Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Etelä-Suomen aluehallintovirasto valvoo ravintoloita myös koronapassilainsäädännön noudattamisessa - jo ensi yönä asiakkailta tarkastettava koronapassi

Jaa

Jos ravintoloitsija ottaa käyttöön koronapassin eli velvoittaa asiakkailta todistusta koronarokotuksesta, negatiivisesta koronatestituloksesta tai sairastetusta koronataudista, ravintolan ei tarvitse noudattaa alueella voimassa olevia aukiolo- ja anniskeluaikojen ja asiakasmäärien rajoituksia. Ravintolan henkilökunnan on ohjattava ilman passia ravintolassa oleskelevat asiakkaat poistumaan tiloista ensi yönä klo 24, jos ravintolassa otetaan käyttöön koronapassi välittömästi lain tullessa voimaan.

Aluehallintovirasto valvoo tartuntatautilain mukaisesti, että ravintoloissa noudatetaan valtioneuvoston asettamia rajoituksia aukiolo- ja anniskeluajoista sekä asiakasmäärästä ja istumapaikkavelvoitteesta. Etelä-Suomen aluehallintovirasto valvoo jatkossa myös sitä, että ravintolat noudattavat uutta ns. koronapassilainsäädäntöä.  

Jos ravintolassa on käytössä koronapassi, ravintolan henkilökunnan täytyy tarkastaa kaikilta asiakkailta passin voimassaolo. Koronapassina toimii EU:n koronatodistus.  

Koronapassi täytyy tarkastaa joko ravintolan ovella tai viipymättä asiakkaan saavuttua ravintolaan ennen kuin asiakas voi käyttää ravintolan palveluja. Ravintoloitsijan on varmistettava, että koronapassi tarkastetaan kaikilta asiakkailta. Aluehallintovirasto voi velvoittaa ravintolan henkilökunnan tarkastamaan asiakkailta koronapassin, jos valvonnassa herää epäilys, että todistuksia ei ole tarkastettu asiakkailta. 

”Tarkastajamme ovat liikkeellä tänäkin viikonloppuna”, kertoo Etelä-Suomen aluehallintoviraston alkoholihallinnon yksikön päällikkö Riku-Matti Lehikoinen. ”Olemme tähän asti muutenkin käyneet ravintoloissa tarkastamassa, että tartuntatautilan mukaisia velvoitteita noudatetaan. Jatkossa valvomme lisäksi, että ravintolan henkilökunta toimii lain mukaisesti myös koronapassin käyttöönoton osalta.” 

Koronapassilainsäädäntö tulee voimaan 16.10.2021 eli jo nyt perjantain ja lauantain välisenä yönä vuorokauden vaihtuessa. Jos ravintoloitsija ottaa koronapassin käyttöön välittömästi, henkilökunnan on ohjattava ilman koronapassia ravintolassa oleskelevat asiakkaat poistumaan tiloista klo 24 perjantain ja lauantain välisenä yönä ja tarkastettava todistukset kaikilta tiloihin jääviltä asiakkailta.  

Ravintoloitsija voi itse päättää, ottaako se käyttöönsä koronapassin. Passin käyttöönotto on vaihtoehtona alueellisten koronarajoitusten noudattamiselle. Jos ravintoloitsija ei ota koronapassia käyttöönsä, ravintolan toiminnassa täytyy noudattaa mm. valtioneuvoston määrittämiä alueellisia rajoituksia aukiolo- ja anniskeluajoista sekä asiakasmäärästä ja asiakkaiden istumapaikkavelvoitteesta. Koronapassin käyttöönotosta tulee ilmoittaa asiakkaille terveysturvallisuussuunnitelmassa, joka ravintoloitsijan täytyy lain mukaan tehdä ja pitää asiakkaiden nähtävillä. 

Aluehallintovirasto muistuttaa, että kaikkia ravintoloita koko Suomessa koskevat joka tapauksessa tartuntatautilain yleiset hygieniavelvoitteet. Velvoitteet ovat tällä hetkellä voimassa vuoden 2021 loppuun asti ja ne on tiivistetty alla:  

  • Asiakkaille annetaan tietoa ja toimintaohjeita, jotta he osaavat toimia oikein ja ehkäistä koronavirustartuntoja. 
  • Asiakkailla on mahdollisuus pestä kädet. 
  • Asiakkaiden välillä on riittävä etäisyys sekä sisällä että ulkona.  
  • Ravintola ja erityisesti sen pinnat pidetään puhtaina. 
  • Ravintolan on tehtävä suunnitelma, jossa kuvataan toimenpiteet tartuntojen estämiseksi, ja pidettävä suunnitelman tiivistelmä asiakkaiden nähtävillä.

Lisätietoja:

Medialle 

alkoholihallinnon yksikön päällikkö Riku-Matti Lehikoinen, p. 0295 016 155 (lähetä tekstiviesti tai jätä soittopyyntö) 

ylitarkastaja Oona Mölsä, p. 0295 016 592 (lähetä tekstiviesti tai jätä soittopyyntö) 

etunimi.sukunimi@avi.fi 

Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Tietyistä eteläisen Afrikan maista saapuvat matkustajat määrätään pakolliseen terveystarkastukseen Lapin aluehallintoviraston alueen rajanylityspaikolla27.11.2021 18:17:45 EET | Tiedote

Lapin aluehallintovirasto on määrännyt alueensa rajanylityspaikoille terveystarkastuksen kaikille matkustajille, jotka ovat oleskelleet maissa, joissa on havaittu B.1.1.529-virusmuunnoksen leviämistä. Lisäksi kyseiset matkustajat on määrätty osallistumaan terveystarkastukseen, jonka osana voidaan ottaa koronavirusnäyte. Määräys on voimassa ajalla 27.11.2021-31.12.2021.

Uuden koronavirusvariantin (omicron) riskimaista saapuvat matkustajat määrätään pakolliseen terveystarkastukseen myös Pohjois-Suomen avin alueella27.11.2021 18:00:24 EET | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt Oulun kaupungin, Kuusamon kaupungin ja Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän järjestämään terveystarkastuksen kaikille matkustajille, jotka ovat oleskelleet maissa, joissa on havaittu B.1.1.529-virusmuunnoksen leviämistä. Lisäksi kyseiset matkustajat on määrätty osallistumaan pakolliseen terveystarkastukseen.

Etelä-Suomen rajanylityspaikat: Tietyistä eteläisen Afrikan maista saapuvat matkustajat määrätään pakolliseen terveystarkastukseen27.11.2021 17:15:22 EET | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt Etelä-Suomen kunnat ja kuntayhtymät järjestämään alueensa rajanylityspaikoilla pakollisen terveystarkastuksen kaikille matkustajille, jotka ovat ennen Suomeen saapumistaan 14 vuorokauden sisällä oleskelleet maissa, joissa on havaittu B.1.1.529-virusmuunnoksen leviämistä. Lisäksi kyseiset matkustajat on määrätty osallistumaan terveystarkastukseen, jonka osana voidaan ottaa koronavirusnäyte.

Lounais-Suomi: Tietyistä eteläisen Afrikan maista saapuvat henkilöt määrätään pakolliseen terveystarkastukseen Turun lentoasemalla sekä Naantalin, Porin, Rauman ja Turun satamissa27.11.2021 16:58:17 EET | Tiedote

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt Naantalin, Porin, Rauman ja Turun kaupungit järjestämään terveystarkastuksen kaikille maahan saapuville henkilöille, jotka ovat oleskelleet maissa, joissa on havaittu B.1.1.529-virusmuunnoksen leviämistä. Lisäksi kyseiset maahantulijat on määrätty osallistumaan terveystarkastukseen, jonka osana voidaan ottaa koronavirusnäyte.

Länsi- ja Sisä-Suomen rajanylityspaikat: Tietyistä eteläisen Afrikan maista saapuvat matkustajat määrätään pakolliseen terveystarkastukseen27.11.2021 16:38:12 EET | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt alueensa rajanylityskunnat järjestämään terveystarkastuksen kaikille matkustajille, jotka ovat ennen Suomeen saapumistaan 14 vuorokauden sisällä oleskelleet maissa, joissa on havaittu B.1.1.529-virusmuunnoksen leviämistä. Lisäksi kyseiset matkustajat on määrätty osallistumaan terveystarkastukseen, jonka osana voidaan ottaa koronavirusnäyte.

Tietyistä eteläisen Afrikan maista saapuvat matkustajat määrätään pakolliseen terveystarkastukseen Itä-Suomen avin alueen rajanylityspaikolla27.11.2021 16:13:17 EET | Tiedote

Itä-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt alueensa rajanylityspaikoille terveystarkastuksen kaikille matkustajille, jotka ovat oleskelleet maissa, joissa on havaittu B.1.1.529-virusmuunnoksen leviämistä. Lisäksi kyseiset matkustajat on määrätty osallistumaan terveystarkastukseen, jonka osana voidaan ottaa koronavirusnäyte. Määräys on voimassa ajalla 27.11.2021-31.12.2021.

Tietyistä eteläisen Afrikan maista saapuvat matkustajat määrätään pakolliseen terveystarkastukseen Helsinki-Vantaan lentoasemalla27.11.2021 13:51:30 EET | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt Vantaan kaupungin järjestämään terveystarkastuksen kaikille matkustajille, jotka ovat ennen Suomeen saapumistaan 14 vuorokauden sisällä oleskelleet maissa, joissa on havaittu B.1.1.529-virusmuunnoksen leviämistä. Lisäksi kyseiset matkustajat on määrätty osallistumaan terveystarkastukseen, jonka osana voidaan ottaa koronavirusnäyte.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme