Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Eteläesplanadin uusi pyörätie parantaa jalankulun turvallisuutta, sujuvuutta ja mukavuutta

Jaa
Helsinki laajentaa ydinkeskustan kävely-, oleskelu- ja pyöräilyalueita kokeiluluontoisesti tänä kesänä. Käynnissä oleva laajennusalueiden rakentaminen ja erityisesti tavoitteet Eteläesplanadin pyörätien rakentamisen taustalla ovat herättäneet runsaasti kysymyksiä ja keskustelua sosiaalisessa mediassa.
Kuva Eteläesplanadilta Ravintola Kappelin kohdalta, johon saadaan kokeilun myötä jalkakäytävä molemmille puolille katua ja jalkakäytävästä selkeästi eroteltu pyörätie. (Kuva Helsingin kaupunki 2019)
Kuva Eteläesplanadilta Ravintola Kappelin kohdalta, johon saadaan kokeilun myötä jalkakäytävä molemmille puolille katua ja jalkakäytävästä selkeästi eroteltu pyörätie. (Kuva Helsingin kaupunki 2019)

”Uusien kävely-, oleskelu- ja pyöräilyalueiden ensisijainen tavoite on parantaa kävely-ympäristön viihtyisyyttä ja kävelyn sujuvuutta Helsingin ydinkeskustassa. Myös Eteläesplanadin pyörätie kohentaa ennen kaikkea jalankulkijoiden olosuhteita”, sanoo liikenne- ja katusuunnittelupäällikkö Reetta Putkonen Helsingin kaupunkiympäristön toimialalta.

Pohjoisesplanadilla jalkakäytävää levennetään nykyisen jalkakäytävän viereen. Eteläesplanadilla jalankululle tulee lisää tilaa sekä nykyisen jalkakäytävän viereen että Esplanadin puiston puolelle, kun pyörätie siirtyy pois puistosta ajoradan viereen.

Pyörätie helpottaa kävelijöitä monin tavoin

Eteläesplanadin pyörätien siirto ajoradan viereen erottaa pyörä- ja sähköpotkulautaliikenteen selkeämmin kävelijöistä, jolloin kävely on turvallisempaa ja mukavampaa. Lisäksi pyörätie tuo kaivattua lisätilaa sekä pyöräilijöille että kävelijöille. Eteläesplanadin puiston puoleisella pyörätiellä ja jalkakäytävällä liikkuu kesäisin kummallakin keskimäärin 2 000 ihmistä vuorokaudessa.

Olosuhteet paranevat ennen kaikkea ravintola Kappelin kohdalla, jossa ei ole aiemmin ollut jalkakäytävää. Monet jalankulkijat ovat kuitenkin erehtyneet kävelemään Kappelin takana pyörätiellä. Kokeilun myötä jalkakäytävää ulkonäöltään muistuttanut pyörätie muuttuu jalkakäytäväksi. Uusi asfaltoitu pyörätie rakennetaan sen viereen. Myös Eteläesplanadin nykyinen jalkakäytävä kadun toisella laidalla laajenee paikoitellen.

Kaupunki seuraa kokeilun aikana pyörätien ja jalkakäytävän käyttöä liikennelaskennoin ja havainnointitutkimuksin.

Pyörätien asfaltti väliaikainen

Eteläesplanadin pyörätie asfaltoitiin väliaikaisesti, jotta pyöräilijät ja sähköpotkulautailijat käyttäisivät sitä, eivätkä puiston puoleista asfaltoitua pintaa, joka muuttuu jalkakäytäväksi. Ilman asfalttia sähköpotkulaudat ja pyöräilijät olisivat joutuneet ajamaan nupukiveyksellä, mikä ei olisi ollut realistista etenkään sähköpotkulautojen osalta. Kaupungin kokemuksen mukaan laudoilla ajetaan usein jalkakäytävillä liikennesääntöjen vastaisesti, jos vaihtoehto on ajaa nupukivetyllä ajoradalla.

Asfalttipinta kuoritaan kokeilun päätyttyä nupukivistä. Nupukiveystä myös kunnostetaan, kun Esplanadien katusaneeraukset toteutetaan. Peruskorjauksen toimenpiteet tarkentuvat myöhemmin, kun suunnittelu käynnistyy.

Liikenteen sujuvuutta tarkkaillaan

Kaupunkilaiset ovat antaneet palautetta kaupungille myösliikenteen sujuvuudesta kokeilujen rakentamisen aikana, etenkin Pohjoisrannan ja Katajanokan suunnasta tulevan autoliikenteen osalta. Tämän vuoksi liikennevalojen ajoituksia on säädetty Katajanokanlaiturin ja Kanavakadun risteyksissä. Kaupunki tarkkailee tilannetta, ja säätöjä jatketaan ensi viikolla. Alueella on kokeilun rakentamisen lisäksi käynnissä kaukolämpötöitä, joilla on vaikutusta liikenteen sujuvuuteen.

Kävelyalueiden laajentaminen liittyy Helsingin tavoitteeseen elävästä ydinkeskustasta, jossa on kukoistavia kivijalkaliikkeitä, viihtyisiä oleskelu- ja kohtaamispaikkoja sekä yhtenäinen kävelykatujen verkosto.

Lisätietoa kokeilusta Helsingin verkkosivuilla: hel.fi/uudet-kavelyalueet.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Reetta Putkonen
Liikenne- ja katusuunnittelupäällikkö
Helsingin kaupunkiympäristön toimiala
reetta.putkonen@hel.fi
puh. 09 31037079

Kuvat

Kuva Eteläesplanadilta Ravintola Kappelin kohdalta, johon saadaan kokeilun myötä jalkakäytävä molemmille puolille katua ja jalkakäytävästä selkeästi eroteltu pyörätie. (Kuva Helsingin kaupunki 2019)
Kuva Eteläesplanadilta Ravintola Kappelin kohdalta, johon saadaan kokeilun myötä jalkakäytävä molemmille puolille katua ja jalkakäytävästä selkeästi eroteltu pyörätie. (Kuva Helsingin kaupunki 2019)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Competition seeks an implementer for the island of Puotilanranta2.6.2023 14:20:23 EEST | Press release

The City of Helsinki is looking for a partner for the development and implementation of an island that is to be constructed in Puotilanranta. A new neighbourhood for approximately 2,700 residents is being planned in the area of the current Puotila marina, close to the services of Itäkeskus. One of the districts of the area will take the form of an island, the design and implementation of which will be chosen in this competition. The Urban Environment Committee will discuss the Puotilanranta island competition in its meeting on 6 June 2023.

Helsingfors utlyser tävling för ön i Botbygårdsstranden2.6.2023 14:13:38 EEST | Tiedote

Helsingfors stad söker en partner för att utforma och anlägga den ö som ska byggas i Botbygårdsstranden. I området kring nuvarande Botby gårds småbåtshamn, i närheten av tjänsterna i Östra centrum, planerar man ett nytt grannskap för cirka 2 700 invånare. Ett av kvarteren i området kommer att realiseras i form av en ö, och det är planeringen och byggandet av den som tävlingen gäller. Stadsmiljönämnden behandlar ötävlingen i Botbygårdsstranden på sitt sammanträde den 6 juni 2023.

Puotilanrannan saarelle etsitään toteuttajaa kilpailun kautta2.6.2023 14:05:44 EEST | Tiedote

Helsingin kaupunki etsii kumppania Puotilanrantaan rakennettavan saaren kehittämiseen ja toteuttamiseen. Nykyisen Puotilan venesataman alueelle, lähelle Itäkeskuksen palveluja, suunnitellaan uutta naapurustoa noin 2 700 asukkaalle. Yksi alueen kortteleista tullaan toteuttamaan saarena, jonka suunnittelua ja toteutusta kilpailu koskee. Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee Puotilanrannan saarikilpailua kokouksessaan 6.6.2023.

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 1.6.20231.6.2023 18:38:50 EEST | Tiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 1.6.2023. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 15.6.2023.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme