Vaasan kaupunki - Vasa stad

Ett öppet seminarium om körmusik och en virtuell konsert med Club for Five

Dela

Vasa körfestival ordnar lördag 15.5.2021 ett avgiftsfritt och mångsidigt webbseminarium som är öppet för allmänheten och kulminerar i en konsert med Club for Five, som direktströmmas.

Club for Five. Bild: Marek Sabogal.
Club for Five. Bild: Marek Sabogal.

Följ seminariet kl. 16-18 och konserten kl. 19-20 vasa.fi/stream.

– I stället för en fysisk festival satsar vi i år på ett mångsidigt och högklassigt virtuellt seminarium om körmusik som är öppet för allmänheten. Det utlovas även diskussioner om samproduktioner under kommande år med representanter för och funktionärer i lokala körer, säger den konstnärliga ledaren Kristian Heberg.

På det avgiftsfria seminariet som är öppet för allmänheten kl. 16–18 får vi höra tre toppexperter på körmusik fundera på hur körsångare kan bibehålla sin motivation under coronapandemin och vilka åtgärder som krävs för att körverksamheten återhämtar sig efter den långa pausen. I diskussionen medverkar Matti Hyökki, Cecilia Rydinger och Kari Turunen.

Toppexperter på körmusik

Matti Hyökki är föregångare inom finländsk körmusik, kördirigent, doktor i musik och professor emeritus i kördirigering vid Sibelius-Akademin. Dessutom har han länge dirigerat den anrika manskören Ylioppilaskunnan Laulajat.

Professorn i orkesterdirigering Cecilia Rydinger är en av det svenska musiklivets klarast lysande stjärnor och har erfarenhet av att dirigera ett flertal nordiska operaföreställningar och orkestrar. Sedan 2008 dirigerar hon den världsberömda manskören Orphei Drängar som även har uppträtt på körfestivalen.

Kari Turunen arbetar som konstnärlig ledare för kammarkören Vancouver Chamber Choir i Vancouver i Kanada sedan 2019. Han är doktor i musik och har länge dirigerat ett flertal av Finlands främsta körer.

Seminariet genomförs på både finska och svenska.

Kvällen kulminerar i en konsert med Club for Five som direktströmmas från stadsbibliotekets Dramasal kl. 19–20.

”Något positivt för fältet”

I förmiddagens seminarieprogram reserveras särskilda avsnitt även för kördirigenter runt om i Finland samt för lokala aktörer. Samtidigt får de lokala köraktörerna även en inblick i ett storskaligt körprojekt som ska genomföras i samarbete med Vasa stadsorkester 2022.

Under veckoslutet träffar den konstnärliga ledaren för festivalen Kristian Heberg även dirigenter och ordförande för körer i Vasaregionen och diskuterar bland annat verksamhetsförutsättningarna efter coronapandemin med sina gäster.

Såsom många andra musikevenemang är även Vasa körfestival tvungen att anpassa sig till den rådande pandemisituationen för redan andra året i rad.

– Det virtuella evenemanget är en påminnelse om att vi fortfarande finns till och vill lyfta fram körmusik och hitta nya, positiva sätt att stödja körerna, säger kulturproducenten Ilkka Nyqvist vid Vasa stad.

Seminarierna ordnas i samarbete med Finlands Körledarförening och förbundet Suomen laulajain ja soittajain liitto.

Nyckelord

Kontakter

Kulturproducent Ilkka Nyqvist, Vasa stads kultur- och bibliotekstjänster, tfn 0400 564 469, ilkka.nyqvist@vasa.fi

Konstnärlig ledare Kristian Heberg, kristian.heberg@gmail.com

Bilder

Club for Five. Bild: Marek Sabogal.
Club for Five. Bild: Marek Sabogal.
Ladda ned bild
Matti Hyökki. Bild: Laulu-Miehet.
Matti Hyökki. Bild: Laulu-Miehet.
Ladda ned bild
Cecilia Rydinger. Bild: Orphei Drängar.
Cecilia Rydinger. Bild: Orphei Drängar.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

För första gången i Vasa förbereds ett språkprogram för hela staden7.5.2021 14:24:42 EEST | Tiedote

Nästan 100 olika språk talas i Vasa, vilket visar att flerspråkighet är en viktig del av en internationell stad som vår. Flerspråkighet återspeglas starkt även i det pågående omfattande språkprogrammet i Vasa stad. I synnerhet finns det en önskan att ytterligare öka användningen av engelska inom stadens service. Nu har invånarna möjlighet att påverka språkprogrammet och att uttrycka sin åsikt om det preliminära språkprogrammet fram till den 16 maj 2021.

Vaasassa laaditaan ensimmäistä kertaa koko kaupungin kattava kieliohjelma7.5.2021 14:23:44 EEST | Tiedote

Vaasassa puhutaan lähes 100 kieltä, siksi monikielisyys on tärkeä osa kansainvälistä kaupunkia. Monikielisyys näkyy vahvasti myös tekeillä olevassa laajassa Vaasan kaupungin kieliohjelmassa. Etenkin englannin kielen käyttöä halutaan entisestään lisätä kaupungin palveluissa. Asukkailla on mahdollisuus vaikuttaa kieliohjelmaan ja kertoa mielipiteensä kieliohjelman luonnoksesta 16.5.2021 asti.

Villor som kulturellt fenomen – Österbottens museums utställning belyser sommarbosättningens historia6.5.2021 15:30:00 EEST | Tiedote

Österbottens museums sommarutställning är Villaliv, som presenterar villakulturens, sommarbosättningens och stuglivets historia i Vasaregionen och Österbotten från slutet av 1700-talet till nutid. Som ett övergripande kulturellt fenomen stäcker den sig utöver till temarelaterade föremål och konstruktioner även till fotografier och berättelser, även i digital form. Utställningen visas 7.5–29.8.2021.

Huvilat kulttuuri-ilmiönä – Pohjanmaan museon näyttely valottaa kesäasutuksen historiaa6.5.2021 15:30:00 EEST | Tiedote

Pohjanmaan museon kesänäyttelynä nähdään Huvilaelämää, joka esittelee Vaasan seudun ja Pohjanmaan huvilakulttuurin, kesäasutuksen ja mökkeilyn historiaa 1700-luvun lopulta nykypäivään saakka. Kokonaisvaltaisena kulttuuri-ilmiönä se ulottuu teemoittavan esineistön ja rakennelmien lisäksi valokuviin ja tarinoihin, myös digitaalisessa muodossa. Näyttely on esillä 7.5.–29.8.2021.

Närståendevårdarna kan i fortsättningen även köpa städhjälp med servicesedel6.5.2021 15:27:27 EEST | Tiedote

Användningen av servicesedeln inom närståendevården för personer som fyllt 18 år utvidgas till att även beröra städservice för att stöda välbefinnandet hos närståendevårdarna. Förslaget till förändringen kom från Vasanejdens närståendevårdare rf. Social- och hälsovårdsnämnden beslutade om ärendet under sitt möte 20.4.2021. Förändringen träder ikraft fr.o.m. 18.5.2021.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum