Säteilyturvakeskus (STUK)

Etelänmatkailu lisää suomalaisten altistumista UV-säteilyn haitoille

Jaa
Säteilyturvakeskuksen (STUK) teettämän selvityksen mukaan viime vuosina etelänmatkalla ihonsa on polttanut useampi kuin kaksi viidestä suomalaisesta. Huolellinen ihon suojaaminen etelän lomakohteissa on tärkeää korkeiden UV-säteilytasojen takia.

STUK toteutti suomalaisten aurinkosuojautumista ja solariumkäyttäytymistä selvittävän kyselyn joulukuussa 2018. Sen tuloksista käy ilmi, että etelänmatkojen määrä on lisääntynyt kahden vuoden aikana. Viimeisen viiden vuoden aikana matkustaneista vastaajista 43% on polttanut ihonsa auringossa vähintään yhdellä etelänmatkalla. Noin joka kymmenes etelänmatkoilla käyneistä polttaa ihonsa jokaisella tai lähes jokaisella matkalla.

”Ihminen, joka polttaa itsensä toistuvasti auringossa lisää samalla todennäköisyyttään sairastua ihosyöpään”, toteaa tarkastaja Anne Höytö Säteilyturvakeskuksesta. Hän huomauttaa myös, että ylenmääräinen auringossa oleskelu vanhentaa ihoa ennenaikaisesti.

”Erityisen huolellisesti auringolta pitää suojautua etelänlomilla, koska lomakohteissa UV-säteilyn määrät saattavat olla paljon suurempia kuin Suomessa kuumimpanakaan kesäpäivänä. Lämmöstä ja valosta kannattaa nauttia terveyttään uhraamatta”, hän muistuttaa.

Vuonna 2018 tehdyn selvityksen mukaan 59% vastaajista on tehnyt etelänmatkoja viimeisen viiden vuoden aikana. Vuonna 2016 vastaavassa tutkimuksessa luku oli 53%. Kahdessakymmenessä vuodessa määrä on lisääntynyt reilusti; vuonna 1998 tehdyssä selvityksessä vain noin 22% vastaajista kertoi tehneensä matkoja. Etelänmatkojen tekeminen korostuu alle 55-vuotiaiden keskuudessa. Tuoreimman kyselyn mukaan 26-35 -vuotiaista kolme neljästä (74%) on tehnyt vähintään yhden etelänmatkan viimeisen viiden vuoden aikana. Viidennes vastaajista (19%) tekee etelänmatkoja vuosittain tai useammin.

Selvityksen tuloksista ilmenee myös, että joillain etelään matkaavista on tapana käydä solariumissa ennen matkaa. Ihon terveyden kannalta se ei ole suositeltavaa.

”Solariumista saatu rusketus ei suojaa ihoa UV-säteilyn haitoilta vaan käytännössä pelkästään lisää ihon UV-altistusta ja sitä myöten riskiä sairastua ihosyöpään. Auringosta saatu rusketus sen sijaan antaa pienen, korkeintaan suojakerrointa 4 vastaavan suojan. Se ei riitä yksistään, jos UV-säteily on voimakasta”, Anne Höytö jatkaa. ”Voimakkaalta auringon säteilyltä kannattaa suojautua vaatteilla ja hakeutumalla varjoon sekä käyttämällä lisäsuojana riittävän tehokkaita aurinkovoiteita. Suojakertoimen tulee olla vähintään 30 ja voidetta tulee levittää reilusti ja lisätä säännöllisin väliajoin sekä aina uimisen ja pyyhkeellä kuivaamisen jälkeen.”

”Positiivinen asia selvityksen tuloksissa on se, että suomalaiset osaavat suojautua auringolta aikaisempaa paremmin, mutta toisaalta samaan aikaan näyttää siltä, että erityisesti nuorten aikuisten altistuminen UV-säteilylle lisääntyy,” hän kertoo.

Ohjeita auringon UV-säteilyltä suojautumiseen löytyy STUKin verkkosivuilta: www.stuk.fi/suojauduauringolta

UV-indeksin ennusteet eri puolilla maailmaa voi tarkistaa Ilmatieteen laitoksen sivuilta: https://ilmatieteenlaitos.fi/uvi-ennuste

Selvityksen kohderyhmä oli 15–79-vuotiaat suomalaiset. Kyselyyn vastasi 1009 henkilöä, ja otos on kiintiöity ja painotettu kohderyhmää vastaavaksi ikä-, sukupuoli-, alue- ja kuntatyyppijakauman mukaan. Selvityksen toteutti Taloustutkimus Oy Säteilyturvakeskuksen toimeksiannosta.

Lisätietoja:

Tarkastaja Anne Höytö, puh. (09) 759 88 305, anne.hoyto(a)stuk.fi

Mediapalvelu, puh. 010 850 4761

Avainsanat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Säteilyturvakeskus (STUK)
Säteilyturvakeskus (STUK)
Jokiniemenkuja 1
01370 Vantaa

Mediapalvelu: 010 850 4761http://www.stuk.fi

Säteilyturvakeskus (STUK) on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan viranomainen, joka valvoo säteily- ja ydinturvallisuutta Suomessa. Tehtävämme on ihmisten, yhteiskunnan, ympäristön ja tulevien sukupolvien suojelu säteilyn haitallisilta vaikutuksilta. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Säteilyturvakeskus (STUK)

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye