Etelä-Savon vesienhoidon toimenpideohjelma vuoteen 2027 päivitetty – puhtaiden vesien säilyttäminen vaatii tekoja

ELY-keskukset ovat valmistelleet yhteistyönä eri viranomaisten, sidosryhmien ja kansalaisten kanssa myös vesienhoidon toimenpideohjelmat, joissa on tarkemmin esitetty vesien tilaa, niihin kohdistuvia riskejä sekä suunniteltuja toimenpiteitä. Tavoitteena on pitää pinta- ja pohjavedet puhtaina ja toisaalta parantaa vesien tilaa siellä missä niiden tila on heikentynyt.
Etelä-Savon vedet Suomen parhaimmistoa
Valtaosa Etelä-Savon pintavesistä on erinomaisessa tai hyvässä ekologisessa tilassa. Tyydyttävään tai välttävään tilaluokkaan kuuluu noin 2 % järvipinta-alasta ja noin viidennes jokipituudesta. Toimenpideohjelmassa tilan parantamistarpeet kohdistuvat niihin 30 pintavesimuodostumaan, joissa tilatavoitetta ei ole saavutettu. Lisäksi toimenpiteitä tulee tehdä vesimuodostumissa, joissa tilatavoitteet on saavutettu, mutta tilan säilyminen on uhattuna ilman toimenpiteitä. Tällaisia riskinalaisia järvi- ja jokimuodostumia on maakunnassa reilut 100 kappaletta.
Hajakuormituksen hallintaan toimenpiteitä pintavesissä ja niiden valuma-alueilla
Toimenpideohjelmassa on esitetty erityisesti maa- ja metsätaloutta koskevia vesiensuojelutoimia, joilla pyritään valuma-alueiden ravinne- ja kiintoainekuormituksen vähentämiseen. Hajakuormituksen lisäksi vesien tilassa näkyy monin paikoin myös yhdyskuntien, teollisuuslaitosten ja turvetuotantoalueiden aiheuttama kuormitus ja myös niiden osalta tarvitaan toimenpiteitä. Järvikunnostuksia, kuten hoitokalastusta ja vesikasvillisuuden poistamista, on esitetty kohteisiin, joissa on havaittu rehevöitymisestä aiheutuneita haittoja.
Jokien tilaa heikentää erityisesti vesistörakentaminen, kuten kalojen vaellusesteet ja uomien perkaukset. Useissa jokivesistöissä on tarvetta parantaa ja elvyttää kalojen luontaista lisääntymistä luomalla vaellusyhteyksiä ja tekemällä virtavesikunnostuksia.
Pohjavesien suojelu edellyttää useita toimenpiteitä
Pohjavesien tila Etelä-Savossa on yleisesti hyvä. Hyvän tilan saavuttaminen edellyttää pohjavesien suojelu- ja kunnostustoimenpiteitä neljässä huonossa kemiallisessa tilassa olevalla pohjavesialueella, joissa haitallisten aineiden pitoisuudet ylittävät laatunormin. Pohjavesille esitettyjä toimenpiteitä täytyy kohdistaa myös hyvässä tilassa oleville kuudelle riskipohjavesialueelle, jotta veden hyvä tila saadaan ylläpidettyä.
Merkittävimpiä riskinaiheuttajia Etelä-Savon pohjavesialueilla ovat pilaantuneet maa-alueet, liikenne, asutus, yritystoiminta ja maa-ainesten otto. Pohjavesialueiden tilan säilyttämiseksi tai parantamiseksi keskeisiä esitettyjä toimenpiteitä ovat tie- ja rataliikenteen pohjavesiriskien hallinta, pilaantuneen maa-alueen selvitys ja kunnostus sekä pohjavesialueen suojelusuunnitelman laatiminen tai päivittäminen ja rakenneselvitykset. Lainsäädäntöä noudattamalla ja hyvän maankäytön suunnittelulla voidaan parhaiten turvata pohjaveden hyvää tilaa.
Toimenpiteiden toteutus vaatii pitkäjänteisyyttä, yhteistyötä ja rahaa
Vesienhoidon kolmannen hoitokauden toimenpiteiden kokonaiskustannuksiksi Etelä-Savossa on arvioitu vajaat 39 milj. euroa vuodessa, josta noin 13 milj. euroa on vesienhoidon täydentäviä toimenpiteitä. Merkittävä osa toimenpiteistä perustuu vapaaehtoisuuteen. Kaikki voivat osallistua työhön vesien hyväksi ja vesien hyvästä tilasta hyötyy jokainen. Vesiensuojelu on pitkäjänteistä työtä. Toimenpiteiden vaikutukset pinta- ja pohjavesissä näkyvät usein viiveellä. Hoitotoimia on siten arvioitava ja jatkettava vuosien, jopa vuosikymmenten ajan.
Vesienhoidon tavoitteiden saavuttamiseen tarvitaan niin toiminnanharjoittajien, kansalaisten kuin kansalaisjärjestöjen työtä. Julkinen hallinto voi edistää vesienhoitoa esimerkiksi lupamenettelyllä, ohjauksella, tutkimuksella ja rahoitusta suuntaamalla. Tällä hetkellä vesienhoidon toimenpiteisiin on saatavana hyvin rahoitusta esimerkiksi Vesiensuojelun tehostamisohjelman kautta. Rahoitusta on saatavilla myös monista muista lähteistä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Johtava asiantuntija Juho Kotanen, Etelä-Savon ELY-keskus, puh. 0295 024 192
Vesistöasiantuntija Toni Roiha, Etelä-Savon ELY-keskus, puh. 0295 024 836
Pohjavesiasiantuntija Panu Ranta, Etelä-Savon ELY-keskus, puh. 0295 026 220
Sähköpostiosoitteet: etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Kuvat

Linkit
- Etelä-Savon vesienhoidon toimenpideohjelma vuosille 2022-2027 (ymparisto.fi)
- Rahat pintaan (rahatpintaan.fi)
- Vesienhoitoalueen vesienhoitosuunnitelma vuosiksi 2022 - 2027, Kymijoen-Suomenlahden vesienhoitoalue (ymparisto.fi)
- Vesienhoitoalueen vesienhoitosuunnitelma vuosiksi 2022–2027, Vuoksen vesienhoitoalue (ymparisto.fi)
- Vesiensuojelun tehostamisohjelma (ym.fi)
- Ympäristötietojärjestelmät ja karttapalvelu (ymparisto.fi)
Tietoja julkaisijasta

Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli
0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo
Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon ELY-keskus tukee Etelä-Savon rakennusperinnön säilyttämistä 72 000 eurolla4.7.2025 08:11:36 EEST | Tiedote
Etelä-Savon ELY-keskus myönsi kesäkuussa noin 72 000 euroa tukea alueen rakennusperinnön ja saariston ympäristönhoidon kunnostustöihin. Hakemuksia saapui lähes 800 000 euron edestä, ja avustusta myönnettiin 21 kohteelle. Keskimääräinen avustussumma oli noin 3500 euroa, ja avustukset kohdistuivat erityisesti katon ja julkisivujen kunnostuksiin sekä hirsirunkojen korjauksiin.
Sinilevähavainnot lisääntyneet – kansalaishavaintoja tullut laajalti Etelä-Savon alueelta3.7.2025 13:10:49 EEST | Tiedote
Kuluvalla viikolla virallisilla havainnointipaikoilla sinilevää on ilmoitettu olevan viidessä paikassa. Sinilevää on ollut hieman Pieksämäen Heiniöllä ja Juvan Murtosella. Runsaasti levää on havaittu Mikkelin Ukonvedellä ja Pitkäjärvellä sekä Mäntyharjun Pyhävedellä. Edeltävään viikkoon verrattuna sinilevämäärät ovat lisääntyneet. Kansalaishavaintoja on tehty sinilevästä ympäri Etelä-Savoa. Levää on havainnoitu suurimmaksi osaksi olevan hieman tai runsaasti, mutta Puumalan Haapaselällä jopa erittäin runsaasti.
Lisko-järvelle valmistui talkoovoimin kosteikkolauttoja1.7.2025 13:45:46 EEST | Tiedote
Lisko-järven rannalla nähtiin viime lauantaina upea osoitus talkoohengestä, kun yli 40 vapaaehtoista kokoontui rakentamaan kosteikkolauttoja ja pesimälaatikoita. Tapahtuma keräsi osallistujia niin paikallisista vesiensuojeluyhdistyksistä kuin kauempaakin, ja päivän aikana syntyneet rakenteet ankkuroitiin järveen parantamaan sen tilaa ja monimuotoisuutta.
Etelä-Savon maaseudun kulttuuri vahvistuu EU:n maaseuturahoituksella30.6.2025 09:30:07 EEST | Tiedote
Etelä-Savossa on tuettu kulttuuria noin 1,3 miljoonalla eurolla EU:n maaseuturahoituksen rahoituskaudella 2023–2027.
Lomautukset vähenivät selvästi toukokuussa25.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Etelä-Savon kuntien työllisyyspalveluissa oli toukokuun lopussa noin 6 100 työtöntä eli 11 % enemmän kuin vuosi sitten. Työttömien naisten määrä on noussut viime vuoden toukokuusta 18 % ja miesten 7 %.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme