Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Eteläsataman tulevaisuus nyt kommentoitavana

Jaa
Makasiinirannan kansainvälisen laatu- ja konseptikilpailun toiseen vaiheeseen valitut neljä ryhmittymää ovat laatineet tarkennetut kilpailuehdotukset. Ahti, Boardwalk, Makasiinipromenadi ja Saaret -ehdotukset ovat nyt nähtävillä ja kommentoitavina Kerro kantasi -verkkopalvelussa 31.8.2022 asti.
Makasiinirannan kilpailuehdotukset nyt kommentoitavina. Kuva: Helsinki Partners / Kari Ylitalo
Makasiinirannan kilpailuehdotukset nyt kommentoitavina. Kuva: Helsinki Partners / Kari Ylitalo

Makasiinirannan kansainvälisessä kilpailussa on ratkaiseva vaihe käsillä, sillä nyt nähtävillä olevista neljästä kilpailuehdotuksesta valitaan voittaja vielä tämän vuoden lopussa. Kilpailun jälkeen alueen suunnittelu jatkuu voittavan ehdotuksen pohjalta yhdessä kaupungin kanssa.

Kilpailun tavoitteiden mukaisesti Makasiiniranta on jatkossa osa käveltävää keskustaa, Helsingin rantoja kiertävää rantareittiä sekä uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon sijaintipaikka.

Tavoitteena on elämyksellinen ja merellinen Makasiiniranta, jossa kulttuuri ja vapaa-aika ovat vahvasti läsnä. Tapahtumat, palvelut sekä merellisessä maisemassa kulkemaan kutsuva reitti edistävät keskustan laajentumista Eteläsatamaan, lisäten myös alueen yritysten elinvoimaa.

Keskustelu avoinna koko kesän Kerro kantasi -palvelussa

Kilpailun toiseen vaiheeseen valitut kilpailuryhmät ovat parantaneet ehdotuksiaan tuomaristolta ja kaupunkilaisilta saamansa palautteen perusteella. Suunnittelijoille on annettu ohjeita muun muassa rakennusten julkisivujen tarkentamisesta, tärkeiden näkymien säilymisestä sekä rakentamisen enimmäiskorkeudesta.

”Kilpailualue on ainutlaatuinen. Eteläsatama on Helsingin kruununjalokivi ja kilpailun odotukset ovat sen mukaisia. Suunnittelun tärkein tavoite on löytää ratkaisu, miten Makasiinirannasta tehdään helsinkiläisten ja vierailijoiden yhteinen, merellinen viihtymisen paikka. Kannustan kaupunkilaisia tutustumaan kilpailuehdotuksiin ja kommentoimaan niitä. Nyt on oikea hetki osallistua ja vaikuttaa”, kehottaa Helsingin pormestari Juhana Vartiainen.

Kehitetyt ehdotukset ovat nyt nähtävillä ja kommentoitavissa 4.7. –31.8.2022 osoitteessa kerrokantasi.hel.fi. Jokaisesta kilpailuehdotuksesta on esittelytekstit suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Liitemateriaaleihin voi tutustua englanniksi.

Kilpailutöihin voi tutustua myös kaupungintalon aulatiloissa 4. –31.8.2022. Ehdotuksien kilpailuplanssit tulostetaan A1-kokoon katsottaviksi.

”Kilpailuryhmät ovat ottaneet Hiilineutraali Helsinki -ohjelman tavoitteet vakavasti ja kilpailussa asetetut ilmastonmuutoksen hillintään liittyvät ratkaisut ovat pääosin olleet paremmalla tasolla kuin aiemmin järjestämissämme tämän kokoluokan kaupunkikehityshankkeessa”, lisää pormestari Vartiainen.

Makasiinirannan kilpailun voittaja selviää loppuvuodesta 2022

Kerro kantasi -kyselyn palaute annetaan tiedoksi kilpailun tuomaristolle kuten kilpailun ensimmäisessä vaiheessa. Tuomarointi käynnistyy alkusyksystä ja kilpailun tulos julkistetaan marras- joulukuussa 2022.

”Suunnittelutehtävä on haasteellinen ja on ollut hienoa huomata, että kilpailussa mukana olevat ryhmät suhtautuvat tehtävään sen edellyttämällä vakavuudella. Ryhmät ovat erittäin sitoutuneita etsimään ja kehittämään juuri Makasiinirantaan sopivia ja ympäristön arvot huomioon ottavia ratkaisuja. Työskentelyä on ollut inspiroivaa seurata”, kuvaa erityisasiantuntija Mia Kajan Helsingin kaupunkiympäristön toimialalta.

Kilpailun voittanut ryhmä jatkaa alueen suunnittelua kumppanuuskaavoituksena yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa. Kilpailun voittaja toimii myös kilpailuehdotuksen pohjalta muodostettavien tonttien toteuttajana. Toteutussopimuksen ja alueelle laadittavan asemakaavan hyväksymisestä päättää myöhemmin kaupunginvaltuusto. Uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon osalta järjestetään erillinen arkkitehtuurikilpailu, joka käynnistyy vuonna 2023.

Ryhmien kokoonpanot:

  • Elävä Eteläsatama (Ålandsbanken, Arkkitehdit Tommila, Arkkitehdit Rudanko + Kankkunen, A-insinöörit, VSU)
  • AALTO Development (Arkkitehtitoimisto Lahdelma-Mahlamäki, Maisema-arkkitehtitoimisto NÄKYMÄ Oy, Sitowise)
  • South Harbour (NREP, SRV Group, Anttinen Oiva Arkkitehdit, Nomaji maisema-arkkitehdit, Sitowise)
  • Konsortium Gran (Niam, K2S Architecs, White Arkitekter, Ramboll Finland, Rakennuttajatoimisto HTJ Oy)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Helsingin kaupunkiympäristön toimiala

Mia Kajan
erityisasiantuntija, kilpailusihteeri
maaomaisuuden kehittäminen ja tontit
p. 09 310 15820
mia.kajan@hel.fi

Salla Hoppu
johtava arkkitehti, tuomariston jäsen
keskustan asemakaavoitus
p. 09 310 37240
salla.hoppu@hel.fi

Kuvat

Makasiinirannan kilpailuehdotukset nyt kommentoitavina. Kuva: Helsinki Partners / Kari Ylitalo
Makasiinirannan kilpailuehdotukset nyt kommentoitavina. Kuva: Helsinki Partners / Kari Ylitalo
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 23.3.202323.3.2023 18:15:34 EET | Tiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 23.3.2023. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 20.4.2023.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme