Finanssiala ry

EU:n kaavailema Basel III -uudistuksen tiukka toimeenpano saattaa heikentää talousnäkymiä entisestään

Jaa

Pankkien pääomavaatimuksia muokkaavan lopullisen Basel III -uudistuksen toimeenpano EU:ssa kaipaa viilauksia. Copenhagen Economics -tutkimuslaitos on julkaissut Euroopan pankkiyhdistyksen EBF:n teettämän selvityksen, jonka mukaan EU:ssa kaavailtu toimeenpanotapa merkitsisi pääomavaatimusten tuntuvaa kasvua verrattuna siihen, mitä uudistuksilla alun perin on tavoiteltu. Tämä heikentäisi EU:n asemaa globaaleilla pääoma- ja pankkimarkkinoilla.

Baselin uudistuksen kannatettavana tarkoituksena on tehdä pankeista vakaampia ja turvallisempia. Keskuspankeista muodostuva Baselin komitea on rakentanut kehikon, jonka toimijat, kuten EU ja Yhdysvallat, sovittavat omaan lainsäädäntöönsä.

Basel III:n ytimessä on vaatimus pankeille varata pääomaa siten, että se riittää kattamaan pankin ottaman riskin toteutumisen. Copenhagen Economicsin selvityksessä esitetään keinoja, joilla uuden sääntelyn negatiivisia vaikutuksia voitaisiin lieventää ilman, että alkuperäisestä sopimuksesta tarvitsisi poiketa.

Selvityksessä muun muassa esitetään, että EU:ssa kaavailtua uusien säännösten toimeenpanotapaa muutetaan. Yksi lopullisten Basel III säännösten uudistuksista on laskentakaava, jolla määritetään niin sanottu pääomalattia eli kuinka paljon pääomaa tulee vähintään olla suhteessa riskeihin.

”Baselin säännöksissä kaavan yksi osio, riskipainotetut omaisuuserät, lasketaan tavalla, joka johtaa monen pankin kohdalla niiden kasvuun. Toinen osio, pääomapuskuri, on eurooppalaisessa sääntelyssä korkeampi kuin muualla, joten pääomalattia nousee EU:ssa muita korkeammalle”, selittää Finanssiala ry:n johtava asiantuntija Olli Salmi.

Lopputuloksena pääomavaatimukset olisivat Euroopassa tiukemmat kuin muualla maailmassa.

Baselin komiteassa ovat edustettuina keskuspankit, ja sääntelyvälineet ovat neuvottelijoiden kompromissin tulosta. Selvityksen valossa muut kauppa-alueet, kuten Yhdysvallat, ovat onnistuneet vetämään kotiinpäin ja saaneet aikaan lopputuloksen, joka takaisi niille eurooppalaisia toimijoita paremmat kilpailuolosuhteet Euroopan markkinoilla.

”Alkuperäisten julkilausuttujen tavoitteiden mukaan esimerkiksi pääomavaatimusten ei pitäisi olennaisesti kasvaa.  Copenhagen Economicsin siteeraamista viranomaisten laskelmista selviää, että uudistus nostaisi vaatimuksia Euroopassa jopa 24 prosenttia, kun Yhdysvalloissa ja muualla vaatimukset kasvaisivat vain pari prosenttia tai jopa laskisivat”, Salmi sanoo.

Baselin neuvotteluissa ei myöskään huomioitu esimerkiksi asuntorahoitukseen liittyviä Euroopan markkinoiden erityispiirteitä. EU-päättäjien on hyvä huomata, että erityispiirteiden huomioiminen ei vaaranna sopimuksessa pysymistä.

Copenhagen Economicsin selvityksestä ilmenee myös, että monet uudistuksen kohdista menevät Basel III:n tarkoituksesta ohi. Uudistuksessa on sivuutettu useita hyviä nykykäytäntöjä.

”EU:n pankkiviranomaiset käyttävät jo nyt menetelmiä, joilla Baselin uudistuksen tavoite saadaan toteutettua. Esimerkiksi tälläkin hetkellä Euroopan keskuspankin käyttämä pankkien sisäisiä pääomalaskentamalleja tarkasteleva TRIM-hanke toteuttaa tavoitteet paremmin kuin mitä Baselin uudistuksessa esitetään”, Salmi huomauttaa.

Selvityksen mukaan uudistus voi pahimmillaan heikentää entisestään Euroopan talousnäkymiä ilman varteenotettavia hyötyjä. EU:n kanta säännösten toimeenpanoon on kenties toistaiseksi ollut poliittinen pakko ja johtunut juuri tätä uudistusta varten tehtyjen tutkimustulosten puutteesta. Nyt tuloksia kuitenkin on.

”Nyt kun poliitikot ja virkamiehet viimein pääsevät työskentelemään tämän uudistuksen parissa, on toivoa, että he kuuntelevat tutkimustuloksin perusteltuja viestejä. Esitetyt uudistukset on mahdollista toteuttaa niin, että niistä on oikeasti hyötyä pankkien vakaudelle ja samalla mahdollisimman vähän vahinkoa taloudelle”, Salmi kiteyttää.

Tutustu selvitykseen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Finanssiala ry
Finanssiala ry
Itämerenkatu 11 - 13
00180 HELSINKI

020 793 4200http://www.finanssiala.fi

Finanssiala ry (FA) edustaa Suomessa toimivia pankkeja, henki-, työeläke- ja vahinkovakuutusyhtiöitä, rahasto- ja rahoitusyhtiöitä sekä arvopaperivälittäjiä. Rakennamme jäsenillemme toimintaympäristöä, jossa ne voivat liiketoiminnallaan lisätä suomalaista hyvinvointia.

Finanssiala - Uudistuvan alan ääni

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Finanssiala ry

Suomalaiset toivovat vanhempiensa käyttävän varansa hyvinvointiin eivätkä halaja perintöä15.1.2020 09:34:17 EETTiedote

Suomalaisista 90 prosentin mielestä omien vanhempien tulisi ikääntyessään käyttää omaisuuttaan ja säästöjään oman hyvinvointinsa rahoittamiseen. Vain 10 prosenttia ajattelee, että vanhempien tulisi jättää mahdollisimman paljon omaisuuttaan perinnöksi. Suomalaisilla on kyselyn mukaan myös valmiutta myydä omaisuuttaan, mikäli ikääntymisen myötä tarvitsee enemmän hoivapalveluja kuin yhteiskunnan on mahdollista tarjota. Tämä selviää Finanssiala ry:n (FA) Norstatilta tilaamasta kyselytutkimuksesta, johon vastasi tuhat suomalaista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme