Etelä-Savon ELY-keskus etsii perinnebiotooppien, lintuvesien ja lähteikköjen kunnostajia

Etelä-Savon ELY-keskus etsii toimijoita:
- Toteuttamaan perinnebiotooppien ja muiden kohteiden kunnostustoimia, kuten puuston harvennuksia, vesaikon ja pensaikon raivausta, aitojen pystyttämistä tai vieraslajien torjuntaa.
- Vuokraamaan ja ylläpitämään arvokkaita perinnebiotooppeja laiduntamalla tai niittämällä ympäristökorvauksella ympäristösopimuksen mukaisin ehdoin. Kohteet vaihtelevat pienistä kalliokedoista kosteisiin rantaniittyihin. Laiduntajia kaivattaisiin tällä hetkellä erityisesti Anttolaan, Enonkoskelle, Juvalle, Mäntyharjuun ja Savonlinnaan.
- Kunnostamaan lintuvesiä. Toimet ovat osaltaan samoja kuin perinnebiotoopeilla, mutta lisäksi lintuvesien hoitotoimia voivat olla mm. ruovikon murskaus, juurakon äestys, koe- ja hoitokalastus ja vesikasvillisuuden niitto.
- Lähteiden ja lähteikköjen ennallistamiseen: hoitotoimia ovat mm. patojen rakentaminen sekä koneellinen ojien täyttö ja siihen liittyvät ojalinjojen raivaukset miestyönä. Tällä hetkellä mahdolliset ennallistamiskohteet sijaitsevat Punkaharjulla, mutta mahdollisia kohteita etsitään myös muualta maakunnasta.
ELY-keskus toivoo, että kunnostustyötä tarjoavat ottavat yhteyttä ELY-keskukseen sähköpostilla tai puhelimitse.
- Tarvitsemme tietoa yrityksestä ja yritystoiminnasta, yhdistyksestä tai talkooporukasta, joka voisi toteuttaa elinympäristökunnostuksia alueella, sanoo ELY-keskuksen luonnonsuojeluasiantuntija Hanna Huovinen. Työpanoksesta tai eläimistä voi ilmoittaa myös Laidunpankkiin, jolloin tiedot ovat kootusti ja valtakunnallisesti saatavilla.
Vaikka kartoituksia on tehty, on Etelä-Savossa varmasti vielä arvokkaitakin perinnemaisemakohteita, jotka eivät ole ELY-keskuksen tiedossa. ELY-keskus pyrkii järjestämään kunnostuksen arvokkaimmille perinneympäristöille.
- Otamme mielellämme vastaan ilmoituksia mahdollisista arvokkaista perinnebiotooppikohteista, jotka kaipaavat kunnostustoimenpiteitä, kuten raivauksia, niittoa tai laidunnusta, sanoo Hanna Huovinen. Toimenpiteisiin ei kuitenkaan ryhdytä ilman maanomistajan suostumusta.
Kunnostuksiin siirrytään vuonna 2021
Viime vuonna ELY-keskuksessa keskityttiin Helmi-kohteiden maastokartoituksiin. Vuonna 2021 painopiste siirtyy osin kohteiden kartoituksista kunnostuksiin. Helmi-ohjelman puitteissa on tarkoitus kunnostaa kohteita, joilla on merkittäviä perinnebiotooppi- ja linnustoarvoja. Lisäksi Etelä-Savossa on tavoitteena ennallistaa ihmistoimien muuttamia lähdekohteita. Helmi-ohjelman edetessä tullaan mahdollisesti tekemään myös muiden elinympäristöjen, kuten paahdeympäristöjen kunnostuksia. Nämä elinympäristöt ovat tärkeitä monille uhanalaisille lajeille ja myös niiden luontotyypit ovat uhanalaistuneet.
Hoitamattomien perinnebiotooppien joukosta seulotaan tärkeimmät
Etelä-Savon ELY-keskuksen alueella perinnebiotooppeja on hoidon piirissä yksityisillä mailla runsaat 100 kohdetta, lisäksi Metsähallitus hoitaa valtion omistamia kohteita. Mutta vähintään saman verran lienee perinnebiotooppeja, jotka ovat jääneet viime vuosina hoidotta tai joiden arvot on kokonaan menetetty. Nyt onkin tarkoituksena seuloa näiden hoitamattomien kohteiden joukosta ne, joiden laidunnus- tai niittohoitoon palauttaminen on vielä mielekästä ja saada ne jälleen hoidon piiriin. Kunnostetut kohteet pyritään saamaan maatalouden ympäristökorvauksen piiriin, jolloin maanomistaja tai vuokralainen vastaa kohteen asianmukaisesta hoidosta korvausta vastaan. Kunnostus- ja hoitotoimet tehdään aina maanomistajan luvalla.
Viidellä lintuvesikohteella kiireellinen kunnostustarve
Kiireellistä hoitotarvetta on todettu olevan viidellä lintuvesikohteella. Lintuvesikunnostukset ovat monesti raskaita ja pitkiä hankkeita, varsinkin jos toimenpiteenä alueella on ruoppaukset tai pohjapatojen rakentaminen. Lintuvesillä on tarvetta myös pienimuotoisille toimille, esim. puuston ja pensaikon raivauksilla voidaan parantaa vesi- ja kosteikkolinnuston elinolosuhteita. Joillakin lintuvesillä voi myös olla tarvetta vesikasviniitolle.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Perinnebiotoopit
Luonnonsuojeluasiantuntija Hanna Huovinen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 138, hanna.huovinen(at)elykeskus.fi
Lähteet, lintuvedet
Luonnonsuojeluasiantuntija Lauri Puhakainen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 223, lauri.puhakainen(at)ely-keskus.fi
Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli
0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo
Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus
Lisko-järvelle valmistui talkoovoimin kosteikkolauttoja1.7.2025 13:45:46 EEST | Tiedote
Lisko-järven rannalla nähtiin viime lauantaina upea osoitus talkoohengestä, kun yli 40 vapaaehtoista kokoontui rakentamaan kosteikkolauttoja ja pesimälaatikoita. Tapahtuma keräsi osallistujia niin paikallisista vesiensuojeluyhdistyksistä kuin kauempaakin, ja päivän aikana syntyneet rakenteet ankkuroitiin järveen parantamaan sen tilaa ja monimuotoisuutta.
Etelä-Savon maaseudun kulttuuri vahvistuu EU:n maaseuturahoituksella30.6.2025 09:30:07 EEST | Tiedote
Etelä-Savossa on tuettu kulttuuria noin 1,3 miljoonalla eurolla EU:n maaseuturahoituksen rahoituskaudella 2023–2027.
Lomautukset vähenivät selvästi toukokuussa25.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Etelä-Savon kuntien työllisyyspalveluissa oli toukokuun lopussa noin 6 100 työtöntä eli 11 % enemmän kuin vuosi sitten. Työttömien naisten määrä on noussut viime vuoden toukokuusta 18 % ja miesten 7 %.
Leväseuranta käynnistynyt Etelä-Savossa - levätilanne rauhallinen19.6.2025 12:47:21 EEST | Tiedote
Valtakunnallinen ja maakunnallinen sinileväseuranta on käynnistynyt kesäkuun alussa ja seuranta jatkuu syyskuun loppuun saakka. Seurantakaudella sinileviä havainnoidaan ja niiden esiintymisestä tiedotetaan valtakunnallisesti viikoittain kesäkuun alusta elokuun loppuun. Etelä-Savossa tiedotetaan paikallisesti kuukausittain tai useammin sinilevätilanteen mukaan. Etelä-Savon leväseurannasta vastaa ELY-keskuksen kanssa yhteistyössä Suomen ympäristökeskus, kunnat ja yksityishenkilöt. Havainnoitsijat tallentavat levähavainnot Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämään Järvi-meriwiki-verkkopalveluun tai ilmoittavat havaintonsa ELY-keskukselle havainnon tallentamiseksi. Etelä-Savon alueella on 15 viikoittain seurattavaa havainnointipaikkaa.
Itä-Suomeen vahva elinvoimakeskus vuonna 2026 – viraston toimipaikat Kuopioon, Joensuuhun ja Mikkeliin19.6.2025 09:05:02 EEST | Tiedote
Hallituksen esitys valtion aluehallintouudistusta koskevaksi lainsäädännöksi on hyväksytty. Vuoden 2026 alusta Suomeen perustetaan kymmenen alueellista elinvoimakeskusta nykyisten ELY-keskusten pohjalta. Samalla perustetaan valtakunnallinen Lupa- ja valvontavirasto. Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon alueelle perustetaan Itä-Suomen elinvoimakeskus, jolla on toimipaikat Kuopiossa, Joensuussa ja Mikkelissä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme