Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Etelä-Suomen rajanylityspaikoilla on tehostettu matkustajien koronatestausta

Jaa

Etelä-Suomen rajanylityspaikoilla on tehostettu järjestelyjä, joilla maahantulijat ohjataan kattavasti koronatestiin. Testien järjestämisestä käytännössä vastaavat kunnat ja kuntayhtymät ovat tehostaneet toimintaansa mm. aluehallintoviraston ohjauksen ja viranomaisten tiivistyneen yhteistyön myötä.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto antoi maaliskuun ajaksi määräyksen, jonka mukaan kuntien täytyy järjestää terveystarkastus rajanylityspaikoilla. Terveystarkastuksen osana tarjotaan koronatesti käytännössä kaikille maahantulijoille. Testausta ei tarvita, jos maahantulija voi esittää tuoreen todistuksen negatiivisesta testituloksesta tai puolen vuoden sisällä sairastetusta koronavirustaudista.

Rajanylityspaikkoja on Etelä-Suomen alueella Helsingin satamissa, Helsinki-Vantaan lentoasemalla, Vaalimaalla ja Nuijamaalla. Imatran rajanylityspaikan liikenne on ohjattu toistaiseksi Nuijamaalle. Suunnitelmallisessa yhteistyössä rajanylityspaikkojen terveysturvallisuusjärjestelyjä on pystytty tehostamaan, ja testikattavuus on tällä hetkellä varsin hyvä.

Rajanylityspaikkojen aukioloaikoja on supistettu, ja aukioloaikoina maahantulijoita vastassa ovat aina kunnan tai kuntayhtymän terveysneuvojat. He kohtaavat jokaisen maahantulijan ja ohjaavat koronatestiin. Terveysneuvojien määrä rajoilla on moninkertaistunut alkuvuoden 2021 aikana. Testiin osallistuneilta maahantulijoilta kerätään Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksen mukaisesti yhteystiedot, jotta kunnan terveysneuvojat voivat ohjata heidät vielä toiseen testiin aikaisintaan kolmen vuorokauden kuluttua. Yhteystietoja pyydetään myös muilta maahantulijoilta mahdollista yhteydenottoa ja myöhempää testiin ohjaamista varten.

Maahantulojärjestelyjä on mukautettu, jotta testeihin ohjaaminen olisi mahdollisimman sujuvaa. Esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentoasemalle on rakennettu lukuisia tarkistuspisteitä maahantulijoiden kontaktoimiseksi.

”Helsinki-Vantaan lentokentällä maahantulijoita on testattu kattavasti viime syyskuusta lähtien. Nyt annettu ohjeistus selventää terveysturvallisuustoimenpiteitä rajalla”, Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö kertoo.

Myös Helsingin satamien terveysturvallisuusjärjestelyt ovat osoittautuneet toimiviksi, kertoo terveys- ja päihdepalvelujen johtaja Leena Turpeinen Helsingin kaupungin sote-toimialalta.

”Helsingin satamiin rakennettiin kävelevien matkustajien terveystarkastuksen järjestelyjen lisäksi autokaistojen drive-in-testauspisteet, ja toiminta on ollut sujuvaa. Varustamot tarkistavat testitodistukset tai todistuksen sairastetusta koronasta jo laivaan noustessa”, toteaa Turpeinen.

Rajanylityspaikkojen testijärjestelyissä huomioidaan se, että matkustajat voivat säilyttää riittävät turvaetäisyydet toisiinsa myös testiin pääsyn odotuksen aikana.

Myös lentoyhtiöt ja laivaliikennöitsijät ovat osaltaan tehostaneet terveysturvallisuuden valvontaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on antanut yhtiöille suosituksen ottaa kyytiin vain matkustajia, joilla on negatiivinen koronatestitulos, ja usea yhtiö toimii suosituksen mukaisesti.

Testistä kieltäytyjä voidaan määrätä pakolliseen terveystarkastukseen

Tehostuneiden järjestelyjen myötä lähes kaikki maahantulijat testataan. Aluehallintovirastot voivat määrätä testistä kieltäytyjätkin osallistumaan pakolliseen terveystarkastukseen, jonka osana voidaan ottaa koronatesti. Etelä-Suomen aluehallintoviraston kunnille 9.3.2021 lähettämässä ohjauskirjeessä on ohjeita asian järjestämisestä käytännössä. On mahdollista, että jatkossa aluehallintovirastot voisivat tehdä ns. massapäätöksiä eli yhdellä päätöksellä määrätä useita henkilöitä terveystarkastukseen ilman jokaiseen henkilöön erikseen kohdistuvaa yksilökohtaista harkintaa. Asiaa selvitetään parhaillaan, ja aluehallintovirasto tiedottaa tästä tarkemmin asian käsittelyn edetessä.

LISÄTIETOJA:

MEDIALLE:

aluehallintoylilääkäri Anne Hiiri, p. 0295 016 067
ylitarkastaja Meiju Heikkinen, p. 0295 016 382
etunimi.sukunimi@avi.fi
Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Helsinki: terveys- ja päihdepalvelujen johtaja Leena Turpeinen, p. 09 310 52481, etunimi.sukunimi@hel.fi

Vantaa: apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö, p. 050 3121 678, etunimi.sukunimi@vantaa.fi

Eksote: terveys- ja vanhustenpalvelujen johtaja Tuula Karhula, p. 040 194 4936, etunimi.sukunimi@eksote.fi

Kymsote: johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa, p. 020 633 2003, etunimi.sukunimi@kymsote.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Laaja tilojen käyttöä koskeva määräys on annettu Pohjois-Pohjanmaalle – voimaan 7.12.20213.12.2021 19:46:39 EET | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on eilen tehdyllä päätöksellä kieltänyt 3.12.2021 alkaen Pohjois-Pohjanmaan alueella sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä. Tänään on määrätty lisäksi, että 7.12.2021 alkaen asiakas- ja yleisötiloista vastaavien toimijoiden on järjestettävä tilojen käyttö siten, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden lähikontaktin aiheuttamaa koronatartunnan riskiä voidaan ehkäistä. Rajoitukset ovat voimassa 31.12.2021 asti. Koronapassi on vaihtoehto rajoituksille laissa määritellyissä tilanteissa.

Skärpta restriktioner för sammankomster och användning av lokaler i Nyland, även i Egentliga Tavastland införs restriktioner3.12.2021 15:59:39 EET | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Södra Finland har med ett beslut som gäller Nyland förbjudit offentliga tillställningar och allmänna sammankomster som ordnas inomhus och i vilka det deltar fler än 20 personer. Dessutom måste de som ansvarar för användningen av olika utrymmen för kunder och publik ordna användningen av utrymmena så att det går att förebygga den risk för coronasmitta som närkontakter mellan kunderna, de som deltar i verksamheten eller sällskap utgör. I Egentliga Tavastland förbjuds offentliga tillställningar inomhus i vilka det deltar fler än 50 personer. Restriktionerna träder i kraft den 4 december. Covidintyget är ett alternativ till restriktionerna i sådana situationer som anges i lagen.

Nya begränsningar för inomhussammankomster träder i kraft på självständighetsdagen inom Södra Österbottens, Mellersta Österbottens, Mellersta Finlands och Birkalands sjukvårdsdistrikt3.12.2021 14:22:21 EET | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland förordnade idag med stöd av 58 paragrafen i lagen om smittsamma sjukdomar nya sammankomstbegränsningar för fyra sjukvårdsdistrikts områden. De nya förordnandena träder i kraft på självständighetsdagen den 6 december 2021 och de är i kraft en månad. Regionförvaltningsverkets tidigare beslut om sammankomstbegränsningar hålls i kraft i Vasa sjukvårdsdistrikts område.

Sisätilojen uudet kokoontumisrajoitukset Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Keski-Suomen ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirien alueelle tulevat voimaan itsenäisyyspäivänä3.12.2021 14:21:11 EET | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto määräsi tänään tartuntatautilain pykälän 58 nojalla uudet kokoontumisrajoitukset neljän sairaanhoitopiirin alueelle. Uudet määräykset tulevat voimaan itsenäisyyspäivänä 6.12.2021 ja ovat voimassa kuukauden. Vaasan sairaanhoitopiirin alueella pysyy voimassa aluehallintoviraston aiempi päätös kokoontumisrajoituksista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme