Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt tarkastuskäynnin valvonnan kohteena olevaan kehitysvammaisten asumispalveluyksikköön

Jaa

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt perjantaina 5.11.2021 tarkastuskäynnin Mehiläinen Hoivapalvelut Oy:n Onnikoti Omenapuu -nimiseen kehitysvammaisten asumispalveluyksikköön Hämeenlinnassa. Tarkastuskäynti oli osa aluehallintoviraston yksikköön kohdistamaa valvontaa.

Ylen 8.11.2021 julkaistussa MOT-ohjelmassa ja verkkouutisessa tuotiin esiin mm. ongelmia kehitysvammaisten ihmisten asumispalveluyksikkö Onnikoti Omenapuun toiminnassa. Etelä-Suomen aluehallintovirastolle on tullut yksikön toiminnasta 2021 useampi ilmoitus epäkohdista, joihin virasto on puuttunut lain mukaisten valtuuksiensa puitteissa.

”Valvonta käynnistetään tilanteissa, joissa tietoomme tulee epäilys esimerkiksi vakavista, toistuvista tai pitkäkestoisista lainvastaisista toimista. Jokainen tapaus arvioidaan erikseen”, selventää sosiaali- ja terveydenhuollon valvontayksikön päällikkö Niina Väkeväinen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta. ”Valvonnan perusteella voimme määrätä toimijalle erilaisia seuraamuksia, jopa määrätä yksikön toiminnan keskeytettäväksi erittäin vakavissa tapauksissa. Valvonta sisältää myös ohjausta, jonka mukaisesti toimijan tulee korjata toimintaansa.”

Mehiläinen Hoivapalvelut Oy:n (entinen Hämeen Tukikoti Oy:n) Onnikoti Omenapuun toiminta on ollut aluehallintoviraston valvonnassa vuonna 2019–2020. Tämä valvontaprosessi päättyi kesällä 2020. Sen aikana valvonnassa ollut asia yksikössä korjaantui lain mukaiseksi.

”Yksikön valvonta on käynnistetty uudelleen alkuvuodesta 2021. Osana käynnissä olevaa valvontaa teimme perjantaina 5.11. ennalta ilmoittamattoman tarkastuskäynnin yksikköön”, kertoo Väkeväinen. ”Koska valvonta-asia on kesken, emme voi antaa tässä vaiheessa tarkempia tietoja asiasta. Valvonta kuitenkin jatkuu intensiivisesti kiinteässä yhteistyössä Valviran ja muiden toimijoiden kanssa.”

Ensisijainen vastuu sosiaalihuollon palvelujen, kuten kehitysvammaisten ihmisten asumis- ja hoivapalvelujen, laadusta, turvallisuudesta ja asianmukaisuudesta on palvelujen tuottajalla. Palvelujen tuottajan omavalvonta on potilas- ja asiakasturvallisuuden perusta.

Kunnilla ja kuntayhtymillä on vastuu palvelujen järjestämisestä ja alueellaan toimivien sosiaalihuollon toimintayksiköiden valvonnasta  sekä sijoittamiensa asiakkaiden asiakaskohtaisesta valvonnasta yksiköissä.

Aluehallintovirastot ja Valvira valvovat kuntien ja kuntayhtymien järjestämiä palveluita sekä yksityisiä palveluita. Valvontaviranomaiset myös tukevat palveluntuottajia niiden toiminnan kehittämisessä ja omavalvontatehtävässä.

Etelä-Suomen aluehallintovirastolla on tällä hetkellä käynnissä myös muita kehitysvammaisten erityishuollon valvonta-asioita. Keskeneräisistä valvonta-asioista ei anneta yksityiskohtaisempia tietoja.

Lisätietoja

Valvira, tiedote: Kehitysvammaisten itsemääräämisoikeus on ensisijaista (avautuu uudessa ikkunassa)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Sosiaali- ja terveydenhuollon valvontayksikön päällikkö Niina Väkeväinen (yhteydenotot assistentti Taina Kemppi: p. 0295 016 051)

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket



Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Laaja tilojen käyttöä koskeva määräys on annettu Pohjois-Pohjanmaalle – voimaan 7.12.20213.12.2021 19:46:39 EET | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on eilen tehdyllä päätöksellä kieltänyt 3.12.2021 alkaen Pohjois-Pohjanmaan alueella sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä. Tänään on määrätty lisäksi, että 7.12.2021 alkaen asiakas- ja yleisötiloista vastaavien toimijoiden on järjestettävä tilojen käyttö siten, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden lähikontaktin aiheuttamaa koronatartunnan riskiä voidaan ehkäistä. Rajoitukset ovat voimassa 31.12.2021 asti. Koronapassi on vaihtoehto rajoituksille laissa määritellyissä tilanteissa.

Skärpta restriktioner för sammankomster och användning av lokaler i Nyland, även i Egentliga Tavastland införs restriktioner3.12.2021 15:59:39 EET | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Södra Finland har med ett beslut som gäller Nyland förbjudit offentliga tillställningar och allmänna sammankomster som ordnas inomhus och i vilka det deltar fler än 20 personer. Dessutom måste de som ansvarar för användningen av olika utrymmen för kunder och publik ordna användningen av utrymmena så att det går att förebygga den risk för coronasmitta som närkontakter mellan kunderna, de som deltar i verksamheten eller sällskap utgör. I Egentliga Tavastland förbjuds offentliga tillställningar inomhus i vilka det deltar fler än 50 personer. Restriktionerna träder i kraft den 4 december. Covidintyget är ett alternativ till restriktionerna i sådana situationer som anges i lagen.

Nya begränsningar för inomhussammankomster träder i kraft på självständighetsdagen inom Södra Österbottens, Mellersta Österbottens, Mellersta Finlands och Birkalands sjukvårdsdistrikt3.12.2021 14:22:21 EET | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland förordnade idag med stöd av 58 paragrafen i lagen om smittsamma sjukdomar nya sammankomstbegränsningar för fyra sjukvårdsdistrikts områden. De nya förordnandena träder i kraft på självständighetsdagen den 6 december 2021 och de är i kraft en månad. Regionförvaltningsverkets tidigare beslut om sammankomstbegränsningar hålls i kraft i Vasa sjukvårdsdistrikts område.

Sisätilojen uudet kokoontumisrajoitukset Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Keski-Suomen ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirien alueelle tulevat voimaan itsenäisyyspäivänä3.12.2021 14:21:11 EET | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto määräsi tänään tartuntatautilain pykälän 58 nojalla uudet kokoontumisrajoitukset neljän sairaanhoitopiirin alueelle. Uudet määräykset tulevat voimaan itsenäisyyspäivänä 6.12.2021 ja ovat voimassa kuukauden. Vaasan sairaanhoitopiirin alueella pysyy voimassa aluehallintoviraston aiempi päätös kokoontumisrajoituksista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme