Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Etelä-Suomen aluehallintovirasto määräsi 28.9.2022 uhkasakolla tehostettuna Vantaan kaupungin huolehtimaan lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden riittävyydestä

Jaa

Vantaan kaupungin selvityksissä esitetyt toimenpiteet eivät ole olleet riittäviä vakauttamaan lapsiperheiden sosiaalityön ja lastensuojelun resursoinnin riittävyyttä asiakasturvallisuuden varmistamiseksi.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt 800 000 euron sakon uhalla Vantaan kaupungin huolehtimaan viimeistään 23.12.2022, että

  • lasten asioista vastaavilla sosiaalityöntekijöillä on lastensuojelulain 11 §:n mukaisesti korkeintaan 35 lasta asiakkaanaan,
  • tarvittaviin lastensuojelupalveluihin ohjautuminen on järjestetty lasten tarpeiden mukaisesti viivytyksettä ja
  • kaikille lastensuojelupalveluja tarvitseville lapsille on nimetty heidän asioistaan vastaava sosiaalityöntekijä.

Vantaan kaupungin tulee toimittaa Etelä-Suomen aluehallintovirastolle viimeistään 30.12.2022 selvitys tilanteesta ja tehdyistä toimenpiteistä.

Samassa päätöksessä aluehallintovirasto antoi huomautuksen Vantaan kaupungin sosiaali- ja terveydenhuollon toimialalle. Vantaa on laiminlyönyt velvollisuutensa huolehtia siitä, että sosiaalihuoltolain mukaisen lapsiperheiden sosiaalityön yksikön käytettävissä on riittävästi sosiaalihuollon ammattihenkilöitä lakisääteisten palvelujen järjestämiseksi.

Vantaan kaupungin toimenpiteet eivät ole olleet riittäviä

Aluehallintovirasto on päätöksessään todennut, että vuoden 2022 alussa voimaan tulleen lastensuojelulain muutoksen siirtymäsäännöksen mukaan lapsen asioista vastaavalla lastensuojelun sosiaalityöntekijällä saa olla enintään 35 lasta asiakkaanaan. Laissa säädetty asiakkaiden enimmäismäärä on ehdoton.

Lastensuojelun tukea tarvitsevien lasten tulee päästä oikea-aikaisesti lastensuojelupalvelujen asiakkaiksi. Lainsäädäntö ei tunne käytäntöä, että lastensuojelupalveluita tarvitsevat lapset jonottavat pääsyä lastensuojelun asiakkaiksi.

Aluehallintovirasto on todennut, että Vantaan kaupungin selvityksissä esitetyt toimenpiteet eivät ole olleet riittäviä vakauttamaan lapsiperheiden sosiaalityön ja lastensuojelun resursoinnin riittävyyttä asiakasturvallisuuden varmistamiseksi ja lainsäädännön edellytysten mukaiseksi.

Kun otetaan huomioon asiassa aiemmin annettu hallinnollinen ohjaus, on ilmeistä, ettei kunta ole ryhtynyt riittävän tehokkaisiin toimenpiteisiin palveluiden järjestämiseksi lain edellyttämällä tavalla.

Aluehallintovirasto otti lapsiperheiden sosiaalityön ja lastensuojelun valvontaansa tammikuussa

Aluehallintovirasto otti Vantaan kaupungin lapsiperheiden sosiaalityön ja lastensuojelun valvontaansa sosiaalityöntekijöiden riittämättömyyttä koskeneiden epäkohtailmoitusten seurauksena vuoden 2022 tammikuussa. Epäkohtailmoituksissa tuotiin myös esille, että lapsia jonottaa lastensuojelun palveluihin.

Vantaan kaupungin antaman selityksen mukaan perhe- ja sosiaalipalveluissa olisi riittävästi sosiaalityöntekijän vakansseja, mutta niitä ei ole saatu täytettyä.

Selityksen mukaan perhe- ja sosiaalipalveluissa on ryhdytty kaikkiin käytettävissä oleviin toimenpiteisiin tilanteen korjaamiseksi. Selityksen mukaan sosiaalityöntekijäkohtainen asiakasmäärä oli kohtuullisempi vuoden 2022 heinäkuussa verrattuna alkuvuoden tilanteeseen.

Lastensuojelupalveluja jonottavien lasten määrä oli vähentynyt alkuvuoteen verrattuna. Lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden asiakasmäärä ylittää kuitenkin lakisääteisen 35 lapsen rajan.

Aluehallintovirasto antoi valvontapäätöksen ja huomautuksia jo aiemmin

Aluehallintovirasto antoi edellisen Vantaan lastensuojelua koskevan valvontapäätöksen 23.1.2020 ja antoi tuolloin Vantaan sosiaali- ja terveyslautakunnalle huomautuksen. Aluehallintovirasto piti Vantaan lastensuojelun henkilökuntatilannetta erittäin vakavana ja epävakaana sekä kehotti sosiaali- ja terveyslautakuntaa varmistamaan, että kaavaillut toimenpiteet vakauttavat tilanteen.

Lisäksi aluehallintovirasto on antanut päätöksillään 24.11.2020 ja 24.1.2022 huomautuksen Vantaan sosiaali- ja terveyslautakunnalle lastensuojelulaissa säädettyjen määräaikojen noudattamisen laiminlyönneistä ja muistuttanut, että lain edellyttämät määräajat ovat ehdottomia ja viranomaisia velvoittavia.

Sosiaalityöntekijällä on keskeinen rooli lapsen oikeusturvan valvojana

Lastensuojelulaki asettaa lapsen asioista vastaavan sosiaalityöntekijän keskeiseen rooliin lapsen oikeusturvan ja hyvinvointia tukevan kohtelun valvojana.

Lainsäädäntö edellyttää niin ikään, että aluehallintovirasto ohjaa ja valvoo kuntia, että sosiaalihuollon ja lastensuojelun palveluja tarvitsevien lasten ja perheiden oikeudet toteutuvat asiakaslaissa, sosiaalihuoltolaissa ja lastensuojelulaissa säädetyn mukaisesti.

Lisätietoja
ylitarkastaja Jaana Lohvansuu, p. 0295 016 731
yksikön päällikkö Niina Väkeväinen, p. 0295 016 356

etunimi.sukunimi@avi.fi

Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme