Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Eteläsataman itäosaan suunnitellaan uudistuksia – merellinen puistokatu vahvistaa kävelykeskustaa

Jaa
Helsingin kaupunki laatii Eteläsataman itäosan alueelle suunnitteluperiaatteet, joilla ohjataan alueen maankäytön kehittämistä tulevina vuosina. Tavoitteena on luoda Katajanokalle uutta, keskustan merellisyyttä ja elämyksellisyyttä vahvistavaa kaupunkitilaa laajentamalla kävelykeskustaa Eteläsataman itäosan ranta-alueelle. Suunnitteluun voi osallistua kommentoimalla aihetta verkkotilaisuudessa ja Kerrokantasi-verkkokyselyssä.
Eteläsataman itäosan suunnittelualue kartalla. Kuva: Helsingin kaupunki
Eteläsataman itäosan suunnittelualue kartalla. Kuva: Helsingin kaupunki

Kaupunkistrategian mukaan Eteläsatamasta kehitetään elämyksellinen keskus, jossa kulttuuri ja vapaa-aika ovat vahvasti läsnä. Tavoitteena on kehittää Katajanokanlaituri Kauppatorilta Katajanokan satama-alueelle johtavaksi puistokaduksi ja kytkeä alue osaksi kävelypainotteista keskustaa. Eteläsatama on osa merellisen Helsingin ikonista kansallismaisemaa, jota kehitetään kulttuuriympäristön lähtökohdista ja alueen arvot tunnistaen.

Suunnitteluperiaatteissa esitetään alueella sijaitsevan meriuimalan kehittämistä pysyväksi osaksi Eteläsataman merellisiä toimintoja. Lisäksi alueelle on mahdollista osoittaa tiloja kulttuuri- ja tapahtumatoiminnalle sekä erilaisille tapahtumille. Kadun tasalla olevan kerroksen ja katutilan monipuoliset palvelut tukevat kävely-ympäristön viihtyisyyttä.

Maalta ja mereltä avautuvia maisemia vaalitaan

Suunnitteluperiaatteissa alueelle osoitetaan myös uudisrakentamiselle soveltuvia paikkoja. Uusi täydentävä rakentaminen sovitetaan osaksi arvokasta kaupunkikuvaa ja siluettia niin, että Helsingin merellinen ja tunnistettava kansallismaisema säilyy.

Eteläsataman lahden ainutlaatuisiin näkymiin kiinnitetään erityistä huomiota niin mereltä kuin maaltakin katsottuna. Empirejulkisivujen värittämä tunnistettava kaupunkikuva turvataan. Eteläsataman rannoilta, mereltä ja Katajanokan kaduilta aukeavat tärkeät näkymät säilytetään.

Meriuimala kehitetään alueen pysyväksi osaksi

Osana alueen kehittymistä myös meriuimalaa esitetään pysyväksi osaksi Eteläsataman merellisiä toimintoja. Katajanokanlaiturilla sijaitseva merikylpylä Allas Sea Pool hakee kehittämisvarausta pysyvän hankkeen suunnittelua varten.

Alueelle on tarkoitus suunnitella nykyistä laajempaa kelluvaa kylpyläaluetta, hyvinvointi- ja liikuntapalveluita sekä ympärivuotista tapahtumapaikkaa. Toiminnot on tarkoitus sijoittaa uuteen, entistä laajempaan rakennukseen, jonka suunnittelusta on tarkoitus järjestää arkkitehtuurikilpailu.

Kehittämisvaraus etenee päätöksentekoon suunnitteluperiaatteiden rinnalla alkukesästä 2023.

Kaupunkilaiset halutaan mukaan suunnitteluun

Eteläsataman itäosan suunnitteluun toivotaan kommentteja ja ideoita myös asukkailta ja kaikilta alueen kehittämisestä kiinnostuneilta. Suunnitteluperiaatteiden sisältöä ja tavoitteita esitellään verkkotilaisuudessa 13.4.2023. Kysymyksiä verkkotilaisuuteen voi lähettää etukäteen Kerrokantasi -verkkokyselyssä 30.3. alkaen.

Tilaisuuden lisätiedot ja liittymislinkki ilmoitetaan lähempänä ajankohtaa osoitteessa hel.fi/asukastilaisuudet.

Kerrokantasi-verkkokyselyssä suunnittelua voi kommentoida eri aihepiireihin jaetuissa osioissa 30.3. - 19.4.2023 välisenä aikana. Kyselyyn pääsee vastaamaan osoitteessa kerrokantasi.hel.fi/etelasatamanitaosa.

Eteläsataman itäosaa suunnitellaan osana laajempaa Eteläsataman kokonaisuutta. Suunnittelun tavoitteena on täydentää aluetta rakentamisella ja luoda Eteläsataman itäosasta monipuolinen merenranta-alue, joka tukee keskustan elämyksellisyyttä. Suunnitteluperiaatteet eivät itsessään mahdollista rakentamista, eikä niillä ole lainvoimaa kuten asemakaavoilla. Suunnitteluperiaatteet toimivat kuitenkin alueen kaavamuutosten ja kehittämisen pohjana.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Eteläsataman itäosan suunnitteluperiaatteet
Salla Hoppu
Johtava arkkitehti
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
p. (09) 310 37240
salla.hoppu@hel.fi


Meriuimalan kehittämisvaraus
Mia Kajan
Erityisasiantuntija
p. (09) 310 15820
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
mia.kajan@hel.fi

Kuvat

Eteläsataman itäosan suunnittelualue kartalla. Kuva: Helsingin kaupunki
Eteläsataman itäosan suunnittelualue kartalla. Kuva: Helsingin kaupunki
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Competition seeks an implementer for the island of Puotilanranta2.6.2023 14:20:23 EEST | Press release

The City of Helsinki is looking for a partner for the development and implementation of an island that is to be constructed in Puotilanranta. A new neighbourhood for approximately 2,700 residents is being planned in the area of the current Puotila marina, close to the services of Itäkeskus. One of the districts of the area will take the form of an island, the design and implementation of which will be chosen in this competition. The Urban Environment Committee will discuss the Puotilanranta island competition in its meeting on 6 June 2023.

Helsingfors utlyser tävling för ön i Botbygårdsstranden2.6.2023 14:13:38 EEST | Tiedote

Helsingfors stad söker en partner för att utforma och anlägga den ö som ska byggas i Botbygårdsstranden. I området kring nuvarande Botby gårds småbåtshamn, i närheten av tjänsterna i Östra centrum, planerar man ett nytt grannskap för cirka 2 700 invånare. Ett av kvarteren i området kommer att realiseras i form av en ö, och det är planeringen och byggandet av den som tävlingen gäller. Stadsmiljönämnden behandlar ötävlingen i Botbygårdsstranden på sitt sammanträde den 6 juni 2023.

Puotilanrannan saarelle etsitään toteuttajaa kilpailun kautta2.6.2023 14:05:44 EEST | Tiedote

Helsingin kaupunki etsii kumppania Puotilanrantaan rakennettavan saaren kehittämiseen ja toteuttamiseen. Nykyisen Puotilan venesataman alueelle, lähelle Itäkeskuksen palveluja, suunnitellaan uutta naapurustoa noin 2 700 asukkaalle. Yksi alueen kortteleista tullaan toteuttamaan saarena, jonka suunnittelua ja toteutusta kilpailu koskee. Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee Puotilanrannan saarikilpailua kokouksessaan 6.6.2023.

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 1.6.20231.6.2023 18:38:50 EEST | Tiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 1.6.2023. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 15.6.2023.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme