Vaasan kaupunki - Vasa stad

Ett nytt inkluderande karnevalståg planeras till Konstens natt

Dela

Konstens natt firas i Vasa på torsdag 11.8.2022 i karnevalistisk anda. I år ordnas också för första gången ett karnevalståg under Konstens natt, där olika grupper kan delta med sina fantasifulla sammansättningar.

Foto: Vasa stads kultur- och bibliotekstjänster.
Foto: Vasa stads kultur- och bibliotekstjänster.

Till årets program för Konstens natt hör ett nytt, inkluderande karnevalståg, till vilket man har hämtat idén från traditionellt, mellaneuropeiskt karnevalsfirande.

Av tradition firar karnevalerna lokal mångfald, kulturens och konstformernas mångformighet samt social gemenskap. Temat betonar stadsrummets förvandling till en slags offentlig performance, där olika konstformer, olika kultur-, förenings- och samhälleliga aktörer samt stadens kvarter med sina invånare tar plats.

Aktörer i Vasa utmanas att delta i tåget

Karnevalståget går runt i staden med dansgruppen i spetsen och visar upp sig för publiken. Karnevalståget utgörs av olika grupper som t.ex. föreningar, företag, lag och teatergrupper samt övriga sammansättningar som visar upp sig.

Varje grupp som deltar i tåget skapar en sammansättning eller en karnevalsvagn som passar till temat och som de visar upp sig med för karnevalspubliken. Deltagarna kan till exempel klä sig i samma stil.

– Det kommer att ordnas en publikomröstning om de grupper som deltar i tåget och den bästa belönas. Kom med och planera er egen del av karnevalståget, uppmuntrar tf kulturplanerare Pia Kokko.

I karnevalståget är också festival-Lilliputti med, som dekorerats av daghemsbarn och som senare i sin glada outfit transporterar publiken från en evenemangsplats till en annan.

Även om endast fantasin sätter gränser, är det vid planeringen av presentationen bra att komma ihåg de begränsningar som finns i vägtrafiklagen, tipsar man från kulturtjänsterna.

Anmälan till karnevalståget är öppen till 31.5.2022. Anmälningarna görs på e-postadressen taiteidenyo@vaasa.fi.

Evenemanget Konstens natt har ordnats i Vasa sedan år 1991. Festivalen som har vuxit till ett stort stadsevenemang har förenat människor i olika åldrar genom kultur, musik och andra programnummer till en stor bygemenskap. Konstens natt lockar varje år drygt 30 000 deltagare. Anmälan till programmet har inletts. 

Nyckelord

Kontakter

tf kulturchef Leena Nyqvist, Vasa stads kultur- och bibliotekstjänster, tfn 0400 668 197, leena.nyqvist@vasa.fi

tf kulturplanerare Pia Kokko, Vasa stads kultur- och bibliotekstjänster, tfn 040 167 8926, pia.kokko@vasa.fi

Bilder

Foto: Vasa stads kultur- och bibliotekstjänster.
Foto: Vasa stads kultur- och bibliotekstjänster.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

INBJUDAN: Hissunderstödet täcker hela 55% av kostnaderna för en efterinstallerad hiss – välkommen att bekanta dig med en ny hiss och höra mera om hiss- och tillgänglighetsunderstöden17.5.2022 14:19:17 EEST | Tiedote

I Vasa finns cirka 400 våningshus utan hiss. Tillgängligheten i bostadsbyggnader stöds med ARAs och Vasa stads understöd för installering av hissar efteråt och för tillgänglighetsrenoveringar. Vasa stads fastighetssektor ordnar ett infomöte, där man får bekanta sig med en ny efterinstallerad hiss och där det berättas mera om hiss- och tillgänglighetsunderstöden.

KUTSU: Hissiavustus kattaa jopa 55% jälkiasennushissin kustannuksista – tervetuloa tutustumaan uuteen hissiin ja kuulemaan lisää hissi- ja esteettömyysavustuksista17.5.2022 14:17:27 EEST | Tiedote

Vaasassa on noin 400 hissitöntä kerrostaloa. Asuinrakennusten esteettömyyttä tuetaan ARAn ja Vaasan kaupungin avustuksilla jälkiasennushissien rakentamiseen ja esteettömyyskorjauksiin. Vaasan kaupungin kiinteistötoimi järjestää infotilaisuuden, jossa tutustutaan uuteen jälkiasennushissiin ja kerrotaan lisää hissi- ja esteettömyysavustuksista.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum