Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Etelä-Suomen aluehallintovirasto pyytää Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelta selvitystä lastensuojelun tilanteesta

Jaa
Etelä-Suomen aluehallintovirasto on käynnistänyt Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen lastensuojelun palvelujen riittävyyttä koskevan valvonnan ja pyytää osana valvontaa hyvinvointialueelta selvitystä tilanteesta. Aiempina vuosina viraston valvonta on kohdistunut Vantaan kaupunkiin sen lastensuojelun palveluissa havaittujen vakavien puutteiden vuoksi.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on pyytänyt 14.3.2023 Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelta selvitystä lastensuojelun palvelujen riittävyydestä tammi- ja helmikuulta 2023. Aluehallintoviraston aiempien vuosien valvontahavaintojen perusteella Vantaan kaupungilla on ollut puutteita lastensuojelun palvelujen järjestämisessä lain edellyttämällä tasolla.

Lastensuojelun palvelujen järjestämisvastuu on siirtynyt Vantaan kaupungilta Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle 1.1.2023 alkaen. Aluehallintoviraston arvion mukaan tämä merkitsee Vantaan alueen lastensuojelun järjestämisessä sellaista muutosta, että Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen lastensuojelun tilanne on kokonaisuutena arvioitava aluehallintovirastossa uudelleen. Aluehallintovirasto on ottanut Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen lastensuojelun tilanteen käsiteltäväkseen valvonta-asiana.

Aluehallintovirasto otti Vantaan kaupungin lastensuojelun valvontaansa sosiaalityöntekijöiden riittämättömyyttä koskeneen epäkohtailmoituksen seurauksena vuoden 2022 tammikuussa. Valvonta-asia johti uhkasakolla tehostettuun määräykseen (tiedote 7.10.2022: https://avi.fi/tiedote/-/tiedote/69953758). Koska valvonta alkaa nyt hyvinvointialueeseen kohdistuvana valvonta-asiana, Etelä-Suomen aluehallintovirasto on 13.3.2023 poistanut 28.9.2022 Vantaan kaupungille asettamansa uhkasakon. Virasto tiedottaa hyvinvointialueeseen kohdistuvan valvonta-asian päätöksestä myöhemmin, arviolta tämän vuodn aikana.

Lapsen asioista vastaavalla sosiaalityöntekijällä on lastensuojelulain nojalla keskeinen rooli lapsen oikeusturvan ja hyvinvointia tukevan kohtelun valvojana. Aluehallintovirasto ohjaa ja valvoo hyvinvointialueita sen varmistamiseksi, että lastensuojelun palveluja tarvitsevien lasten ja perheiden oikeudet toteutuvat sosiaalihuollon asiakaslaissa, sosiaalihuoltolaissa ja lastensuojelulaissa säädetyn mukaisesti.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

sosiaalihuollon ylitarkastaja Jaana Lohvansuu
jaana.lohvansuu@avi.fi


sosiaali- ja terveydenhuollon valvontayksikön päällikkö Niina Väkeväinen
niina.vakevainen@avi.fi

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Ändringarna i diskrimineringslagen träder i kraft 1.6.2023 – vad förändras gällande arbetslivet?7.6.2023 07:59:52 EEST | Tiedote

Syftet med diskrimineringslagen som trädde i kraft 2015 är att främja likabehandling och förebygga diskriminering. Den delreform av lagen som träder i kraft den 1 juni 2023 förtydligar arbetsgivarens skyldigheter i fråga om främjandet av likabehandling och likabehandlingsplaneringen. Bestämmelserna preciseras också i fråga om trakasserier som kränker människovärdet och rimliga anpassningar av arbetstagare med funktionsnedsättning. Rättsskyddet för personer som upplevt diskriminering förbättras när främjandet av likabehandling och förbudet mot diskriminering i fortsättningen övervakas av både regionförvaltningsverkens ansvarsområden för arbetarskyddet, dvs. arbetarskyddsmyndigheterna, och diskrimineringsombudsmannen.

Pohjois-Suomen alueellinen 82. maanpuolustuskurssi Rokualla – suurin tähänastisista5.6.2023 19:43:01 EEST | Tiedote

Pohjois-Suomen 82. alueellinen maanpuolustuskurssi avattiin Rokualla 5.6.2023 osanottajamäärältään suurimpana kurssina, mitä Pohjois-Suomen aluehallintoviraston aikana on järjestetty. ”Se kertoo tästä ajasta, jossa nyt olemme eläneet nyt reilun vuoden verran, totesi avajaisjuhlassa puhunut ylijohtaja Terttu Savolainen, jonka puhe on julkaistu tämän tiedotteen liitteenä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme