Vaasan kaupunki - Vasa stad

Ett nytt evenemang för barnfamiljer handlar om att uttrycka känslor

Dela
Känslornas festival hyllar kreativ pedagogik i Vasa i synnerhet i skolorna. Öppna workshoppar och teaterföreställningar avsedda för barnfamiljer ordnas på Vasa huvudbibliotek i Dramasalen 6–10.3.2023.
Foto: Christoffer Björklund.
Foto: Christoffer Björklund.

Känslornas festival bjuder barnfamiljer i området på avgiftsfria evenemang, såsom teater, musik, bildkonst, historieberättande och workshoppar. Vid olika konstnärers framträdanden och workshoppar granskas bland annat var nyfikenheten, glädjen, kärleken, sisun och entusiasmen bor?

Öppna publikevenemang i huvudbibliotekets Dramasal:

  • Måndag 6.3, tisdag 7.3 och onsdag 8.3 kl. 17–18.30 ordnas performanceworkshoppar.
  • Torsdag 9.3 kl. 17–20 middagsevenemang för internationella familjer som bor i Vasa. På programmet finns ståupp, där man kan dela sin historia om den finska sisun vid open mic-tillfället. Barnen kan delta i konst- och pysselprojekt i Känslostudion.
  • Fredag 10.3 kl. 17–18.30 får vi lära oss pantomim och att uttrycka känslor tillsammans med Novias teaterpedagoger.

Bakgrunden ett pilotprojekt

Bakgrunden till festivalen är ett pilotprojekt som inletts senaste höst, vilket har genomförts i Vasas skolor och daghem under ledning av kulturhandledare Thomas Velissaris. Inom programmet där kreativ pedagogik och teaterfostran ingår har man övat sig på att uttrycka grundkänslor bland annat genom pantomimframföranden och workshoppar.

I pilotprojektet har tre klasser från Onkilahden yhtenäiskoulu, sex klasser från Suvilahden koulu, en klass från Steiner-koulu samt studerande från Vamia deltagit.

– Barnen och studerandena gjorde visuell konst, såsom teckningar, målningar och videor med utgångspunkt i tanken på hur det skulle se ut om känslorna hade ett eget land. På vissa klasser hade vi inget gemensamt språk, så då använde vi pantomim vid kommunikationen, berättar Thomas Velissaris.

Eleverna uppträder för varandra

Eleverna i de skolor som är med under festivalen framför tillsammans med Thomas Velissaris, kulturpedagog Sanna Asikainen och Heli Säde en performance och håller en workshop som strömmas till alla skolor i Vasa så att eleverna kan följa med den.

– Under tre dagar har vi också kontakt med tre grekiska klasser, och de presenterar ett projekt som baserar sig på kreativ pedagogik, berättar Velissaris.

En egen workshop har också riktats till lärare, pedagoger och professionella inom pedagogik, vilken ordnas fredag 10.3 kl. 12–14 i Dramasalen.

Nyckelord

Kontakter

Mer information: kulturhandledare Thomas Velissaris, kultur- och bibliotekstjänster, thomas.velissaris@vaasa.fi

Bilder

Foto: Christoffer Björklund.
Foto: Christoffer Björklund.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

I Vasa, Nordens energihuvudstad, är det lätt att vara lycklig. 

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I lyckoenkätens resultat ses spår av kriget i Ukraina och coronaviruset20.3.2023 11:47:24 EET | Tiedote

Vasa stad genomförde i oktober-november i fjol en lyckoenkät som var riktad till stadens invånare och där stadsbornas lyckokänsla och vilka faktorer som påverkar den kartlades. Invånarnas lycka undersöks i en årligen återkommande undersökning, som stadens aktörer gör tillsammans med professor emeritus i psykologi Markku Ojanen. Enkäten genomfördes nu för tredje gången och av resultaten framgick att den lycka som stadsborna känner hade sjunkit jämfört med föregående år.

Onnellisuuskyselyn tuloksissa näkyy Ukrainan sodan ja koronan jättämät jäljet20.3.2023 11:46:57 EET | Tiedote

Vaasan kaupunki toteutti viime vuoden loka-marraskuussa kaupungin asukkaille suunnatun onnellisuuskyselyn, jossa kartoitettiin kaupunkilaisten onnellisuutta ja siihen vaikuttavia tekijöitä. Asukkaiden onnellisuutta tutkitaan vuosittaisella tutkimuksella, jonka kaupungin toimijat tekevät yhdessä psykologian emeritusprofessori Markku Ojasen kanssa. Kysely toteutettiin nyt kolmatta kertaa ja tuloksista selvisi, että kaupunkilaisten kokema onnellisuus oli laskenut edellisvuoteen verrattuna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum