Digi- ja väestötietovirasto

Etunimen voi muuttaa oman sukupuoli-identiteetin mukaiseksi

Jaa

Etunimensä voi muuttaa tekemällä nimenmuutoshakemuksen. Osa etunimistä on sukupuolineutraaleja ja osa on vakiintunut miehen tai naisen nimiksi.

Yli 15-vuotiaat henkilöt voivat muuttaa etunimensä eri sukupuolelle vakiintuneeseen nimeen ilmoittamalla hakemuksessaan perustelut nimen muuttamiselle. Haettavan nimen vastaaminen omaa sukupuoli-identiteettiä on riittävä perustelu.

Alle 15-vuotiaat tarvitsevat eri sukupuolen nimeä hakiessaan terveydenhuollon ammattihenkilön lausunnon sukupuoli-identiteetistä.

Haettavan etunimen täytyy täyttää muut laissa säädetyt etunimen edellytykset, jotta hakemus voidaan hyväksyä.

Toimi näin

Jos olet täysi-ikäinen, voit tehdä nimenmuutoshakemuksen sähköisesti etunimenmuutospalvelun kautta. Palveluun kirjautuminen vaatii vahvan tunnistautumisen. Jos teet hakemuksen sähköisessä etunimenmuutospalvelussa, käsittelymaksu maksetaan hakemuksen jättämisen yhteydessä.

Tee etunimenmuutoshakemus verkkolomakkeella, jos olet alaikäinen tai haet nimenmuutosta alaikäiselle lapsellesi. Saat laskun postitse kotiosoitteeseesi.

Hakemuksen voi jättää myös postitse tai salatun sähköpostin kautta.

Kun nimenmuutosta haetaan alle 15-vuotiaalle, on hänen huoltajiensa annettava suostumus nimenmuutokselle. Yli 15-vuotiaan nimenmuutosta hakevan alaikäisen huoltajia kuullaan asiassa.

Etunimenmuutoksen käsittelymaksu on 55 euroa. Huomaa kuitenkin, että hakemus on maksuton, jos hakija sukupuolen vahvistamisen yhteydessä tai sen jälkeen muuttaa etunimensä vastaamaan sitä sukupuolta, joka hänelle on merkitty väestötietojärjestelmään.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies, ryhmäpäällikkö Laura Mattila
puh. +358 295 539 127
laura.mattila@dvv.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Digi- ja väestötietovirasto
Digi- ja väestötietovirasto
Lintulahdenkuja 2
00530 HELSINKI

0295 536 000 (vaihde)http://dvv.fi

Digi- ja väestötietovirasto

Digi- ja väestötietovirasto edistää yhteiskunnan digitalisaatiota, turvaa tietojen saatavuutta ja tarjoaa palveluja asiakkaiden elämäntapahtumiin.

Digi- ja väestötietovirasto huolehtii yhteiskunnan perustana olevan väestötietojärjestelmän ylläpidosta ja yhteiskunnan digitalisaatiosta. Viraston tehtäviä ovat mm. siviilivihkimiset, nimen- ja osoitteenmuutokset, holhous- ja edunvalvonta-asiat, väestötietojärjestelmän ylläpito, sähköisen identiteetin ratkaisujen kehittäminen sekä keskitettyjen sähköisen asioinnin tukipalvelujen kehittäminen ja ylläpito. Tällaisia sähköisen asioinnin tukipalveluja ovat mm. Suomi.fi-verkkopalvelu, sähköiset viranomaisviestit (Suomi.fi-viestit) sekä valtuuttaminen toisen puolesta asiointiin (Suomi.fi-valtuudet). Virasto myös vastaa kansallisen palveluarkkitehtuurin toteutuksesta.

Vuonna 2020 perustettu Digi- ja väestötietovirasto toimii valtiovarainministeriön hallinnonalalla. Virasto syntyi, kun Väestörekisterikeskus ja maistraatit yhdistyivät 1.1.2020.

http://dvv.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Digi- ja väestötietovirasto

Not all users of the Katso service have introduced Suomi.fi e-Authorizations – the processing of mandate applications will be stepped up until the end of August23.6.2021 15:40:00 EEST | Press release

The Katso service will be discontinued on 31 August 2021. Due to the discontinuation of the Katso service, we will step up the processing of mandate applications throughout the summer. It is advisable to submit the mandate application now and not leave the submittal to a later time as its processing may take as long as 1 to 2 weeks.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme