Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry

EU-jäsenyyden kannatus korkeammalla kuin koskaan – enemmistö suomalaisista ottaisi Ukrainan EU:n jäseneksi

Jaa

Suomalaisista 66 prosenttia suhtautuu Suomen EU-jäsenyyteen myönteisesti ja vain 15 prosenttia kielteisesti, käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn Arvo- ja asennetutkimuksesta. EU-myönteisyys on korkeinta koskaan Suomen jäsenyysaikana.

Miten suhtautuu nykyisin maamme EU-jäsenyyteen (%) Kuva: EVAn Arvo- ja asennetutkimus
Miten suhtautuu nykyisin maamme EU-jäsenyyteen (%) Kuva: EVAn Arvo- ja asennetutkimus

EVA selvitti suomalaisten suhtautumista EU:hun kevään 2022 Arvo- ja asennetutkimuksessaan. Kyselyyn vastasi 2 074 henkilöä 4.3.–15.3.2022.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on muuttanut merkittävästi suomalaisten suhtautumista Euroopan unioniin. EU:lta toivotaan yhtenäisyyttä niin ulkopolitiikassa kuin puolustuksessakin, jota enemmistö suomalaisista on kääntynyt kannattamaan. Kolme neljästä (74 %) pitäisi Suomen etuna, jos EU:lla olisi vahva, yhteinen ulkopolitiikka. 60 prosenttia katsoo, että EU:lla tulisi olla yhteinen puolustus. Suomalaiset eivät koe tavoitetta EU:n yhteisestä puolustuksesta vaihtoehtona tai kilpailevana ratkaisuna Natolle, sillä 72 prosenttia Nato-jäsenyyttä kannattavista kannattaa myös EU:n yhteistä puolustusta.

”EU:n toimet Ukrainan sodan aikana ovat vakuuttaneet suomalaiset. EU on ollut kertaluokkaa terävämpi kuin esimerkiksi vuonna 2014 Venäjän miehitettyä Krimin, sanoo EVAn tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto.  

Suurin yksittäinen asennemuutos koskee Ukrainan EU-jäsenyyttä. Suomalaisista 59 prosenttia katsoo Ukrainan sopivan EU:n jäseneksi. Vain 13 prosenttia on eri mieltä. Ukrainan EU-jäsenyyttä kannattavien osuus on kasvanut 37 prosenttiyksikköä vuodesta 2016.

”EU-myönteisyyden uusi vankistuminen viittaa kiinnostavaan säännönmukaisuuteen: vaikka EU on viimeisten viidentoista vuoden aikana vaikuttanut ajelehtivan kriisistä toiseen, eivät kriisit näytä juuri horjuttaneen suomalaisten sitoutumista unionin jäsenyyteen. Epävakaissa oloissa EU nähdään Suomelle ankkurina, johon luotetaan ja turvaudutaan”, sanoo EVAn tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto.

Tulokset perustuvat 2 074 henkilön antamiin vastauksiin. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan. Tutkimuksen tiedonkeruu on tehty Ukrainan sodan toisen ja kolmannen viikon aikana, 4.3.–15.3.2022. Vastaajat edustavat koko maan 18–79-vuotiasta väestöä (pl. Ahvenanmaa). Aineisto on kerätty Taloustutkimus Oy:n internetpaneelissa, josta tutkimusotos on muodostettu ositetulla satunnaisotannalla. Aineisto on painotettu edustamaan väestöä iän, sukupuolen, asuinalueen, koulutuksen, ammatin tai aseman, toimialan ja puoluekannatuksen mukaan. Aineiston tilastollisen jatkoanalyysin ja tulosgrafiikan on tehnyt Pentti Kiljunen (Yhdyskuntatutkimus Oy). Tulokset ja niiden tarkemmat väestöryhmittäiset erittelyt löytyvät EVAn kotisivuilta. EVAn Arvo- ja asennetutkimuksia on tehty vuodesta 1984.

Ilkka Haavisto: Muskeleita Euroopalle -EVA Arvio maanantaina, Eurooppa-päivänä 9.5. kello 6.00 osoitteessa www.eva.fi

Lisätiedot: tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto, ilkka.haavisto@eva.fi tai +358 50 331 3823

Julkaisun ennakkopyynnöt: viestintäpäällikkö Heini Larros, heini.larros@eva.fi tai +358 40 526 9728

Huom! Tiedotteen embargo on 9.5. kello 6.00. Asiaa käsittelevän jutun saa julkaista saman aamun painetuissa uutislehdissä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Miten suhtautuu nykyisin maamme EU-jäsenyyteen (%) Kuva: EVAn Arvo- ja asennetutkimus
Miten suhtautuu nykyisin maamme EU-jäsenyyteen (%) Kuva: EVAn Arvo- ja asennetutkimus
Lataa
”Ukraina sopisi tulevaisuudessa hyvin EU:n jäseneksi” (%) Kuva: EVAn Arvo- ja asennetutkimus
”Ukraina sopisi tulevaisuudessa hyvin EU:n jäseneksi” (%) Kuva: EVAn Arvo- ja asennetutkimus
Lataa
EVAn tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto. Kuva: Matti Rajala / EVA
EVAn tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto. Kuva: Matti Rajala / EVA
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry
Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI

09 686 9200http://www.eva.fi

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA on elinkeinoelämän think tank, jonka tavoitteena on edistää suomalaisen yhteiskunnan pitkän aikavälin menestystä.EVA tuottaa tietoa ja näkemyksiä ajankohtaiseen julkiseen keskusteluun sekä esittää reformeja poliittisille päättäjille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry

Suomalaisten maanpuolustustahto korkealla – naisista yli kolmannes valmiita tarttumaan aseisiin3.5.2022 06:00:00 EEST | Tiedote

Suomalaisista 85 prosenttia on valmiita avustamaan Suomen puolustusta parhaan kykynsä mukaan, käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn Arvo- ja asennetutkimuksesta. Vain kahdeksan prosenttia ei ole valmiita puolustuksessa auttamiseen. Aseelliseen maanpuolustukseen puolestaan on miehistä valmiita 73 prosenttia ja naisista 36 prosenttia. Kyseessä on reserviläisiä suurempi määrä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme