Etelä-Savon ELY-keskus

Etelä-Savon ensimmäinen perinnebiotooppien Helmi-kunnostus käynnissä Seppälän kalliokedolla

Jaa

Etelä-Savon ELY-keskus toteuttaa parhaillaan ensimmäistä perinnebiotoopin kunnostusta uudella luonnonsuojelulain tuella. Seppälän kallioketo Rantasalmella aidataan, jotta lampaat pääsevät aloittamaan vanhan laidunalueen kunnostuksen laiduntamalla. Aidan rakentaminen alkoi maanantaina 26.9.2022. Laidunnuksen tavoitteena on ennallistaa perinnebiotooppi, jotta harvinaistunut niittykasvillisuus pääsee levittäytymään takaisin entiselle kasvupaikalleen.

Seppälän kallioketoa aidataan Rantasalmella. Kuva: Hanna Huovinen.
Seppälän kallioketoa aidataan Rantasalmella. Kuva: Hanna Huovinen.

Luonnonsuojelulakiin tehtiin vuonna 2020 lisäys, joka mahdollistaa perinnebiotooppien kunnostukset uuden tuen avulla. Tuki on tarkoitettu luontoarvoiltaan arvokkaimpien kohteiden peruskunnostukseen, esimerkiksi laitumen aitaamiseen, puuston raivauksiin ja vaikkapa niityn niittoon. Tuen rahoittaa ympäristöministeriö osana Helmi-elinympäristöohjelmaa.

Seppälän kallioketo on yksi maakunnan arvokkaimmista perinnemaisemakohteista

Seppälän kallioketo on inventoitu ensimmäisen kerran vuonna 1996 ja kohteelle tehtiin valtakunnallisen perinnemaisemainventoinnin mukainen päivitys vuonna 2018. Alueella esiintyy kallioketoa sekä tuoretta heinäniittyä. Laiduneläimiä ei tilalla ole enää ollut vuosikymmeniin, mutta osaa alueesta on näihin päiviin asti niitetty, ja päivitysinventoinnissa todettiin kalliokedon nostaneen arvoaan oikeanlaisen hoidon ansiosta. Kalliokedolla kasvaa useita perinnebiotooppien huomionarvoisia kasvilajeja, mm. ketoneilikka, pölkkyruoho, mäkitervakko, isomaksaruoho ja kevättädyke. Kalliokedon arvoluokkaa nostettiin paikallisesti arvokkaasta maakunnallisesti arvokkaaksi kohteeksi.

Kunnostussuunnittelu tehdään yhdessä maanomistajan kanssa

Perinnebiotoopin kunnostusta suunniteltiin yhdessä maanomistajien kanssa ja pienen niittyalueen lisäksi laitumeen päätettiin ottaa mukaan entistä laidunaluetta laajemminkin. Entinen avoin laidun on laidunnuksen loputtua puustottunut, puusto on jo kookasta ja alue luokitellaan nykyään metsälaitumeksi. Perinnebiotoopeille tunnusomainen kasvillisuus on metsässä ajan mittaan vaihtunut lähinnä mustikkaan, mutta laidunnuksen ja puuston harvennuksen myötä sekä maaperän siemenpankin ansiosta kasvillisuus todennäköisesti palautuu perinnebiotoopeille tyypilliseksi eli niittykukat ja -heinät pääsevät nousemaan alueelle uudelleen.

Kalliokedon paljaimpien ja kuivimpien osien hoitoa maanomistaja jatkaa niittämällä, sillä lampaat voisivat herkkää kalliokedon kasvillisuutta kuluttaa liiaksikin. Rehevämmät osat kalliopainanteissa on hankala niittää, eikä puustoista aluetta ole järkevää hoitaa niittämällä, joten lampaat tulevat hoitamaan oman osansa työstä.

Maanomistajat osallistuivat kunnostukseen teettämällä metsälaitumelle puuston harvennuksen. Muutoin kunnostus toteutetaan ns. avaimet käteen -periaatteella, jossa ELY-keskus järjestää aitojen rakentamisen maanomistajien suostumuksella. ELY-keskus kilpailutti aitaamisurakan, jonka toteuttajatahoksi valikoitui monipuolisesti erilaisia aitoja ja portteja tekevä juukalainen yritys VS Turva-aidat Oy.

Hoidettu perinnebiotooppi on nykyään harvinaisuus

Kalliokedot ja muut perinnemaisematyypit ovat käyneet vähiin ja niiden lajisto on uhanalaistunut. Seppälän kalliokedolla elää useita lajeja, jotka hyötyvät niiton ja laidunnuksen vaikutuksista. Esimerkiksi alueella kasvavat alueellisesti uhanalaiset ketokäenminttu ja aholeinikki vaativat valoa ja niiton tai laidunnuksen aikaansaamaa matalaa kasvillisuutta.

Perinnebiotoopit säilyvät avoimina ja ylläpitävät monipuolista lajistoa vain säännöllisen laidunnuksen ja niiton ansiosta. Kunnostuksen jälkeen säännöllinen hoito jää Seppälän kalliokedolla maanomistajan ja lampaiden tehtäväksi. Niittoa jatketaan ja lampaat tulevat kesäksi Putkisalon kartanosta, joka vuokraa kesälampaita maisemanhoitotarkoituksiin. Perinnebiotoopin hoitoon voi saada rahallista tukea ympäristösopimuksen kautta.

Sen lisäksi että arvokas niittykasvillisuus saa lisää tilaa ja valoa, laidunnuksen aikaansaama monimuotoinen niittykasvillisuus elättää myös monimuotoista hyönteislajistoa. Siihen lukeutuvat muun muassa monet pölyttäjät kuten kimalaiset, kukkakärpäset ja perhoset. Lannan ravinteita puolestaan kierrättää lantakuoriaisten ja muiden pikkueliöiden monilajinen yhteisö. Luonnon monimuotoisuusarvojen lisäksi laidunnus hoitaa maisemaa, pellon reunan pusikot harvenevat pikkuhiljaa lampaiden suuhun ja korkea heinikko vaihtuu matalaan niittykasvillisuuteen. Tavoitteena Seppälän kalliokedolla on ilahduttaa myös ohikulkijoita, sillä ovathan laiduntavat lampaat viehättävä näky kylätien varrella.

Kunnostukset jatkuvat

Ensisijaisia kunnostustuen saajia Etelä-Savossa ovat maakunnallisesti ja valtakunnallisesti arvokkaat perinnebiotoopit sekä kohteet, joilla on arvokasta lajistoa tai jotka sijaitsevat suojelu- tai Natura-alueella. ELY-keskuksella on suunnittelun alla useita Etelä-Savon arvokkaita kunnostusta ja hoitoa kaipaavia kohteita. Joiltakin kohteilta puuttuvat vielä laiduneläimet, joten kunnostusta ei vielä voida aloittaa. Vapaista laidunkohteista ELY-keskus ilmoittaa Laidunpankissa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Luonnonsuojeluasiantuntija Hanna Huovinen, p. 0295 024 138, hanna.huovinen(at)ely-keskus.fi

Kuvat

Seppälän kallioketoa aidataan Rantasalmella. Kuva: Hanna Huovinen.
Seppälän kallioketoa aidataan Rantasalmella. Kuva: Hanna Huovinen.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme