Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

EU:n kestävän rahoituksen taksonomia on vahingollinen Suomen metsätaloudelle – Suomen tulee äänestää asetusta vastaan

Jaa

EU haluaa osana vihreän kehityksen ohjelmaa (Green Deal) määrittää luokittelun ja kriteerit sille, millaiset sijoitus- ja investointikohteet ovat kestäviä eritoten ilmasto- ja ympäristövastuullisuuden näkökulmasta.

Kestävyyden raportointi metsäsektorilla koskee ennen kaikkea jalostavaa teollisuutta sen rahoituksen kautta. Kestävyyskriteerit tulevat kuitenkin vaikuttamaan myös metsänomistajiin.

Kestävä rahoitus on periaatteena hyvä, mutta sen kriteerit eivät. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK näkee, että komission valmistelema taksonomia-asetus epäselvine, suomalaista metsänhoidon mallia ymmärtämättömine kriteereineen on vahingollinen metsätaloudellemme.

Asetus kriteereineen heikentää alan investointimahdollisuuksia sekä johtaa tarpeettoman byrokratian ja raportoinnin kasvuun.

Maatalouden ilmastokriteereistä odotetaan komission esitystä samalla kun komissio on valmistelemassa muita taksonomian ympäristökriteereitä. MTK näkee, että rahoitusmarkkinoille suunniteltu, lausuntokierroksella ollut kriteeristön laajentaminen voi vaarantaa koko maaseudun rahoitusta ja investointeja.

Kutsumme median edustajat kuulemaan EU-taksonomian aiheuttamista ongelmista ja ratkaisuistamme tilanteen korjaamiseksi tänään keskiviikkona 27.10. kello 9-10. Tilaisuudessa puheenvuoron pitävät puheenjohtaja Juha Marttila sekä johtaja Juha Ruippo. Linjoilla on myös muita asiantuntijoitamme.

Tiedotustilaisuuteen voi liittyä Teamsin kautta

Lisätietoja
Juha Marttila, puheenjohtaja, 050 341 3167
Juha Ruippo, johtaja, 040 553 3232
Anne Rauhamäki, viestinnän suunnittelija, 040 820 7867

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Simonkatu 6
00100 HELSINKI

020 4131http://www.mtk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

MTK:n Viljanen esittää ruokapaneelin perustamista tuotannon kokonaiskestävyyden arvioimiseksi – pärjäämme tulevaisuudessa, kunhan säännöt ovat kaikille samat ja tiedossa24.11.2021 10:50:27 EET | Tiedote

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Eerikki Viljanen esittää kestävän ruoantuotannon paneelin perustamista Suomeen ruoka-alan kasvun ja kannattavuuden varmistamiseksi. Paneelin avulla ruoantuotantoamme kehitettäisiin niin talous, ympäristö kuin sosiaalinenkin ulottuvuus huomioiden. Paneeli ottaisi huomioon myös huoltovarmuuden, valkuaisomavaraisuuden, eläinten hyvinvoinnin, antibioottiresistenssin, kustannukset ja tuottajahinnat. Viljanen nosti asian esille MTK:n valtuuskunnan syyskokouksen avauspuheenvuorossaan tänään.

MTK-organisaation rakentaminen etenee – keskusliiton yt-vaihe ohi23.11.2021 12:09:20 EET | Tiedote

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK uudistaa organisaatiotaan vuodenvaihteessa. Noin 90 henkilön keskusliiton uudelleenorganisoitumisen taustalla on tarve vastata toimintaympäristön muutokseen ja jäsenkunnan toiveisiin ajanmukaistamalla organisaatiota. ”Samalla järjestö haluaa kehittyä Suomen parhaaksi työpaikaksi, jotta huippuasiantuntemuksesta kyetään pitämään kiinni jatkossakin”, toteaa toiminnanjohtaja Jyrki Wallin.

MTK perustaa luontoarvot.fi palvelun monimuotoisuuden tilan parantamiseksi23.11.2021 12:00:00 EET | Tiedote

Luonnon monimuotoisuuden tilan parantaminen vaatii nykyisten keinojen rinnalle uusia työkaluja. MTK haluaa synnyttää Suomeen luontoarvomarkkinat ja saada entistä useammat toimijat mukaan työhön luonnon hyväksi. MTK:n elinkeino- ja yrittäjyysvaliokunta päätti perustaa luontoarvot.fi markkinapaikan, jolla luodaan markkinalähtöisesti keinoja luonnon tilan parantamiseksi, kertoi MTK:n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola Metsähallituksen uhanalaisseminaarissa Helsingissä tänään.

MTK komission maaperästrategiasta: terve ja toimiva maaperä on elintärkeä mutta lainsäädännön yläpuolella18.11.2021 11:01:47 EET | Tiedote

Komissio julkaisi 17.11.2021 esityksensä maaperästrategiaksi vuodelle 2030. Maaekosysteemien elinvoiman ja toimintojen suojelu on välttämätöntä. Sen sijaan komission viittaukset maaperän terveyslakiin, jossa uudella säätelyllä turvattaisiin maaperän hyvä terveys vuoteen 2050 mennessä, ovat epärealistisia. Maaperän toimintoja säätävät merkittävästi sääolot sekä maaperän lähtöaineksen laatu, jotka eivät ole ihmisen käsissä. Se, mikä on säädeltävissä maaekosysteemien toimivuuden kannalta, on jo säädelty. Sen sijaan päivitystä tarvitaan mm. saastumista ehkäisevien lakien osalta, kuten komissio ehdottaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme