Etelä-Savon työmarkkinaselvitys julkaistiin – Sumeutta ja toivoa tiedossa
Tiedot ilmenevät tuoreesta julkaisusta Etelä-Savon työmarkkinaselvitys: sumeita näkymiä ja toivon pilkahduksia, jossa muodostuu kokonaiskuva työmarkkinoiden tilanteesta noin kahden vuoden päähän. Selvitys valmistui Etelä-Savon ELY-keskuksen Kasvupalveluista Elinvoimaa Etelä-Savoon –hankkeessa.
Varttuneessa väessä toivo
Selvityksen mukaan Etelä-Savon työllisten ikärakenne painottuu 55–64-vuotiaisiin. Eläkeikää lähestyvien työllisten työssäoloajan pidentäminen näyttäytyykin yhtenä ratkaisuna työvoimareservin ylläpidon kannalta. Samaan aikaan maakunnassa on paljon yli 55-vuotiaita heti työhön valmiita työttömiä.
Monet työnantajat ovat haluttomia rekrytoimaan ikääntyneitä, vaikka työntekijöillä motivaatiota olisikin. Ikääntyneen palkkaaminen saattaa näyttäytyä riskialttiina työntekijän sairastumisen pelossa, tai työnantajalla voi olla puutteellista tietoa eläkemaksuvelvoitteista. Selvityksen mukaan ikäsyrjintääkin saattaa esiintyä.
‘’Tuntuu, että yli 55-vuotiaat työnhakijat tipahtavat pinkan pohjimmaiseksi hakuprosessin vaiheissa, vaikka osaaminen olisikin ajan tasalla.’’ (eteläsavolainen 60-vuotias miestyönhakija)
Ikäsyrjinnän äärelle on aiheellista pysähtyä. Aihetta on tutkinut Niina Viitasalo (2016) väitöskirjassaan, jossa hän toteaa, että eniten ikäsyrjintää kokevat yli 55-vuotiaat naispalkansaajat. Viitasalon mukaan syrjintä voi näyttäytyä kielteisinä asenteina tai arvostuksen puutteena ja sitä voi ilmetä rekrytointitilanteissa, koulutukseen pääsemisessä tai tiedottamisessa työpaikoilla.
Selvityksen asiantuntijahaastattelujen mukaan ikääntyneet eivät ole aina motivoituneita pitkiin jatkokoulutuksiin, joten joustavat ja lyhyet täydennyskoulutukset voisivat olla väylä työelämässä pysymiseen. Osaa työuransa loppupuolella olevista työnhakijoista osa-aikatyö ja lyhennetty työviikko voisi motivoida.
Miksi työ ei kohtaa tekijäänsä?
Etelä-Savon työmarkkinoilla sumeita näkymiä aiheuttavat moninaiset kohtaantohaasteet, kun sopivia työntekijöitä ei helposti löydy. Selvityksen mukaan määrällisesti katsoen Etelä-Savon yrityksiin kaivattaisiin eniten toisen asteen ammatillisen tutkinnon suorittaneita osaajia. Erään yritysneuvojan mukaan toisaalta ns. suorittavien töiden kiinnostavuuden aleneminen ja nykyihmisen elintaso saattavat syventää kohtaanto-ongelmaa:
’’Suomen kaupungistuminen, muuttoliike kasvukeskuksiin eikä pikkukuntiin, ikärakenne sekä nykyihmisen elintaso tekee sen, ettei 9–10 euron tuntipalkkoja noteerata. Maailma on muuttunut siltä osin ja ns. suorittava työ enää houkuttele.’’
Kohtaanto-ongelmien taustalla on siis moninaisia syitä. Oppilaitoksista tulee vain harvoin valmiita ammattilaisia, ja yritykset kaipaisivat koulutusten kehittämistä paremmin yritysten tarpeita vastaaviksi. Etelä-Savon pienyritysvaltaisuus nostaa moniosaajien tarvetta, mikä saattaa asettaa työntekijöiden osaamiselle kohtuuttomalta tuntuvia vaatimuksia. Osalla työhakijoista on terveydellisiä rajoitteita, mikä ei useimmiten kokonaan estä työntekoa, kunhan työ on muokattu työntekijälle sopivaksi.
Tarjottavan työsopimuksen ehtojen kohtuullisuus kannustaa ottamaan työtä vastaan. Olennaista on, että työsuhteen kesto, työaikajärjestelyt ja palkka tyydyttävät molempia sopijaosapuolia. Yrityksen työnantajakuva liittyy myös kohtaanto-ongelmien taustasyihin.
Selvitykseen osallistunut yritysneuvoja kertoo rekrytointivaikeuksista seuraavaa:
’’Jos työnantaja tinkii työehdoista, palkasta tai muista työntekijän eduista, silloin on aina ongelmia rekrytoinnissa. Työnantaja, joka kohtelee huonosti työntekijöitään, kärsii varmasti työvoimapulasta.’’
Ulkomaalaistaustaiset henkilöt nähdään aiempaa potentiaalisempana työvoimana, joiden työllistämisessä kuitenkin suurimpana haasteena ovat kieli- ja kulttuurierot. Selvityksestä ilmenee, ettei Etelä-Savo ole kovin hyvin onnistunut pitämään ulkomaalaistaustaisia alueella. Hyvistä koulutushankkeista huolimatta isojen kaupunkien vetovoima ja hakeutuminen omien kansallisuus- ja kieliryhmien pariin on vienyt maahanmuuttajia muualle.
Taustoja
Etelä-Savon maakunnan työvoima on supistunut ja työpaikkoja on noin kymmenessä vuodessa (2007–2020) hävinnyt 16 prosenttia eli lähes 9 400. Teollisuuden työpaikat vähenivät tuona aikana lähes kolmasosalla 6 200:aan ja rakentamisen työpaikat neljäsosalla 2 800:aan. Maa- ja metsätalouden työpaikat vähenivät lähes 40 prosenttia noin 3 100:aan. Ainoa reilusti kasvanut toimiala on sosiaali- ja terveysala, jossa kasvua vuosina 2007–2020 oli 10 700:sta selvästi yli 12 000:een. Alalla on myös suuri pula työntekijöistä. Myös majoitus- ja ravitsemisala, paljolti kausiluonteisuutensa takia, kipuilee työntekijöiden saatavuuden suhteen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ennakointiasiantuntija Merja Toijonen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 165, merja.toijonen(at)ely-keskus.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli
0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo
Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon ELY-keskus tukee Etelä-Savon rakennusperinnön säilyttämistä 72 000 eurolla4.7.2025 08:11:36 EEST | Tiedote
Etelä-Savon ELY-keskus myönsi kesäkuussa noin 72 000 euroa tukea alueen rakennusperinnön ja saariston ympäristönhoidon kunnostustöihin. Hakemuksia saapui lähes 800 000 euron edestä, ja avustusta myönnettiin 21 kohteelle. Keskimääräinen avustussumma oli noin 3500 euroa, ja avustukset kohdistuivat erityisesti katon ja julkisivujen kunnostuksiin sekä hirsirunkojen korjauksiin.
Sinilevähavainnot lisääntyneet – kansalaishavaintoja tullut laajalti Etelä-Savon alueelta3.7.2025 13:10:49 EEST | Tiedote
Kuluvalla viikolla virallisilla havainnointipaikoilla sinilevää on ilmoitettu olevan viidessä paikassa. Sinilevää on ollut hieman Pieksämäen Heiniöllä ja Juvan Murtosella. Runsaasti levää on havaittu Mikkelin Ukonvedellä ja Pitkäjärvellä sekä Mäntyharjun Pyhävedellä. Edeltävään viikkoon verrattuna sinilevämäärät ovat lisääntyneet. Kansalaishavaintoja on tehty sinilevästä ympäri Etelä-Savoa. Levää on havainnoitu suurimmaksi osaksi olevan hieman tai runsaasti, mutta Puumalan Haapaselällä jopa erittäin runsaasti.
Lisko-järvelle valmistui talkoovoimin kosteikkolauttoja1.7.2025 13:45:46 EEST | Tiedote
Lisko-järven rannalla nähtiin viime lauantaina upea osoitus talkoohengestä, kun yli 40 vapaaehtoista kokoontui rakentamaan kosteikkolauttoja ja pesimälaatikoita. Tapahtuma keräsi osallistujia niin paikallisista vesiensuojeluyhdistyksistä kuin kauempaakin, ja päivän aikana syntyneet rakenteet ankkuroitiin järveen parantamaan sen tilaa ja monimuotoisuutta.
Etelä-Savon maaseudun kulttuuri vahvistuu EU:n maaseuturahoituksella30.6.2025 09:30:07 EEST | Tiedote
Etelä-Savossa on tuettu kulttuuria noin 1,3 miljoonalla eurolla EU:n maaseuturahoituksen rahoituskaudella 2023–2027.
Lomautukset vähenivät selvästi toukokuussa25.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Etelä-Savon kuntien työllisyyspalveluissa oli toukokuun lopussa noin 6 100 työtöntä eli 11 % enemmän kuin vuosi sitten. Työttömien naisten määrä on noussut viime vuoden toukokuusta 18 % ja miesten 7 %.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme