DNA Oyj

Ethän säilytä WiFi-modeemiasi sähkökaapissa? DNA:n asiantuntija arvioi 10 yleistä nettimyyttiä

Jaa

Jokainen meistä on vuosien varrella ollut tekemisissä pätkivän tai huonosti toimivan nettiyhteyden kanssa, ja monet ovat kokeilleet useita erilaisia kikkoja kuuluvuuden ja hitaan nettiyhteyden parantamiseksi. DNA kokosi yhteen yleisiä väittämiä netin toiminnasta sekä yhteyden parantamisesta ja yhtiön radioverkkojohtaja Jarkko Laari arvioi nyt, pitävätkö ne paikkansa.

Kannattaako kännykkä nostaa mahdollisimman korkealle, jotta netti toimii paremmin? Kuva: DNA
Kannattaako kännykkä nostaa mahdollisimman korkealle, jotta netti toimii paremmin? Kuva: DNA

Väite 1: Nettiyhteys paranee, kun avaa verhot tai ikkunan.

Osittain totta: Jos kyseessä on langaton yhteys tai mokkula, selektiivilasien tai sälekaihtimien kaltaiset metallirakenteet saattavat vaimentaa signaalia. Tavallinen lasi tai kangasverhot eivät kuitenkaan vaikuta tällä tavalla. Kiinteään, johdon kautta toimivaan nettiyhteyteen tämä ei vaikuta. 

Väite 2: Nettiyhteys pitää käynnistää säännöllisesti uudelleen, jotta yhteys pysyy hyvänä. 

Osittain totta: Kun puhutaan esimerkiksi langattomista 4G- tai 5G-modeemeista, niitä ei periaatteessa tarvitse käynnistellä uudelleen. Täysin mahdotonta ei kuitenkaan ole, etteivätkö jotkut laitteet toimisi paremmin uudelleenkäynnistyksen jälkeen, mutta tällöin laite on käytännössä jollain tavalla ohjelmiston osalta viallinen. Suosittelen hankkimaan heti kättelyssä tarpeeksi hyvän laitteen, sillä muutaman kympin säästöä voi joutua myöhemmin katumaan. Jos on epävarma siitä, millainen laite tulisi hankkia, ovat esimerkiksi kaikki operaattoreiden suosittelemat laitteet tarkastettuja ja toimiviksi todettuja.

Väite 3: Langaton WiFi-, 4G- tai 5G-modeemi ei saa olla häiriötä aiheuttavien materiaalien lähellä. 

Totta: Modeemin sijoittaminen tiettyjen materiaalien, kuten metallirakenteiden, sisään tai taakse voi vaimentaa signaalia merkittävästi ja heikentää yhteyden laatua. Tyyppiesimerkki tästä on monen tekemä virhe siitä, että laittaa langattoman WiFi-modeeminsa sähkökaappiin muiden johtojen kanssa. Vaikka tämä on varmasti kätevää sisustuksen kannalta,metallinen kaapinovi heikentää yhteyttä selkeästi.

Väite 4: Langaton 4G- tai 5G-modeemi pitää käynnistää kaksi kertaa peräkkäin uudestaan, jotta se ottaa paremman yhteyden.

Tarua: Tämä väittämä ei yksinkertaisesti pidä paikkaansa. 

Väite 5: Nettiyhteys toimii paremmin aurinkoisella säällä, eli isojen tiedostojen lataus kannattaa suorittaa aurinkoisena kesäpäivänä.

Osittain totta: Jos puhutaan langattomasta mobiiliverkon yhteydestä, ilmankosteus tai esimerkiksi kostea lumi saattaa vaikuttaa signaalin etenemiseen. Kosteus kertyy joko kasvillisuuteen tai rakenteisiin ja vaimentaa mobiilisignaalin etenemistä jossain määrin enemmän kuin kuivan ja matalan kosteuden keleillä. Tämä näkyy verkkotasoisessa statistiikassa siten, että verkon laatu on parhaimmillaan kuivilla pakkaskeleillä tammi–helmikuussa ja heikoimmillaan elo–syyskuun kosteudessa. Ero toimivuudessa ei tosin ole kovin suuri ja monet muutkin asiat saattavat vaikuttaa yhteyden laatuun.

Väite 6: 4G- tai 5G-modeemi kannattaa yrittää lukita tietylle taajuusalueelle, jota naapurit eivät käytä. 

Tarua: Tämä ei pidä paikkaansa. Yksittäiselle käyttäjälle ei osoiteta pysyvää ”omaa kaistaa”, vaan tukiasema jakaa kapasiteettia resurssienjakoalgoritmin perusteella. Keskimäärin uudella, viimeisimpiä teknisiä kyvykkyyksiä omaavalla päätelaitteella ja nopealla liittymällä saavutetaan paremmat datanopeudet kuin vanhemmilla päätelaitteilla ja hitaammilla liittymillä.

Väite 7: Jos kotisi 4G- tai 5G-yhteys pätkii, yritä vaihtaa modeemin paikkaa.

Totta: Tämä saattaa auttaa. Tyypillisesti mobiilisignaali on vahvimmillaan sisätiloissa lähellä ikkunoita. Kuuluvuus saattaa vaihdella sisätiloissa myös sen mukaan, millä puolella rakennusta lähin mobiilitukiasema sijaitsee. Kiinteä ulkomodeemi tarjoaa aina parhaan mahdollisen kuuluvuuden ja varmimman datayhteyden. Tosin jos yhteys pätkii jatkuvasti, edessä on luultavasti päätelaitteen vaihto.

Väite 8: Langaton 4G- tai 5G-modeemi ei saa olla betoniseinän tai muun esteen takana.

Osittain totta: Signaali etenee myös seinärakenteiden läpi, mutta mitä paksumpi ja suurempi rakennemassa tai mitä enemmän metallia sisältävä materiaali mobiilitukiaseman ja reitittimen välissä on, sitä enemmän signaali vaimenee ja sitä hitaampi datayhteys on. Kiinteä ulkomokkula antaa yleensä aina parhaan datayhteyden, koska vähintään käyttöpaikan rakennuksen rakennevaimennus jää pois. Usein tämän lisäksi ulkomokkula voidaan sijoittaa korkeammalla kuin pöytäreititin, jolloin myös ympäröivien rakennusten ja puuston aiheuttama vaimennus pienenee.

Väite 9: Kännykkä tai mokkula kannattaa nostaa mahdollisimman korkealle, jotta netti toimii paremmin.

Totta ja tarua: Samalla tavalla kuin edellisessä väittämässä, ulkomokkula voidaan sijoittaa korkeammalla kuin pöytäreititin, jolloin myös esimerkiksi ympäröivien rakennusten ja puuston aiheuttama vaimennus pienenee. Toisaalta rakennuksen sisällä on yleensä kuuluvuuden kannalta olennaisinta, että kiinteitä rakenteita on mokkulan ja tukiaseman välillä mahdollisimman vähän. Alakerran ikkunalauta voi siis olla parempi sijoituspaikka kuin umpinainen ullakko.

Väite 10: Kännykän akun varaustila vaikuttaa netin toimivuuteen. 

Totta ja tarua: Tyypillisesti tämä ei pidä paikkaansa, mutta osalla laitevalmistajista voi olla virransäästöön liittyviä toimintoja, joilla maksimoidaan akunkestoa varauksen tippuessa tietyn rajan alle. Tällöin puhelin saattaa automaattisesti rajoittaa suorituskykyään ja netin käyttöä. 

Lisätietoja medialle:

Jarkko Laari, radioverkkojohtaja, DNA Oyj, puh. 044 044 4949, jarkko.laari@dna.fi

DNA:n viestintä, puh. 044 044 8000, viestinta@dna.fi

Kuvat

Kannattaako kännykkä nostaa mahdollisimman korkealle, jotta netti toimii paremmin? Kuva: DNA
Kannattaako kännykkä nostaa mahdollisimman korkealle, jotta netti toimii paremmin? Kuva: DNA
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

DNA Oyj
DNA Oyj
PL 10
01044 DNA

http://www.dna.fi

DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Haluamme tehdä asiakkaidemme arjesta mutkattomampaa. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n asiakkaat ovat mobiilidatan käyttömäärissä jatkuvasti maailman kärkijoukossa. DNA:lla on noin 3,6 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Yhtiö on palkittu lukuisia kertoja erinomaisena työantajana ja perheystävällisenä työpaikkana. Vuonna 2020 liikevaihtomme oli 934 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1600 henkilöä ympäri Suomea. DNA on osa Telenoria, joka on Pohjoismaiden johtava tietoliikenneyhtiö.  Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi, Facebookissa @DNA.fi ja LinkedInissä @DNA-Oyj.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta DNA Oyj

Do you keep your Wi-Fi modem inside your switchboard? DNA’s specialist evaluates 10 common internet myths23.11.2021 10:00:00 EET | Press release

Over the years, we have all surely dealt with a slow or malfunctioning internet connection and tried various tricks to improve the coverage and speed of our internet connection. DNA has compiled some general claims about the functioning of your internet connection and how to improve it. The company’s Director of Radio Networks Jarkko Laari will now assess whether or not they are true.

All DNA 5G base stations are now connected to a standalone 5G core network — the new technology increases speed and reduces latency18.11.2021 09:45:00 EET | Press release

All of the 5G base stations in DNA’s own network are now connected to a core network that supports standalone 5G architecture. Customers will be able to start using services of the standalone network gradually during 2022, once all quality assurance has been completed in the production network. Until now, 5G technology has relied on the 4G core network.

Kaikki DNA:n 5G-tukiasemat on nyt liitetty itsenäiseen 5G-ydinverkkoon – uusi teknologia lisää nopeutta ja vähentää viivettä18.11.2021 09:45:00 EET | Tiedote

Kaikki DNA:n oman verkon 5G-tukiasemat on nyt liitetty itsenäistä 5G-arkkitehtuuria tukevaan ydinverkkoon. Asiakkaille itsenäisen verkon palveluiden käyttöönotto tulee mahdolliseksi vaiheittain vuoden 2022 aikana, kunhan kaikki laadunvarmistukset on tuotantoverkossa saatu tehdyksi. Tähän asti 5G-tekniikka on tukeutunut 4G-ydinverkkoon.

DNA’s 5G reaches almost three million Finns in 124 different towns – with Alavus, Hämeenkyrö and Kauhajoki now included9.11.2021 09:45:00 EET | Press release

The coverage of DNA’s 5G network includes already over 53% of Finnish residences. This means that nearly three million people live in the network coverage area, which includes a total of 124 different towns. The towns most recently connected to the network are Alavus, Hämeenkyrö and Kauhajoki. With regional extensions and an improved range of 5G devices, the popularity of 5G services is also constantly growing.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme