Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Etelä-Suomen aluehallintovirasto valvoo ravintoloita myös koronapassilainsäädännön noudattamisessa - jo ensi yönä asiakkailta tarkastettava koronapassi

Jaa

Jos ravintoloitsija ottaa käyttöön koronapassin eli velvoittaa asiakkailta todistusta koronarokotuksesta, negatiivisesta koronatestituloksesta tai sairastetusta koronataudista, ravintolan ei tarvitse noudattaa alueella voimassa olevia aukiolo- ja anniskeluaikojen ja asiakasmäärien rajoituksia. Ravintolan henkilökunnan on ohjattava ilman passia ravintolassa oleskelevat asiakkaat poistumaan tiloista ensi yönä klo 24, jos ravintolassa otetaan käyttöön koronapassi välittömästi lain tullessa voimaan.

Aluehallintovirasto valvoo tartuntatautilain mukaisesti, että ravintoloissa noudatetaan valtioneuvoston asettamia rajoituksia aukiolo- ja anniskeluajoista sekä asiakasmäärästä ja istumapaikkavelvoitteesta. Etelä-Suomen aluehallintovirasto valvoo jatkossa myös sitä, että ravintolat noudattavat uutta ns. koronapassilainsäädäntöä.  

Jos ravintolassa on käytössä koronapassi, ravintolan henkilökunnan täytyy tarkastaa kaikilta asiakkailta passin voimassaolo. Koronapassina toimii EU:n koronatodistus.  

Koronapassi täytyy tarkastaa joko ravintolan ovella tai viipymättä asiakkaan saavuttua ravintolaan ennen kuin asiakas voi käyttää ravintolan palveluja. Ravintoloitsijan on varmistettava, että koronapassi tarkastetaan kaikilta asiakkailta. Aluehallintovirasto voi velvoittaa ravintolan henkilökunnan tarkastamaan asiakkailta koronapassin, jos valvonnassa herää epäilys, että todistuksia ei ole tarkastettu asiakkailta. 

”Tarkastajamme ovat liikkeellä tänäkin viikonloppuna”, kertoo Etelä-Suomen aluehallintoviraston alkoholihallinnon yksikön päällikkö Riku-Matti Lehikoinen. ”Olemme tähän asti muutenkin käyneet ravintoloissa tarkastamassa, että tartuntatautilan mukaisia velvoitteita noudatetaan. Jatkossa valvomme lisäksi, että ravintolan henkilökunta toimii lain mukaisesti myös koronapassin käyttöönoton osalta.” 

Koronapassilainsäädäntö tulee voimaan 16.10.2021 eli jo nyt perjantain ja lauantain välisenä yönä vuorokauden vaihtuessa. Jos ravintoloitsija ottaa koronapassin käyttöön välittömästi, henkilökunnan on ohjattava ilman koronapassia ravintolassa oleskelevat asiakkaat poistumaan tiloista klo 24 perjantain ja lauantain välisenä yönä ja tarkastettava todistukset kaikilta tiloihin jääviltä asiakkailta.  

Ravintoloitsija voi itse päättää, ottaako se käyttöönsä koronapassin. Passin käyttöönotto on vaihtoehtona alueellisten koronarajoitusten noudattamiselle. Jos ravintoloitsija ei ota koronapassia käyttöönsä, ravintolan toiminnassa täytyy noudattaa mm. valtioneuvoston määrittämiä alueellisia rajoituksia aukiolo- ja anniskeluajoista sekä asiakasmäärästä ja asiakkaiden istumapaikkavelvoitteesta. Koronapassin käyttöönotosta tulee ilmoittaa asiakkaille terveysturvallisuussuunnitelmassa, joka ravintoloitsijan täytyy lain mukaan tehdä ja pitää asiakkaiden nähtävillä. 

Aluehallintovirasto muistuttaa, että kaikkia ravintoloita koko Suomessa koskevat joka tapauksessa tartuntatautilain yleiset hygieniavelvoitteet. Velvoitteet ovat tällä hetkellä voimassa vuoden 2021 loppuun asti ja ne on tiivistetty alla:  

  • Asiakkaille annetaan tietoa ja toimintaohjeita, jotta he osaavat toimia oikein ja ehkäistä koronavirustartuntoja. 
  • Asiakkailla on mahdollisuus pestä kädet. 
  • Asiakkaiden välillä on riittävä etäisyys sekä sisällä että ulkona.  
  • Ravintola ja erityisesti sen pinnat pidetään puhtaina. 
  • Ravintolan on tehtävä suunnitelma, jossa kuvataan toimenpiteet tartuntojen estämiseksi, ja pidettävä suunnitelman tiivistelmä asiakkaiden nähtävillä.

Lisätietoja:

Medialle 

alkoholihallinnon yksikön päällikkö Riku-Matti Lehikoinen, p. 0295 016 155 (lähetä tekstiviesti tai jätä soittopyyntö) 

ylitarkastaja Oona Mölsä, p. 0295 016 592 (lähetä tekstiviesti tai jätä soittopyyntö) 

etunimi.sukunimi@avi.fi 

Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Laaja tilojen käyttöä koskeva määräys on annettu Pohjois-Pohjanmaalle – voimaan 7.12.20213.12.2021 19:46:39 EET | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on eilen tehdyllä päätöksellä kieltänyt 3.12.2021 alkaen Pohjois-Pohjanmaan alueella sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä. Tänään on määrätty lisäksi, että 7.12.2021 alkaen asiakas- ja yleisötiloista vastaavien toimijoiden on järjestettävä tilojen käyttö siten, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden lähikontaktin aiheuttamaa koronatartunnan riskiä voidaan ehkäistä. Rajoitukset ovat voimassa 31.12.2021 asti. Koronapassi on vaihtoehto rajoituksille laissa määritellyissä tilanteissa.

Skärpta restriktioner för sammankomster och användning av lokaler i Nyland, även i Egentliga Tavastland införs restriktioner3.12.2021 15:59:39 EET | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Södra Finland har med ett beslut som gäller Nyland förbjudit offentliga tillställningar och allmänna sammankomster som ordnas inomhus och i vilka det deltar fler än 20 personer. Dessutom måste de som ansvarar för användningen av olika utrymmen för kunder och publik ordna användningen av utrymmena så att det går att förebygga den risk för coronasmitta som närkontakter mellan kunderna, de som deltar i verksamheten eller sällskap utgör. I Egentliga Tavastland förbjuds offentliga tillställningar inomhus i vilka det deltar fler än 50 personer. Restriktionerna träder i kraft den 4 december. Covidintyget är ett alternativ till restriktionerna i sådana situationer som anges i lagen.

Nya begränsningar för inomhussammankomster träder i kraft på självständighetsdagen inom Södra Österbottens, Mellersta Österbottens, Mellersta Finlands och Birkalands sjukvårdsdistrikt3.12.2021 14:22:21 EET | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland förordnade idag med stöd av 58 paragrafen i lagen om smittsamma sjukdomar nya sammankomstbegränsningar för fyra sjukvårdsdistrikts områden. De nya förordnandena träder i kraft på självständighetsdagen den 6 december 2021 och de är i kraft en månad. Regionförvaltningsverkets tidigare beslut om sammankomstbegränsningar hålls i kraft i Vasa sjukvårdsdistrikts område.

Sisätilojen uudet kokoontumisrajoitukset Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Keski-Suomen ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirien alueelle tulevat voimaan itsenäisyyspäivänä3.12.2021 14:21:11 EET | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto määräsi tänään tartuntatautilain pykälän 58 nojalla uudet kokoontumisrajoitukset neljän sairaanhoitopiirin alueelle. Uudet määräykset tulevat voimaan itsenäisyyspäivänä 6.12.2021 ja ovat voimassa kuukauden. Vaasan sairaanhoitopiirin alueella pysyy voimassa aluehallintoviraston aiempi päätös kokoontumisrajoituksista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme