Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

EU-pakotteiden kiertäminen pääaiheena rajavaltioiden kokouksessa Helsingissä

Jaa
Pakotteiden kiertämisen estäminen on EU:n jäsenvaltioiden yhteinen tehtävä, erityisesti niiden jäsenvaltioiden, jotka ovat pakotteiden toimeenpanon eturintamassa Venäjän vastaisella rajalla. Rajavaltiot Suomi, Viro, Latvia, Liettua, Puola ja EFTA:n jäsenvaltio Norja tapasivat 15.–17. toukokuuta Helsingissä yhteistyönsä edistämiseksi.

(Käännös)

EU on osoittanut päättäväisyyttä ja yhtenäisyyttä vastatessaan Venäjän Ukrainassa aloittamaan laittomaan hyökkäyssotaan helmikuusta 2022 lähtien. EU on tehnyt merkittäviä ja ennennäkemättömän mittavia pakotepäätöksiä, ja se on viimeisen 15 kuukauden ajan vähitellen lisännyt Venäjään kohdistuvaa painetta ottamalla käyttöön uusia rajoittavia toimia. Pakotteiden vaikuttavuudesta kertovat Venäjän löytämät keinot pakotteiden kiertämiseksi.

Suuri osa EU:n kaupasta, myös pakotteiden alaiset vientitavarat, kulkee EU:sta rajavaltioiden ja usein myös Venäjän kautta lopulliseen määränpäähänsä jossain kolmannessa maassa. EU:n ja EFTA:n ulkorajojen rajavaltioilla on siten yhteinen taakka ja tärkeä rooli EU-pakotteiden toimeenpanossa ja EU:n jäsenvaltioihin saapuvien ja sieltä lähtevien tavaroiden valvonnassa. Rajavaltiot valvovat myös tavaraliikennettä, joka saapuu muista EU-maista ulkorajoille. Rajavaltioiden ainutlaatuisen ja haastavan asema vuoksi on äärimmäisen tärkeää, että rajavaltioiden viranomaisten välinen yhteistyö on tiivistä ja jatkuvaa ja että niillä on yhtenäiset keinot estää pakotteiden kiertäminen. Pakotteiden täsmällinen ja yhdenmukainen toimeenpano on ratkaisevaa pakotteiden tehokkaan ja asianmukaisen toimeenpanon kannalta.

Kolmipäiväisissä keskusteluissa olivat edustettuina rajavaltioissa pakotteiden toimeenpanon kansallisesta koordinoinnista vastaavat kansalliset toimivaltaiset viranomaiset, lupien (esim. vientilupien ja poikkeuslupien) myöntämisestä vastaavat viranomaiset sekä tulliviranomaiset. Kokoukseen osallistuivat myös EU-puheenjohtajamaa Ruotsin sekä Euroopan komission (Euroopan petostentorjuntavirasto OLAF) edustajat. Kokouksessa keskusteltiin vahvemmista keinoista puuttua Venäjään ja Valko-Venäjään kohdistuvien EU-pakotteiden kiertämiseen.

Kokouksessa sovittiin yhteistyön tiivistämisestä pakotteiden toimeenpanossa, tullivalvonnan yhdenmukaisen soveltamisen vahvistamisesta, keskusteltiin lupien myöntämisprosessien yhdenmukaistamisesta ja säännöllisen tietojen ja parhaiden käytäntöjen vaihdon lisäämisestä. Osapuolet sopivat laativansa yrityksille yhteiset ohjeet siitä, miten tunnistaa pakotteiden kiertämistä.

Lopuksi kokouksessa keskusteltiin myös vientivalvontaan liittyvistä kysymyksistä. Keskusteluihin osallistui myös Yhdysvaltojen kauppaministeriön alaisen vientivalvontaviranomaisen (BIS) edustajia.

Helsingissä 17.5.2023

Suomi
Viro
Latvia
Liettua
Puola
Norja
Ruotsi

Lisätietoja:

Pia Sarivaara, tiiminvetäjä, pakotetiimi, oikeuspalvelu, ulkoministeriö, puh. +358 295 350 660, pia.sarivaara@gov.fi

Johanna Salovaara-Dean, Director, Unit for Export Control, MFA of Finland, tel. +358 295 350 593, Johanna.salovaara-dean@gov.fi

Sami Rakshit, valvontaosaston johtaja, Tulli, puh. +358 40 332 2506, sami.rakshit@tulli.fi

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto

0295 16001http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Suomi muiden silmin 2025: Suomi-kuva säilyi vakaana, mutta mielikuvat maailmalla jakautuvat4.2.2025 00:01:00 EET | Tiedote

Koulutus, hyvä hallinto, luonto, tasa-arvo ja onnellisuus ovat teemoja, joista Suomi tunnetaan maailmalla, kertoo Finland Promotion Boardin julkaisu Suomi muiden silmin. Vuonna 2024 kansainvälistä medianäkyvyyttä toivat erityisesti Nato-jäsenyys ja turvallisuuspolitiikka. Suomi-kuva on haastavasta maailmantilanteesta huolimatta säilynyt pääosin myönteisenä, mutta erot eri maiden suhtautumisessa Suomeen ovat kasvaneet. Sen vuoksi on yhä tärkeämpää, että Suomi tunnetaan omista vahvuuksistaan, julkaisussa todetaan.

//KORRIGERAT//Finland får eget nationellt ljudlandskap6.12.2024 00:00:00 EET | Pressmeddelande

//KORRIGERAT: telefonnummer i kontaktuppgifter// På Finlands självständighetsdag, den 6 december, offentliggör Finland som första land i världen ett nationellt ljudlandskap. ”Ääniä” är ett verk som komponerats av Lauri Porra. Verket består av 15 originalkompositioner som har inspirerats av Finland och det finländska. Beställningsverket kommer att lanseras vid ambassadernas självständighetsfester runt om i världen. Efter det kan alla som vill uppleva det finländska lugnet ta del av det musikaliska verket.

//KORJATTU//Suomi saa oman kansallisen äänimaiseman6.12.2024 00:00:00 EET | Tiedote

//KORJATTU puhelinnumero yhteystiedoissa// Suomen itsenäisyyspäivänä, 6. joulukuuta, Suomi julkaisee ensimmäisenä maana maailmassa kansallisen äänimaiseman. ”Ääniä” on Lauri Porran säveltämä, 15 alkuperäisestä sävellyksestä koostuva teoskokonaisuus, joka on saanut inspiraationsa Suomesta ja suomalaisuudesta. Tilausteos lanseerataan suurlähetystöjen itsenäisyyspäiväjuhlissa ympäri maailmaa, minkä jälkeen se on avoinna kaikille, jotka haluavat rauhoittua kokemaan suomalaisuutta musiikin kautta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye