Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Etelä-Suomen valmiustoimikunta: Tartuntamäärien kasvaessa uhkana on perusterveydenhuollon kuormittuminen

Jaa

Etelä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui syyskauden ensimmäiseen kokoukseensa 18.8.2021. Kokouksessa päivitettiin koronaviruksen tilannekuvaa ja luotiin katsaus tulevaan.

Koronatilanne Etelä-Suomen alueella on elokuussa huonontunut nopeasti ja rajoituksia on jouduttu kiristämään. Tartunnanjäljitys on vaikeutunut ja huolta aiheuttaa etenkin se, että lisääntyneet tapausmäärät kuormittavat perusterveydenhuoltoa. Tilanne on silti erilainen kuin keväällä, sillä rokotekattavuus on selkeästi parantunut ja rokotusten edetessä vakavien tautitapausten ja tehohoidon tarpeen odotetaan edelleen vähenevän.

– Epidemian luonne on muuttunut siten, että tartuntoja on enimmäkseen nuorilla ja rokottamattomilla. Vaikka tartunnan saaneissa myös rokotettujen osuus kasvaa sitä mukaa, mitä enemmän ihmisiä on rokotettu, täysin rokotettujen joukossa on hyvin vähän vakavia tautitapauksia. Rokotteen teho on siis yhä hyvä, muistuttaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Tuula Hannila-Handelberg koronan tilannekatsauksessaan.

Perusopetusjohtaja Outi Salo Helsingin kaupungilta kertoi opetustoimen syyslukukauden käynnistymisestä. Kouluille on lähetetty päivitetyt ohjeet koronatilanteeseen liittyen. Tilannetta seurataan tiiviisti ja tarvittaviin toimiin on valmius ryhtyä nopeasti. Koronalla on ollut myös paljon heijastusvaikutuksia esimerkiksi oppilaiden mielenterveyteen, joten oppilaiden oppimis- ja hyvinvointivajeen korjaamiseen kiinnitetään paljon huomiota.

Apulaiskomentaja Mikko Hirvi Suomenlahden merivartiostosta täydensi tilannekuvaa kertomalla koronan vaikutuksista rajaturvallisuuden valmiuteen ja haasteisiin.

Häiriötilanteiden hallintaa kehitetään tutkimustiedon avulla

Valmiustoimikunnassa katsetta siirrettiin nykytilanteen lisäksi tulevaan ja varautumisen kehittämiseen. Onnettomuustutkintakeskuksen riippumaton tutkijaryhmä on järjestelmällisesti käynyt läpi koronaviruspandemian alkuvaihetta ja siihen liittyviä toimia Suomessa. Johtava tutkija Kai Valonen esitteli tutkimusraporttia ja erityisesti siinä kuvattuja suosituksia, joilla häiriötilanteiden hallintaa voitaisiin parantaa. Onnettomuustutkimuskeskus seuraa suositusten toteutumista ja julkaisee niistä seurantatiedot. Raportin pääsee lukemaan Onnettomuustutkintakeskuksen sivuilta: Koronaepidemian ensimmäinen vaihe Suomessa vuonna 2020​.

Kokouksessa tutkimusraporttiin kuultiin myös kommentit Vantaan kaupungin ja Valtioneuvoston kanslian näkökulmista. Valmiustoimikunta piti tärkeänä, että koronakriisiä tutkitaan jo kriisin aikana, jotta kehittämishankkeet saadaan nopeasti ja tehokkaasti käyntiin niiden ollessa ajankohtaisia.

Rajoitustoimet valmistellaan viranomaisten yhteistyönä

Kokouksen lopuksi käytiin läpi ajankohtaisia asioita ja aluehallintoviraston päätöksentekoprosessia. Johtaja Kristiina Poikajärvi Etelä-Suomen aluehallintovirastosta muistutti, että rajoitustoimissa huomioidaan sosiaali- ja terveysministeriön ohjaus, mutta lisäksi hyödynnetään muun muassa sairaanhoitopiirin asiantuntemusta ja alueellisen koronakoordinaatioryhmän tilannekuvaa. Toiveena on, että rokotusten edistymisen myötä yhteiskuntaa päästäisiin syksyllä avaamaan mahdollisimman paljon. Nyt voimassa olevat rajoitukset aluehallintovirasto on kuitenkin toistaiseksi arvioinut välttämättömiksi.

Alueellisen valmiustoimikunnan tehtävänä on ylläpitää alueellista turvallisuustilannekuvaa, toimia alueellisen varautumisen yhteensovittamisen sekä siihen liittyvän yhteistoiminnan ja tiedonvaihdon foorumina sekä edistää alueellista ja paikallista turvallisuussuunnittelua ja turvallisuusyhteistyötä.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston toimialue kattaa Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Uudenmaan, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnat. Alueellisessa valmiustoimikunnassa ovat mukana maakuntien varautumisen keskeiset viranomaiset ja toimijat.

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Etelä-Karjalan kokoontumisrajoitukset kumotaan huomisesta 16.9. alkaen15.9.2021 12:30:00 EEST | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto kumoaa Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirin alueen kokoontumisrajoitukset huomisesta 16.9.2021 alkaen alueellisen koronakoordinaatioryhmän suosituksen mukaisesti. Ryhmän arvion mukaan kokoontumisrajoitukset eivät ole enää nykyisessä epidemiatilanteessa välttämättömiä. Lain yleisiä terveysturvallisuutta parantavia velvoitteita täytyy edelleen noudattaa asiakas- ja yleisötilojen käytössä.

Insatsberedskap vid strålrisksituationer - LSS21-beredskapsövning15.9.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Målet med den regionala beredskapsövningen vid Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland 2021 är att förtydliga behörigheterna och olika samhällsaktörers roller vid strålrisksituationer. Dessutom är målet att vid behov uppdatera olika samhällsaktörers planer, anvisningar och färdigheter i anslutning till strålrisksituationer samt att granska behovet av att uppdatera lagstiftningen. LSS21-beredskapsövningen ordnas i Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finlands område i landskapen Södra Österbotten, Mellersta Österbotten, Österbotten, Mellersta Finland och Birkaland. I varje landskap ordnas en övningsdag som engagerar kommunerna och andra aktörer i september–oktober.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme