Aluehallintovirasto

Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätös tilojen sulkemisesta pääkaupunkiseudulla ja lähialueilla pysyy ennallaan – ohjeita terveysturvallisuudesta on kaikkien syytä noudattaa

Jaa

Etelä-Suomen aluehallintovirasto teki 26.2.2021 päätöksen, jolla määrätään suljettavaksi tietyt tilat pääkaupunkiseudulla eli Espoon, Helsingin, Kauniaisten ja Vantaan alueella sekä Järvenpään, Kauniaisten, Keravan, Kirkkonummen, Sipoon ja Tuusulan alueella 1.–14.3.2021 väliseksi ajaksi.

Päätös tilojen sulkemisesta koskee laajasti niin julkisen kuin yksityisen sektorin toimijoiden seuraavia tiloja:

  • joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan käytettävät sisätilat sekä kuntosalit ja muut vastaavat sisäliikuntatilat
  • yleiset saunat ja uimahallien, maauimaloiden ja kylpylöiden allastilat sekä niiden välittömässä yhteydessä olevat pukuhuonetilat
  • tanssipaikat ja kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin sekä muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat
  • huvi- ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhojen sisätilat
  • sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat
  • kauppakeskusten yleiset oleskelutilat pois lukien vähittäiskaupan liiketilat ja palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat sekä kulku niihin.

Aluehallintovirasto on ottanut huomioon päätöksenteon jälkeen sosiaali- ja terveysministeriöstä saamansa ohjauksen ja toteaa perusteellisen harkinnan ja ministeriön kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen kokonaisarvionaan, että 26.2.2021 tehtyä päätöstä ei ole ohjauksen johdosta syytä muuttaa.

Aluehallintoviraston päätös velvoittaa edellä lueteltujen kuntien alueilla toimijoita sulkemaan tilansa. Sisätiloja on kuitenkin mahdollista käyttää, jos niissä on samanaikaisesti enintään kymmenen asiakasta tai osallistujaa. Ulkotiloissa vastaava asiakasmääräraja on viisikymmentä. Jos toimija ei rajaa tilojen käyttöä korkeintaan edellä mainittuihin henkilömääriin, tilat on suljettava. Tilojen käytössä on huomioitava tartuntatautilain mukaiset uudet velvoitteet terveysturvallisista järjestelyistä ja asiakkaiden ohjeistamisesta. Jos terveysturvallisuudesta ei ole mahdollista huolehtia, tilaa ei voi käyttää.

Lisäksi muuten suljettavaksi määrättyjä tiloja voidaan käyttää vuonna 2008 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ohjattuun harrastustoimintaan. Päätös tilojen sulkemisesta ei koske ammattiurheilemista eikä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaa toimintaa.

Päätös tilojen sulkemisesta on tiukin mahdollinen toimi, jonka aluehallintovirasto voi tartuntatautilain puitteissa alueen toimijoille asettaa. Aluehallintovirastojen asiantuntijat ovat valtakunnallisessa yhteistyössä päätyneet yhdenmukaiseen tulkintaan tartuntatautilain pykälän 58 g soveltamisesta.

– Arvioimme uuden lakipykälän 58 g eli ns. sulkupykälän soveltamisen rajoja jo päätöstä alun perin tehdessämme erittäin tarkasti, toteaa Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Merja Ekqvist. – Päätös tehtiin nopealla aikataululla mutta hyvin vahvalla juridisella asiantuntemuksellamme. Toimintamme tärkein kulmakivi on lainmukaisuus, emmekä ole tinkineet tästä päätöstä valmistellessamme. Ymmärrämme erittäin hyvin tartuntatautilain tarkoituksen ja sen uusien pykälien tavoitteet sekä tautitilanteen vakavuuden. Nyt toivomme työrauhaa asiantuntijoillemme ja johdolle.

Tautitilanne on kriittinen – lukuisia muitakin velvoitteita ja suosituksia on voimassa

Etelä-Suomen aluehallintovirasto korostaa, että tautitilanne on alueella erittäin vakava ja herkästi leviävät virusmuunnokset lisäävät entisestään riskiä tilanteen nopealle pahenemiselle. Voimassa on tilojen sulkupäätöksen lisäksi lukuisia muita rajoituksia, joiden laajuus ja sisältö vaihtelevat alueittain. Esimerkiksi koko Uudenmaan alueella on voimassa hyvin laajasti eri toimijoita koskeva velvoite varmistaa, että asiakkaiden tai osallistujien väliset lähikontaktit voidaan tosiasiallisesti välttää. Tämä aluehallintoviraston määräys koskee niin julkisen kuin yksityisen sektorin toimijoita ja uskonnollisia yhdyskuntia. Vastaavia päätöksiä valmistellaan muuallekin Etelä-Suomen alueelle. Aluehallintovirasto ja kunnat myös valvovat päätösten mukaista tilojen terveysturvallista käyttöä. Lisätietoa on 24.2. julkaistussa tiedotteessa: https://avi.fi/tiedote/-/tiedote/69901946

Myös tiukat kokoontumisrajoitukset ovat edelleen voimassa, ja aluehallintovirasto on kiristämässä niitä Etelä-Suomen alueella heikentyneen epidemiatilanteen vuoksi. Päätöksiä valmistellaan ja niistä tiedotetaan mahdollisimman pian.

Lisäksi tartuntatautilaki (pykälä 58 c) velvoittaa laajasti julkisen ja yksityisen sektorin toimijoita koko Suomessa huomioimaan tila- ja palvelujärjestelyt ja asiakkaiden ohjeistamisen tilojen terveysturvallisessa käytössä kesäkuun loppuun asti. 

– Nyt jos koskaan on ihan jokaisen meistä – jokaisen toimijan ja yksittäisen ihmisen – tehtävä voitavansa, jotta taltutamme yhdessä epidemian pahenemisen ja turvaamme terveydenhuollon kantokyvyn, muistuttaa Merja Ekqvist. – Me teemme osaltamme tämän varmistamiseksi tarvittavat päätökset ja määräykset toimivaltamme rajoissa. Siltä osin kuin toimenpiteitä ei voi viranomaispäätöksillä tai muuten lain nojalla määrätä, jokaisen pitää elää itse vastuullisesti ja noudattaa voimassa olevia suosituksia ja ohjeita hygieniasta, turvaetäisyyksistä ja ylimääräisten lähikontaktien välttämisestä. Jos nyt emme toimi vastuullisesti, voidaan yhteiskunnan toimintoja joutua rajoittamaan vielä voimakkaammin.

Kaikilla viranomaisten koronatilanteeseen liittyvillä rajoitustoimenpiteillä – määräyksillä, velvoitteilla, suosituksilla ja ohjeilla – tavoitellaan viruksen leviämisen estämistä. Toimenpiteitä harkittaessa huomioidaan aina niiden välttämättömyys ja vaikutukset ihmisten elämään myös sosiaalisesta ja taloudellisesta näkökulmasta.

Lisätietoa:

Lisätietoa medialle:

Ylijohtaja Merja Ekqvist, p. 0295 016 051 (assistentti Taina Kemppi), p. 0295 016 421 (viestintäsuunnittelija Oona Riitala)

etunimi.sukunimi@avi.fi

Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Regionförvaltningsverket upphäver stängningsbeslutet för motions- och rekreationsutrymmen i Päijänne-Tavastland - utrymmena kan öppnas 21 april men säkerhetsåtgärder ska vidtas20.4.2021 14:02:29 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Södra Finland upphäver beslutet som förordnade att bland andra utrymmen för motion och rekreation i Päijänne-Tavastlands sjukvårdsdistrikts område ska hållas stängda till den 28 april 2021. Utrymmena kan öppnas för kunder onsdagen den 21 april, men vid användningen av utrymmena ska hygienkraven uppfyllas och säkerställas att deltagarna kan hålla säkert avstånd.

Aluehallintovirasto kumoaa liikunta- ja virkistystilojen sulkupäätöksen Päijät-Hämeessä - tilat voi avata 21.4., mutta turvatoimia on noudatettava20.4.2021 14:00:37 EEST | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto kumoaa päätöksen, jolla se määräsi mm. liikunta- ja virkistystiloja suljettavaksi Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella 28.4.2021 asti. Tilat voi avata asiakkaille keskiviikkona 21.4., mutta tilojen käytössä on noudatettava hygieniavaatimuksia ja varmistettava, että osallistujilla on mahdollisuus säilyttää turvavälit.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme