myös niiden luontotyypit ovat uhanalaistuneet.

Hoitamattomien perinnebiotooppien joukosta seulotaan tärkeimmät

Etelä-Savon ELY-keskuksen alueella perinnebiotooppeja on hoidon piirissä yksityisillä mailla runsaat 100 kohdetta, lisäksi Metsähallitus hoitaa valtion omistamia kohteita. Mutta vähintään saman verran lienee perinnebiotooppeja, jotka ovat jääneet viime vuosina hoidotta tai joiden arvot on kokonaan menetetty. Nyt onkin tarkoituksena seuloa näiden hoitamattomien kohteiden joukosta ne, joiden laidunnus- tai niittohoitoon palauttaminen on vielä mielekästä ja saada ne jälleen hoidon piiriin. Kunnostetut kohteet pyritään saamaan maatalouden ympäristökorvauksen piiriin, jolloin maanomistaja tai vuokralainen vastaa kohteen asianmukaisesta hoidosta korvausta vastaan. Kunnostus- ja hoitotoimet tehdään aina maanomistajan luvalla.

Viidellä lintuvesikohteella kiireellinen kunnostustarve

Kiireellistä hoitotarvetta on todettu olevan viidellä lintuvesikohteella. Lintuvesikunnostukset ovat monesti raskaita ja pitkiä hankkeita, varsinkin jos toimenpiteenä alueella on ruoppaukset tai pohjapatojen rakentaminen. Lintuvesillä on tarvetta myös pienimuotoisille toimille, esim. puuston ja pensaikon raivauksilla voidaan parantaa vesi- ja kosteikkolinnuston elinolosuhteita. Joillakin lintuvesillä voi myös olla tarvetta vesikasviniitolle.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Perinnebiotoopit
Luonnonsuojeluasiantuntija Hanna Huovinen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 138, hanna.huovinen(at)elykeskus.fi

Lähteet, lintuvedet
Luonnonsuojeluasiantuntija Lauri Puhakainen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 223, lauri.puhakainen(at)ely-keskus.fi

Kuvat

Umpeutunut niitty Kerimäellä kaipaisi puuston harventajaa ja aidan rakentajaa. Kuva: Lauri Helenius. Vapaa julkaistavaksi.
Umpeutunut niitty Kerimäellä kaipaisi puuston harventajaa ja aidan rakentajaa. Kuva: Lauri Helenius. Vapaa julkaistavaksi.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Juhannusviikon levätilanne Etelä-Savossa on yleisesti melko rauhallinen, mutta sinilevämäärät lisääntymässä24.6.2021 14:51:39 EEST | Tiedote

Sinileväesiintymien määrä Etelä-Savon vesistöissä on yleisesti vielä melko vähäinen. Levähavaintojen ja yleisöilmoitusten määrä on kuitenkin kasvanut loppuviikkoa kohden. Runsaita sinileväesiintymiä on tavattu tietyissä osissa suuria vesistöjä kuten Saimaalla Haukivedellä ja Puruvedellä. Lähes joka toisella levähavaintoverkon havaintoasemalla oli havaittavissa sinilevää.

Lomautettuja Etelä-Savossa viidesosa vuodentakaisesta22.6.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Etelä-Savossa oli toukokuun lopussa työttömänä 5 970 henkilöä lomautetut mukaan lukien. Työttömien määrä on lähes 2 900 henkilöä vuodentakaista pienempi. Lomautettujen määrä on laskenut huomattavasti vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna. Lomautettuja oli toukokuun lopussa 500 eli 2 300 henkilöä vähemmän kuin vuosi sitten. Koko maassa lomautettuja oli 41 200. Määrä on laskenut neljäsosaan vuodentakaisesta.

Perinnemaisemien maastokartoitukset jatkuvat ja kunnostuksia aloitellaan Etelä-Savossa18.5.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Perinnemaisemien maastokartoitukset ja kohteiden kunnostusten suunnittelu eri puolilla Etelä-Savoa jatkuvat tulevana kesänä. Työt ovat osa valtakunnallista Helmi-elinympäristöohjelmaa, jota Etelä-Savon ELY-keskus toteuttaa omalla alueellaan. HELMI-ohjelman tavoitteena on pysäyttää Suomen luonnon köyhtyminen ja kunnostaa vuoden 2023 loppuun mennessä 15 000 hehtaaria perinnebiotooppeja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme