Etelä-Savon ELY-keskusEtelä-Savon ELY-keskus

Etelä-Savon vesistöjen kunnostusta ja hoitoa vauhditetaan suunnitelmilla

Jaa

Vesienhoidon yleissuunnitelmien valmistelu on hyvässä vauhdissa Etelä-Savon kalatalousalueilla. Suunnitelmissa on nostettu esiin kunnostusta tarvitsevia kohteita ja esitetty toimenpiteitä, joilla vesien tilaa voidaan parantaa. Esille ovat nousseet muun muassa valuma-alueiden kuormituspaineet, muutokset vesistöissä sekä vaelluskalojen nousuesteet. Tavoitteena on aktivoida vesistöjen kunnostus- ja hoitotoimia alueilla. Suunnitelmia esitellään keväällä 2021 alueilla järjestettävissä tupailta-webinaareissa.

Järven rantaa, jossa vesikasvillisuutta.
Järven rantaa, jossa vesikasvillisuutta.

Suunnitelmia ovat laatineet yhteistyössä ELY-keskuksen asiantuntijat, konsultit sekä paikalliset ja alueelliset toimijat. Suunnitteluprosessi on osa ympäristöministeriön käynnistämää vesiensuojelun tehostamisohjelmaa, jonka tavoitteena on vesien hyvä ja erinomainen tila.

Lähivesien tila huolettaa

Syksyllä 2020 Etelä-Savon ELY-keskus järjesti kyselyn, jossa sai ehdottaa kunnostusta tai selvitystä vaativia kohteita mukaan yleissuunnitelmiin. Vastausten perusteella yleisimpiä ongelmia olivat järvien mataluus, vedenkorkeuden vaihtelut, pyydysten tai kivien limoittuminen ja veden sameus. Toimenpiteitä toivottiin mm. vedenlaadun parantamiseen, vesikasvien poistoon sekä virkistyskäytön edistämiseen liittyen.
Tärkeää on paikallisten ja alueellisten toimijoiden yhteistyön rakentaminen. Kaikki kunnostustoimenpiteet vesistössä ja valuma-alueella edistävät tilatavoitteiden saavuttamista. Pienelläkin hankkeella voi olla suuri paikallinen vaikutus.

Suunnitelmia esitellään keväällä sähköisissä tupailloissa  

Kevään 2021 aikana järjestetään jokaisella Etelä-Savon kalatalousalueella tupailtatyyppinen avoin webinaari, joissa esitellään alueen vesienhoidon yleissuunnitelma. Tilaisuuksissa keskustellaan myös alueella olevista tarpeista sekä suunnitelluista toimenpiteistä. Webinaariin voi ilmoittautua Etelä-Savon ELY-keskuksen verkkosivujen kautta heti kun tilaisuuksien ajankohdat tarkentuvat. Myös suunnitelmaluonnos julkaistaan webinaarikutsun yhteydessä, jotta siihen voi tutustua ennen tapahtumaa.

Vesistökunnostushankkeisiin voi hakea avustusta syksyllä

Vesistökunnostushankkeisiin voi hakea vuosittain valtionavustusta ELY-keskuksista ja seuraava haku käynnistyy syksyllä 2021. Avustusta myönnetään mm. vesistöissä tehtäviin toimenpiteisiin, kuten särkikalojen tehokalastukseen ja vesikasvien niittoon. Avustusta myönnetään myös valuma-alueella tehtäviin toimenpiteisin, esimerkiksi kosteikkojen rakentamiseen. Kunnostuksiin liittyvien selvitysten ja suunnitelmien laatimiseen voi hakea avustusta. Valtion tuen osuus hankkeiden toteuttamisesta vaihtelee 20–70 prosentin välillä. Hankkeen toteuttajana voivat toimia esimerkiksi kunnat, kalatalousalueet, osakaskunnat, vesiensuojeluyhdistykset tai muut yhdistykset.

Nyt on tarjolla tilaisuus osallistua aktiivisesti Etelä-Savon vesienhoidosta käytävään keskusteluun ja ryhtyä toimiin omien vesistöjen pelastamiseksi!

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesitaloussuunnittelija Elina Häikiö, Etelä-Savon ELY-keskus, elina.haikio(at)ely-keskus.fi, p. 029 501 6575

Kuvat

Järven rantaa, jossa vesikasvillisuutta.
Järven rantaa, jossa vesikasvillisuutta.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Etelä-Savon ELY-keskus etsii perinnebiotooppien, lintuvesien ja lähteikköjen kunnostajia22.2.2021 08:00:00 EETTiedote

Etelä-Savon ELY-keskus etsii toimijoita kunnostamaan ja hoitamaan Etelä-Savon heikentyneitä luonnonympäristöjä. Kunnostukset ovat osa Helmi-elinympäristöohjelmaa ja kohteina ovat mm. perinnebiotoopit eli perinteisen karjatalouden pitkän ajan kuluessa muovaamat niityt, hakamaat ja metsälaitumet, sekä lintuvedet ja lähteiköt. Kunnostukset hankitaan ostopalveluina.

Etelä-Savoon uusia luonnonsuojelualueita 940 hehtaaria11.2.2021 11:09:25 EETTiedote

Etelä-Savon ELY-keskus toteutti vuonna 2020 luonnonsuojeluohjelmia yhteensä noin 940 hehtaaria. Valtiolle hankittiin luonnonsuojelutarkoituksiin 210 hehtaaria ja yksityismaan luonnonsuojelualueita perustettiin 730 hehtaaria. Suojelutoimet kohdistuivat yhteensä 57 kiinteistöille ja perustuivat maanomistajien kanssa tehtyihin sopimuksiin. Maanomistajille maksettuihin kauppahintoihin ja korvauksiin käytettiin yhteensä noin 5,96 miljoonaa euroa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme