Aluehallintovirasto

Etelä-Suomen rajanylityspaikkojen kuntien on järjestettävä edelleen terveystarkastukset maahantulijoille

Jaa

Etelä-Suomen aluehallintovirasto määrää tartuntatautilain nojalla alueensa kuntia ja kuntayhtymiä järjestämään terveystarkastuksen kaikille henkilöille, jotka tulevat maahan alueella sijaitsevien rajanylityspaikkojen kautta.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on päättänyt jatkaa tartuntatautilain 15. pykälän nojalla tehtyä määräystä, että alueen kuntien täytyy järjestää kaikille alueellaan sijaitsevien rajanylityspaikkojen kautta maahan tuleville henkilöille terveystarkastus koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Aluehallintoviraston määräys on voimassa ajalla 1.4.–30.4.2021.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston alueen rajanylityspaikat sijaitsevat seuraavilla alueilla, joita määräys koskee:

  • Helsingin kaupungissa (Helsingin matkustajasatamat Eteläsatamassa, Länsisatamassa, Katajanokalla ja Vuosaaressa)
  • Vantaan kaupungissa (Helsinki-Vantaan lentoasema)
  • Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirin alueella (Nuijamaan rajanylityspaikka; Imatran rajanylityspaikan liikenne on ohjattu helmikuusta 2021 alkaen Nuijamaalle)
  • Kymenlaakson sairaanhoitopiirin alueella (Vaalimaan rajanylityspaikka).

Aluehallintovirasto katsoo, että terveystarkastusten järjestäminen kaikille maahan tuleville henkilöille on yleisvaarallisen tartuntataudin leviämisen estämiseksi tarpeen päätöksessä mainituilla rajanylityspaikoilla, sillä viime aikoina havaittu uusi covid-19-muunnos (SARS-CoV-2 VOC 202012/01) leviää selvästi nopeammin kuin koronaviruksen aiemmat alatyypit. Määräyksen jatkaminen on tarpeellista heikentyneen epidemiatilanteen vuoksi.

Kunnat vastaavat terveystarkastusten ja koronatestausten järjestämisestä alueellaan, myös rajanylityspisteillä. Kuntien terveysviranomaisten täytyy ottaa huomioon voimassa oleva lainsäädäntö, paikalliset olosuhteet sekä käytettävissä olevat resurssit terveystarkastuksia järjestäessään niin, että tämän määräyksen toimeenpano ei vaaranna muun terveydenhuollon palvelujen järjestämistä.

Myös päätös pakollisista terveystarkastuksista Suomeen saapuville matkustajille saa jatkoa

Etelä-Suomen aluehallintovirasto aikoo ensi viikon alussa antaa määräyksen pakollisten terveystarkastusten jatkamisesta rajanylityspaikoilla 30.4.2021 saakka. Aikaisemman päätöksen rajanylityspaikkojen lisäksi nyt myös Nuijamaan rajanylityspaikan kautta maahan tulevien henkilöiden täytyy osallistua terveystarkastukseen. Päätöksestä tiedotetaan erikseen.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto teki 17.3.2021 tartuntatautilain pykälän 16 nojalla ns. massapäätöksen, että Helsingin satamien, Helsinki-Vantaan lentoaseman ja Vaalimaan rajanylityspaikan kautta maahan tulevan henkilön täytyy osallistua välittömästi maahantulon jälkeen terveystarkastukseen, jonka osana voidaan ottaa koronavirustesti. Lisätietoa 17.3.2021 julkaistussa tiedotteessa: https://avi.fi/tiedote/-/tiedote/69903893

Lisätietoa:

Medialle:

  • aluehallintoylilääkäri Anne Hiiri, p. 0295 016 067
  • johtaja Kristiina Poikajärvi, p. 0295 016 654

etunimi.sukunimi@avi.fi

Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Helsinki: terveys- ja päihdepalvelujen johtaja Leena Turpeinen, p. 09 310 52481, etunimi.sukunimi@hel.fi

Vantaa: apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö, p. 050 3121 678, etunimi.sukunimi@vantaa.fi

Eksote: terveys- ja vanhustenpalvelujen johtaja Tuula Karhula, p. 040 194 4936, etunimi.sukunimi@eksote.fi

Kymsote: johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa, p. 020 633 2003, etunimi.sukunimi@kymsote.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto määrää kaikille Vestas Oy:n tuulivoimatyömaiden työntekijöille pakollisen terveystarkastuksen Kurikan, Teuvan ja Kauhajoen kuntien alueilla16.4.2021 16:21:00 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto teki tänään tartuntatautilain pykälien 15 ja 16 mukaisen päätöksen pakollisista terveystarkastuksista Vestas Oy:n tuulivoimatyömaihin kuuluvilla Saunamaan ja Suolakankaan työmailla Kurikan, Teuvan ja Kauhajoen kuntien alueilla työskenteleville henkilöille koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Määräys on voimassa 16.-30.4.2021.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on tarkastanut Ähtärin eläinpuistossa olevan Flowparkin vaijeriliukuradan vaikutukset eläinten hyvinvointiin16.4.2021 15:19:08 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto tarkasti 7.4. Ähtärin eläinpuiston vaijeriliukuradan, joka kulkee osittain karhujen ulkotarhan ylitse. Karhut vaikuttavat hyvinvoivilta, mutta eläinpuisto on velvoitettu järjestämään tehostettua seurantaa, jotta mahdollisiin toimenpiteisiin voidaan tarvittaessa ryhtyä eläinten hyvinvoinnin varmistamiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme