Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

EU:n kauppaministerit keskustelevat suhteista Yhdysvaltoihin ja Kiinaan

Jaa
Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari osallistuu ulkoasiainneuvoston kauppaministerikokoukseen Brysselissä torstaina 25. toukokuuta. Ministerit keskustelevat EU:n kauppasuhteista Yhdysvaltoihin ja Kiinaan sekä valmistautumisesta WTO:n seuraavaan ministerikokoukseen. Lisäksi kokouksessa luodaan katsaus EU:n käynnissä oleviin kauppasopimusneuvotteluihin.

EU:n ja Yhdysvaltojen kauppasuhteita käsittelevässä keskustelussa esille nousee erityisesti Luulajassa 30.–31. toukokuuta järjestettävä kauppa- ja teknologianeuvoston kokous. Neuvosto on vuonna 2021 työnsä aloittanut EU:n ja Yhdysvaltojen yhteistyöfoorumi, joka käsittelee laajasti kaupan ja teknologisia kysymyksiä. Suomi tukee EU:n ja Yhdysvaltojen yhteistyön tiivistämistä kahdenvälisten kauppasuhteiden kehittämiseksi ja globaaleihin haasteisiin vastaamiseksi. 

”Yhdysvallat on Euroopalle keskeinen kumppani. On tärkeää, että yhteistyömme on kunnianhimoista ja että kauppa- ja teknologianeuvostossa vahvistamme sitä konkreettisella tasolla. Erityisesti olisi panostettava kestävän kaupan helpottamiseen, yhteistyöhön globaalien standardien luomisessa ja teknologiayhteistyöhön”, ministeri Skinnari sanoo.

Ministerit keskustelevat myös EU:n kauppasuhteista Kiinaan, niin riskienhallinnasta kuin yhteistyön mahdollisuuksistakin. 

”On tärkeää tukea yrityksiä faktapohjaista tietoa jakamalla, jotta nämä voivat tehdä Kiina-liiketoimintaansa koskevat päätökset itsenäisesti ja omista lähtökohdistaan”, sanoo ministeri Skinnari.

Valmistautumisessa Maailman kauppajärjestön WTO:n seuraavaan ministerikokoukseen Suomen ja koko EU:n tärkein prioriteetti on WTO:n riitojenratkaisujärjestelmän palauttaminen täysin toimintakykyiseksi. Sitova ja kaksivaiheinen riitojenratkaisujärjestelmä on välttämätön kansainväliselle kauppajärjestelmälle. Se tuo ennakoitavuutta yritysten toimintaympäristöön.

Lounaalla kauppaministerit keskustelevat käynnissä olevista kahdenvälisistä kauppaneuvotteluista. Suomelle on nykytilanteessa erityisen tärkeää, että EU saa solmittua uusia kauppasopimuksia ja että jo neuvotellut sopimukset saadaan voimaan.

Lisätietoja

  • Reetta Härönoja, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministerin diplomaattiavustaja, puh. +358 295 350 740 
  • Tuomas Tapio, osastopäällikkö, puh. +358 295 350 918.
  • Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@gov.fi

 

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto

0295 16001http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme