Etelä-Savon ELY-keskus

Etelä-Savon järvien jäänpaksuudet kasvoivat tammikuussa vaihtelevasti

Jaa

Jääpeitteen kokonaispaksuudet vaihtelevat Etelä-Savon järvillä 31–37 cm:n välillä, mutta jäänpaksuuksissa voi olla huomattavia eroja järven sisällä. Etelä-Savon ELY-keskus ja Suomen ympäristökeskus mittasivat 20.1.2022 jäänpaksuuksia viidellä Etelä-Savon järvellä. Mittaukset tehtiin noin 100 metrin etäisyydellä rannasta.

Järvien jäät ovat suurimmaksi osaksi teräsjäätä. Kuva: Etelä-Savon ELY-keskus. Vapaa julkaistavaksi.
Järvien jäät ovat suurimmaksi osaksi teräsjäätä. Kuva: Etelä-Savon ELY-keskus. Vapaa julkaistavaksi.

Kaikilla havaintopaikoilla jää on suurimmaksi osaksi teräsjäätä. Vuoden alun leuto sää sulatti jään päällä olevaa lumikerrosta ja lisäsi kohvajään osuutta. Kohvajään osuus kokonaisjäänpaksuudesta on kuitenkin edelleen hyvin maltillinen, sen osuus jäästä vaihtelee 5–13 cm:n välillä.

Mittauspaikoilla havaittiin keskimäärin noin 1–14 cm:ä paksu lumikerros. Jään päällä oleva lumi ja lumen alla oleva vesi voivat hankaloittaa jäällä liikkumista monilla paikoilla.

Jäänpaksuudet ovat kasvaneet tammikuussa hyvin vaihtelevasti (2-12 cm). Tämä johtuu lumipeitteen paksuuden vaihtelusta järvillä. Tammikuun aikana syntyneestä jäästä kohvajään osuus on hieman suurempi kuin teräsjään.

Valtakunnallisilla havaintopaikoilla jäänpaksuus on hieman suurempi kuin tammikuussa keskimäärin. Tämän vuoden tammikuuhun verrattuna jäänpaksuudet ovat alueellisilla havaintopaikoilla olleet suurempia vain vuosina 2006 ja 2011. Koska järvet jäätyivät tänä talvena hyvin samaan aikaan, eri järvien jäänpaksuuksien erot ovat keskimäärin pienempiä kuin aikaisempina vuosina.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesitalousasiantuntija Tarmo Muuri, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 031, tarmo.muuri(at)ely-keskus.fi

Vesienhoidon asiantuntija Juho Kotanen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 192, juho.kotanen(at)ely-keskus.fi

Kuvat

Järvien jäät ovat suurimmaksi osaksi teräsjäätä. Kuva: Etelä-Savon ELY-keskus. Vapaa julkaistavaksi.
Järvien jäät ovat suurimmaksi osaksi teräsjäätä. Kuva: Etelä-Savon ELY-keskus. Vapaa julkaistavaksi.
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Etelä-Savon Natura 2000 -alueilla inventoidaan metsäisiä luontotyyppejä18.5.2022 08:00:00 EEST | Tiedote

Kesän 2022 aikana Etelä-Savon Natura 2000 -alueilla selvitetään, löytyykö alueilta suojelua vaativia metsäisiä luontotyyppejä. Inventoinnit kohdistuvat ensisijaisesti alueille, joiden toteutustapa valtioneuvoston päätöksessä on jokin muu kuin luonnonsuojelulaki. Etelä-Savossa pääpaino on Pihlajavedellä, mutta vähäisempiä selvitystarpeita on tunnistettu myös viidellä muulla Natura 2000-alueella, joita ovat Kyyvesi, Puulavesi, Lietvesi, Luonteri ja Kakonsalon järvialue.

Etelä-Savon ELY-keskuksen E-vastuualueen johtajan virkaa haki 23 henkilöä12.5.2022 11:31:50 EEST | Tiedote

Etelä-Savon ELY-keskuksen Elinkeinot, työvoima ja osaaminen -vastuualueen johtajan virkaa haki määräaikaan 5.5.2022 mennessä 23 henkilöä. Kaksi hakijoista ei halunnut nimeään julkisuuteen. Virka täytetään enintään viiden vuoden määräajaksi 1.8.2022 alkaen. Nimityspäätöksen tekee työ- ja elinkeinoministeriö. Virkaan valittava vastuualueen johtaja toimii yhdessä muiden toimijoiden kanssa alueen elinvoiman edistäjänä, yritysten uudistumisen, kasvun ja kansainvälistymiskyvyn vahvistajana sekä työvoiman kohtaannon, osaamisen ja osaavan työvoiman saatavuuden edistäjänä. Johtaja johtaa vastuualuetta ja vastaa erityisesti ohjaavien ministeriöiden ja keskushallinnon virastojen kanssa sovittujen tulostavoitteiden saavuttamisesta.

Suojele harjuluonnon monimuotoisuutta - älä poimi, tallaa tai siirrä rauhoitettua kangasvuokkoa3.5.2022 09:21:02 EEST | Tiedote

Kangasvuokko on kevään ensimmäisiä kukkivia kasveja, jota voit päästä ihailemaan harjuilla ja kuivilla, valoisilla kankailla. Laji on rauhoitettu jo vuonna 1952, mutta rauhoituksesta huolimatta laji on vähentynyt. Viimeisimmässä Suomen lajien punaisessa kirjassa laji listattiin vaarantuneeksi. Asutuksen läheisyydessä kangasvuokkoa uhkaa rakentaminen, tallaaminen ja edelleen myös kasvien poiminen ja siirtäminen puutarhoihin. Luonnossa kasvavat kangasvuokot tulee jättää rauhaan yhteisesti ihailtaviksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme