Etelä-Savon ELY-keskusEtelä-Savon ELY-keskusEtelä-Savon ELY-keskusEtelä-Savon ELY-keskus

Etelä-Savossa suurten hankemäärien ja vaikuttavien hankkeiden vuosi - ELY-keskus sijoitti Etelä-Savon kehitykseen yli 48 miljoonaa euroa

Jaa
Vuosi 2020 oli monella tapaa poikkeuksellinen. ELY-keskus rahoitti koronaviruspandemian vuoksi vaikeuksiin joutuneiden eteläsavolaisten yritysten analyysejä ja kehittämistoimenpiteitä noin 10,3 miljoonalla eurolla, pk-yritysten kehittämis- ja investointihankkeita 15,3 miljoonalla eurolla, pk-yritysten kehittämispalveluita 1,2 miljoonalla eurolla, osaamisen kehittämistä 1,1 miljoonalla eurolla ja palkkatukea myönnettiin 2 miljoonaa euroa. Lisäksi starttirahaa myönnettiin miljoona euroa. Pk-yritysten kilpailukykyyn ja yrittäjyyteen panostettiin yhteensä 30,8 miljoonaa euroa.

Kehittämisrahoituksella selviydyttiin koronakriisistä ja saadaan kasvua yrityksiin

ELY-keskus käsitteli vuonna 2020 ennätysmäärän yritysten hakemuksia. Päätöksiä tehtiin yli 1100 kpl, kun normaalina vuonna päätöksiä tehdään noin 150 kpl. Pk-yrityksille suunnatulla koronarahoituksella arvioidaan myötävaikutetun yli 2000 eteläsavolaisen työpaikan säilymiseen ja yli 700 yrityksen selviytymiseen äkillisen kriisin yli.

Kehittämis- ja investointirahoituksella myötävaikutettiin arviolta noin 48 miljoonan euron kehittämisinvestointien käynnistymiseen, noin 370 uuden työpaikan syntymiseen ja yli 50 miljoonan euron uuden liikevaihdon syntymiseen. Lisäksi rahoituksella arvioidaan saatavan noin 34 miljoonan euron lisäys vientiin.

Eteläsavolaiset yritykset luottavat tulevaan. Vuonna 2020 rahoitetut yritysten kehittämishankkeet olivat aiempaa vuosia suurempia. Viiden suurimman hankkeen ELY-rahoitus ylitti miljoona euroa. Teknologiateollisuus ja matkailuteollisuus uskovat kasvuun ja kansainväliseen kysyntään.

Uusia hakemuksia on vireillä myös ennätyksellisen paljon, yli 30 kpl, joissa avustusta on haettu yli 15 miljoonaa euroa. Yritykset luottavat kysynnän myönteiseen kehittymiseen ja liiketoiminnan kasvuun, iloitsee yksikön päällikkö Kalevi Pölönen.

Korona vauhditti yritysten kehittämispalvelut huimaan kasvuun

Yritysten kehittämisrahoituksen lisäksi ELY-keskus myönsi vuonna 2020 Etelä-Savossa ennätyksellisen paljon rahoitusta yritysten kehittämispalveluiden hankintaan. Palvelujen kysynnän kasvua vauhditti koronan vuoksi tehty tilapäinen palvelujen hinnanalennus. Kehittämispalveluja myönnettiin noin 240 eteläsavolaiselle yritykselle yhteensä 1,2 miljoonaa euroa. Yritysten kehittämispalveluilla tuetaan pk-yritysten kehittymistä, uudistumista ja kasvua korkeatasoisen asiantuntija-avun voimin.

Euroopan sosiaalirahaston (ESR) ja Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoituksella tuettiin työllisyyttä, osaamista ja koronasta selviytymistä

Etelä-Savossa ELY-keskus myönsi 69 Euroopan sosiaalirahaston hankkeelle 11,7 miljoonaa euroa ja 3,5 miljoonaan euroa 12 Euroopan aluekehitysrahaston hankkeelle.

Suurimmat tuet ELY-keskus myönsi maakunnan koulutusvetovoiman kehittämiseen, sosiaali- ja terveysalojen koulutusten vetovoimaisuuden lisäämiseen, osallisuutta tukevaan työhön ja digitaitojen kehittämiseen pk-yrityksissä. Lisäksi rahoitusta myönnettiin nuorten osallisuuden ja yrittäjyyden edistämiseen, kausityövoiman saannin helpottamiseen ja vaikeuksissa olevien yritysten neuvonnan käynnistämiseen.

Koronan aiheuttama sosiaalinen eristäytyminen johti uudenlaiseen tarpeeseen pitää huolta nuorten osallisuudesta ja opiskelukyvystä. Rakennerahastojen rahoituksella on pystytty vastaamaan nopeasti koronakriisin aiheuttamiin tilanteisiin. Erityisesti nuoriin on kohdistettu toimenpiteitä ESR-hankkeissa.

EAKR:n kehittämishankkeilla on edistetty kestävää metsänhoitoa rantametsissä ja turvemailla. Hankkeilla edistetään metsien monimuotoista käyttöä, parannetaan vesistöjen tilaa ja luodaan edellytyksiä matkailun pitkäjänteiselle kehittämiselle.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Ylijohtaja Juha Pulliainen, Etelä-Savon ELY-keskus, juha.pulliainen(at)ely-keskus.fi, p. 0400 252 086
Yksikön päällikkö Kalevi Pölönen, Etelä-Savon ELY-keskus, kalevi.polonen(at)ely-keskus.fi, p. 044 246 4670
Rahoituspäällikkö Timo Ollila, Etelä-Savon ELY-keskus, timo.ollila(at)ely-keskus.fi, p. 040 843 1009

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Yritysten investointeihin sekä työllisyyden ja osaamisen kehittämiseen haettavana rahoitusta 177 miljoonaa euroa Itä-Suomessa2.3.2023 08:30:07 EET | Tiedote

Valtioneuvosto osoitti 16.2.2023 tekemällään päätöksellä rakennerahastojen myöntövaltuutta Etelä-Savoon 47 miljoonaa euroa, Pohjois-Karjalaan 54 miljoonaa euroa ja Pohjois-Savoon 76 miljoonaa euroa, yhteensä 177 miljoonaa euroa. Etelä-Savon ELY-keskus on avannut ja avaa useita hakuja yrityksille, kuntatoimijoille, elinkeinoyhtiöille ja kehittäjille investointien, työllisyyden, osaamisen ja kehittämisen vauhdittamiseksi Itä-Suomessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme