Aluehallintovirasto

Etelä-Suomen aluehallintovirasto selvitti kuntien ja sote-kuntayhtymien varautumista koronapandemiaan

Jaa

Koronapandemian laajenemiseen on varauduttu sosiaali- ja terveydenhuollossa, mutta esimerkiksi testaustulosten saamisessa ja tartuntojen jäljittämisessä on ollut eroja. Suurimmat huolenaiheet liittyvät hoiva- ja hoitohenkilökunnan sairastumiseen ja taudin leviämiseen hoivakoteihin. Tiedot käyvät ilmi tuoreesta raportista.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto tekemällä kyselyllä selvitettiin sosiaali- ja terveydenhuollon varautumista koronapandemiaan sekä valmiussuunnittelun tilannetta Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan alueella. Kysely tehtiin lokakuussa 2020 ja siihen vastasi 30 kuntaa tai sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymää (sote-kuntayhtymää).

Suurin osa kyselyyn vastanneista kunnista ja sote-kuntayhtymistä on päivittänyt valmiussuunnitelmiaan vuoden 2020 aikana tai aikoo päivittää niitä keväällä 2021. Pääsääntöisesti suojavarusteita on ollut riittävästi saatavilla ja niiden tarvetta on pyritty ennakoimaan.

Vastausten perusteella henkilökuntaa on tarpeeksi kansalaisten koronavirusneuvontaan, testien näytteenottoon, karanteenipäätösten tekemiseen ja koronapotilaiden sairaalahoitoon. Eniten puutteita oli koronatestaustulosten saamisessa: alle kolmannes vastaajista ilmoitti, että tulokset valmistuvat vuorokauden sisällä näytteenotosta. Noin kaksi kolmasosaa vastaajista kertoi, että tartuntojen jäljitykseen on riittävät henkilöstöresurssit.

Kyselyllä selvitettiin lisäksi mm. suojavarusteiden riittävyyden huomioimista yksityisten toimijoiden kanssa tehdyissä sopimuksissa. Lähes kolmannes vastaajista ei ole ottanut yksityisten palveluntuottajien sopimuksissa huomioon suojavarusteiden riittävyyttä, mutta lähes kaikki ovat kuitenkin sopineet asiasta palveluntuottajan kanssa suullisesti tai muulla tavoin.

Suurimmat huolenaiheet olivat kyselyn mukaan koronaviruksen leviäminen hoiva- ja hoitohenkilökunnan keskuuteen sekä hoivakoteihin ja asumispalveluyksiköihin.

Kyselyn raportti on luettavissa aluehallintoviraston verkkosivuilla:
Kuntien ja sote-kuntayhtymien varautuminen COVID-19-pandemiassa

Lisätietoja:

Anne Hiiri, aluehallintoylilääkäri, p. 0295 016 067
Ilpo Karonen, sosiaalihuollon johtava ylitarkastaja, p. 0295 016 135
etunimi.sukunimi@avi.fi
Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Korjaus aikaisempaan päätökseen – Essoten kuntien alueella turvavälit täytyy taata asiakkaille ja toimintaan osallistuville tarkoitetuissa tiloissa2.3.2021 17:04:50 EETTiedote

Itä-Suomen aluehallintovirasto teki 26.2.2021 päätöksen, joka velvoittaa Etelä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymän (Essote) alueen toimijoita varmistamaan, että asiakkaille ja toimintaan osallistuville tarkoitetuissa tiloissa henkilöt eivät joudu keskenään lähikontaktiin. Päätöksen liitteenä olleesta kuntalistasta puuttui Joroisten kunta, minkä takia Itä-Suomen aluehallintovirasto on korjannut päätöstä.

////Lisätty uusi linkki//// KUTSU JA STREEMAUSLINKKI MEDIALLE: Tervetuloa osallistumaan Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ja Pohjois-Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmän tiedotustilaisuuteen2.3.2021 16:45:31 EETTiedote

Tervetuloa osallistumaan Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ja Pohjois-Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmän tiedotustilaisuuteen, jossa kerrotaan koronaepidemian poikkeusoloihin liittyvistä päätöksistä Pohjois-Pohjanmaalla. Tilaisuudessa käydään läpi pandemiatilanne alueella, alueelliset suositukset ja määräykset, ja niiden toimeenpano kunnissa. Pohjois-Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmän puheenjohtaja Juha Korpelainen esittää myös oman katsauksen.

KUTSU JA STREEMAUSLINKKI MEDIALLE: Tervetuloa osallistumaan Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ja Pohjois-Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmän tiedotustilaisuuteen2.3.2021 13:17:38 EETKutsu

Tervetuloa osallistumaan Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ja Pohjois-Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmän tiedotustilaisuuteen, jossa kerrotaan koronaepidemian poikkeusoloihin liittyvistä päätöksistä Pohjois-Pohjanmaalla. Tilaisuudessa käydään läpi pandemiatilanne alueella, alueelliset suositukset ja määräykset, ja niiden toimeenpano kunnissa. Pohjois-Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmän puheenjohtaja Juha Korpelainen esittää myös oman katsauksen.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätös tilojen sulkemisesta pääkaupunkiseudulla ja lähialueilla pysyy ennallaan – ohjeita terveysturvallisuudesta on kaikkien syytä noudattaa2.3.2021 13:15:00 EETTiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto teki 26.2.2021 päätöksen, jolla määrätään suljettavaksi tietyt tilat pääkaupunkiseudulla eli Espoon, Helsingin, Kauniaisten ja Vantaan alueella sekä Järvenpään, Kauniaisten, Keravan, Kirkkonummen, Sipoon ja Tuusulan alueella 1.–14.3.2021 väliseksi ajaksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme