Tulli

EU:n kymmenes pakotepaketti Venäjälle pyrkii estämään pakotteiden kiertämistä – myös uusia vientikieltoja mukaan

Jaa
Euroopan unionin kymmenes pakotepaketti Venäjälle laajentaa vienti- ja tuontikieltoja entisestään, mutta pyrkii puuttumaan myös pakotteiden kiertämiseen. Tulli on havainnut valvonnassaan pakotteiden mahdollisia kiertämisyrityksiä.

Kymmenes pakotepaketti puuttuu pakotteiden kiertämiseen. Paketissa kielletään ns. kaksikäyttötuotteiden sekä ampuma-aseiden ja -tarvikkeiden vienti EU:sta Venäjän läpi kolmansiin maihin. Kaksikäyttötuotteilla tarkoitetaan tuotteita, joita voi käyttää sekä siviili- että sotilastarkoituksiin.

Kiellon tarkoituksena on estää tuotteiden jääminen kauttakulun aikana Venäjälle.

Uusi pakotepaketti tiukentaa myös entisestään vientikieltoja niiden tuotteiden osalta, jotka voisivat vahvistaa Venäjän sotilaallista, teollista tai teknologista kyvykkyyttä. Uudet vientikiellot koskevat mm. uusia terästuotteita, sähköisiä ohjauslaitteita sekä entistä kattavammin kameroita, antenneja ja optisia laitteita. Myös moottorikelkat lisättiin vientikiellon piiriin ja niiden vieminen Venäjälle on arvosta riippumatta kiellettyä.

Tuontikieltojen osalta pakotteiden piiriin tuli lisää öljytuotteita ja -jalosteita, kuten synteettinen kumi ja bitumi. Vienti- ja tuontikieltojen tiukennukset lisäävät pakotteiden vaikuttavuutta ja valvottavuutta.

Tullin havaintojen perusteella pakotteita pyritään mahdollisesti kiertämään EU:n ulkopuolisten maiden kautta

Tulli on panostanut erityisesti siihen, että EU:n Venäjälle määräämät pakotteet toimisivat mahdollisimman tarkoituksenmukaisesti eikä niitä pystyttäisi kiertämään.

– Olemme nostaneet havaitsemiamme ilmiöitä esiin, jotta niihin voidaan puuttua myös säädöstasolla. Valvontamme perusteella olemme huomanneet, että pakotteita pyritään mahdollisesti kiertämään esimerkiksi EU:n ulkopuolisten maiden kautta. Seuraamme myös viennin kasvua Venäjän eteläisiin naapurimaihin, kuten Kazakstaniin, Kirgisiaan ja Armeniaan, ja näiden maiden vientimäärät ovat kasvaneet merkittävästi, jopa satoja prosentteja. Oletettavaa onkin, etteivät kaikki tuotteet päädy määränpäähänsä, toteaa valvontaosaston johtaja Sami Rakshit.

– Havaintojemme perusteella osa pakotteiden alaisista tuotteista saattaa jäädä kauttakulun aikana Venäjälle. Osassa tapauksista on taas viitteitä siitä, että joihinkin EU:n ulkopuolisiin maihin viedyt tuotteet jatkavat ilmoitetun määränpäänsä jälkeen matkaansa Venäjälle. Olemme vastanneet mahdollisiin pakotteiden kiertämisiin erilaisilla valvontatoimenpiteillä ja paljastaneet muun muassa tupladokumenttitapauksia, jossa tuotteella on ollut vientiasiakirjat sekä EU:n ulkopuoliseen maahan että Venäjälle, kertoo Rakshit.

Uudet pakotteet on julkaistu EU:n virallisessa lehdessä 25.2.2023 ja ne tulevat voimaan pääosin 26.2.2023.

Ulkoministeriön tiedote (25.2.2023): EU laajentaa pakotteitaan vastauksena Venäjän jatkuvaan hyökkäyssotaan

Euroopan unioni on määrännyt Venäjälle Ukrainaan hyökkäämisen vuoksi laajoja tuonti- ja vientipakotteita. Tulli valvoo toimeenpanevana viranomaisena pakotteita osana normaalia tullivalvontaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

valvontaosaston johtaja Sami Rakshit
yhteydenotot Tullin mediapäivystyksen kautta, p. 0295 527 150, viestinta@tulli.fi

Tietoja julkaisijasta

Tulli
Tulli
PL 512 (Opastinsilta 12)
00101 Helsinki

https://tulli.fi

Tulli edistää tavarakaupan sujuvuutta ja varmistaa sen oikeellisuuden, tarjoaa asiakaslähtöisiä palveluita sekä suojaa yhteiskuntaa, ympäristöä ja kansalaisia. Tulli kantaa tehokkaasti tullit ja muut maahantuonnin verot ja maksut sekä torjuu ja tutkii rajat ylittävää rikollisuutta. Lisäksi Tulli laatii viralliset tilastot Suomen ulkomaankaupasta sekä tutkii elintarvikkeiden ja kulutustavaroiden turvallisuutta. Tulli on valtiovarainministeriön tulosohjaama virasto, joka toimii yhteistyössä elinkeinoelämän sekä kotimaisten ja ulkomaisten viranomaisten kanssa. Tullin palveluksessa on noin 2 000 henkilöä. Suomen tulli on osa Euroopan unionin tulliliittoa, jossa noudatetaan yhteistä kauppapolitiikkaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tulli

Tulli on tutkinut kansainväliseen jätekuljetukseen liittyvää rikosepäilyä15.5.2023 11:30:00 EEST | Tiedote

Tulli on tutkinut ympäristörikkomuksena tapausta, jossa yrityksen epäillään kuljettaneen jätettä ilman vaadittavaa lupaa Suomesta Ruotsiin. Kansainvälisten jätesiirtojen valvonnalla varmistetaan, että siirrosta ei aiheudu riskiä ympäristölle tai ihmisille, ja että jätteet päätyvät asianmukaiseen käsittelyyn. Suomessa Tulli valvoo yhteistyössä Suomen ympäristökeskuksen kanssa jätteiden kansainvälisiä siirtoja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme