Etelä-Savon ELY-keskus jakoi avustuksia rakennusperinnön ja saaristoympäristön hoitoon
Etelä-Savon ELY-keskus on jakanut vuoden 2022 rakennusperinnön hoitoavustuksia ja saariston ympäristönhoitoavustuksia. Avustusta myönnettiin 38 kohteelle yhteensä 106 000 euroa. Eniten avustuksia myönnettiin Mikkeliin ja Savonlinnaan, kumpaankin kuntaan 11 kappaletta. Suurimmat avustukset menivät Mikkeliin, Puumalaan ja Savonlinnaan.

Avustukset jakautuivat ympäri maakuntaa yhteensä kymmenen kunnan alueelle. Myönnetyn avustuksen määrä vaihteli noin 500 eurosta 17 000 euroon. Summien vaihtelu johtuu korjaustöiden laajuuden ja luonteen vaihtelusta, keskimääräinen avustus oli suuruudeltaan noin 2000 euroa. Eniten avustuksia myönnettiin Mikkeliin ja Savonlinnaan, kumpaankin 11 kohteeseen. Suurimmat avustukset menivät Mikkeliin, Puumalaan ja Savonlinnaan.
Avustukset käytetään monipuolisesti rakennusperinnön kunnostustöihin, muun muassa kartanoiden, asuinrakennusten, piha- ja maatalousrakennusten sekä saaristolle tyypillisten ympäristöjen säilyttäviin korjauksiin. Avustuksia haettiin tälle vuodelle 46 kohteeseen yhteensä noin 615 000 euroa.
Rakennusperinnön hoitokohteet 2022
Hirvensalmi: Pohjois-Kirjalan kivinavetta
Hirvensalmi: Alahovin navetta
Kangasniemi: Ullansaaren aitat
Kangasniemi: Nikkilän asuinrakennus
Mikkeli: Kasarmikatu 3
Mikkeli: Soikkalan koulun sauna
Mikkeli: Hauskan mylly
Mikkeli: Kylälahden kartano
Mikkeli: Leponin navetta
Mikkeli: Sourunmäen asuinrakennus
Mikkeli: Löydön kartanon riihi ja piharakennus
Mikkeli: Kohaniemen piharakennus
Mikkeli: Kenkäveron suojellut rakennukset
Mikkeli: Metsolan päärakennus ja sauna
Mäntyharju: Penttilän aitta
Mäntyharju: Helvilän päärakennus
Pieksämäki: Kesäpaikan navetta
Pieksämäki: Pihlajarinteen asuinrakennus
Pieksämäki: Ylätalon aitta
Puumala: Hiekkarannan pappilan navetta
Puumala: Neulavuoren aitta
Rantasalmi: Vänttilän pikkuaitta
Rantasalmi: Pyyvilän kartanon päärakennus
Rantasalmi: Pyyvilän kartanon kalustovaja
Savonlinna: Peltoniemen saunarakennus
Savonlinna: Kolmitähkäntie 13
Savonlinna: Lukelan vierastalo
Savonlinna: Putikon suojatalo
Savonlinna: Oraan sauna
Savonlinna: Ylätalon navetta
Savonlinna: Hepokiven päärakennus
Sulkava: Turulan aitta
Saariston ympäristönhoitokohteet 2022
Mikkeli: Lappalan tila
Puumala: Pohjoislouhelan venekuuri ja laituri
Savonlinna: Piispanhuvilan sauna, aitta ja huvila
Savonlinna: Rauhaniemen asuinrakennus
Savonlinna: Kettulan huvila
Savonlinna: Sillankorvan päärakennus
Vuoden 2023 avustukset ovat haettavissa 30.11.2022 saakka
ELY-keskukset jakavat vuosittain valtion talousarviossa osoitettua avustusta sellaisiin kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten kunnostuksiin, joilla edistetään rakennusten säilymistä. Avustettavien kohteiden valinnassa etusijalla ovat kohteet, joiden säilyminen on turvattu kaavassa tai suojelupäätöksellä sekä kulttuurihistorialliseen inventointiin sisältyvät kohteet.
Avustuksen saamisen edellytyksenä on, että korjauksessa säilytetään rakennuksen ja alueen ominaisluonne sekä historialliset erityispiirteet. Lisäksi työ tulee tehdä perinteisillä työtavoilla ja rakennukseen sopivilla perinteisillä rakennusmateriaaleilla. Kunnostamisen yhteydessä säilytetään aitoja, vanhoja rakennusosia ja vanhoihin työtapoihin liittyvää osaamista. Avustuksia voivat hakea rakennusten yksityiset omistajat, rakennusperinnön hoitoa edistävät yhteisöt, kunnat ja kuntayhtymät.
Saariston ympäristönhoitoavustusta voidaan myöntää saaristokunnalle tai tällaisen kunnan jäsenelle tai yhdistykselle tai säätiölle. Avustusta voidaan myöntää saaristoluonnon suojelemiseen, saariston maisemakuvan säilyttämiseen tai parantamiseen sekä saaristolaisen rakennusperinnön hoitoon. Avustusta voidaan myöntää yhdistykselle tai säätiölle saariston luonnonsuojeluun tai ympäristönhoidon edistämiseen.
Uudet rakennusperinnön hoidon ja saariston ympäristönhoidon avustukset ovat parhaillaan haettavissa. Haku päättyy 30.11.2022.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Maankäyttöasiantuntija Satu Karjalainen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 024, satu.maarit.karjalainen(at)ely-keskus.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli
0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo
Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon jäätilanne parantunut tammikuun alusta31.1.2023 14:18:57 EET | Tiedote
Jäät ovat Etelä-Savon järvillä 3–6 cm paksumpia kuin tammikuun alkupuolella. Jääpeitteen kokonaispaksuudet vaihtelevat 24–44 cm välillä. Järven sisällä jäänpaksuuksissa voi kuitenkin olla huomattavia eroja. Mittaukset tehtiin noin 100 metrin etäisyydellä rannasta.
Etelä-Savossa joulukuun lopussa noin 5 800 työtöntä27.1.2023 08:00:00 EET | Tiedote
Etelä-Savossa oli joulukuussa lopussa 387 työtöntä vähemmän kuin vuosi sitten. Lomautettujen määrä kasvoi selvästi marraskuun lopusta.
Jäätilanne kohentunut, mutta on edelleen keskimääräistä heikompi suurimmassa osassa Etelä-Savon järviä11.1.2023 14:24:24 EET | Tiedote
Jääpeitteen kokonaispaksuudet vaihtelevat 20–30 senttimetrin välillä Etelä-Savon järvillä. Jäänpaksuuksissa voi olla huomattavia eroja järven sisällä. Etelä-Savon ELY-keskus ja Suomen ympäristökeskus mittasivat jään paksuuksia kuudella järvellä Etelä-Savossa. Mittaukset tehtiin noin 100 metrin etäisyydellä rannasta.
Etelä-Savon vesistöjen vedenkorkeudet ovat edelleen tavallista alempana - mahdollinen sähköpula voi aiheuttaa muutoksia vesistöjen säännöstelyyn5.1.2023 11:15:37 EET | Tiedote
Etelä-Savon vesistöjen vedenkorkeudet ovat edelleen tavallista alempana. Osa säännöstellyistä järvistä jää tavallista alemmalle tasolle talven ajaksi. Pohjavesien pinnankorkeudet ovat myös edelleen alhaalla.
Lumisateet ovat hidastaneet Etelä-Savon vesistöjen jäätymistä joulukuussa21.12.2022 11:20:57 EET | Tiedote
Etelä-Savon järvien jääpeitteen kokonaispaksuus vaihtelee järvestä riippuen 3–15 senttimetrin välillä. Myös järven sisällä voi jäänpaksuuksissa olla huomattavia eroja. Pertunmaan Peruvettä lukuun ottamatta jäänpaksuus on alueellisilla seurantapaikoilla 3–10 senttimetriä heikompi kuin vuosien 2000-2021 keskiarvo.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme