Suomen Metsästäjäliitto ry

EU:n lyijyrajoitusprosessi törmäsi jälleen epäreiluun hallintotapaan

Jaa

Euroopan oikeusasiamies on havainnut Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen (EFSA) toiminnassa hallinnollisia epäkohtia. EFSA ei toimittanut ajoissa keskeisiä asiakirjoja, joita European Federation for Hunting and Conservation (FACE) eli eurooppalaisten metsästäjien kattojärjestö pyysi viime vuoden helmikuussa.

FACEn asiakirjapyyntö liittyi EFSAn kemikaalivirastolle (ECHA) toimittamiin riistanlihan lyijypitoisuuksiin. EFSA toimitti aineistot FACElle vasta kahdeksan kuukautta pyynnön jälkeen, jolloin Euroopan kemikaaliviraston julkinen kuuleminen (Public consultation) oli jo päättynyt. Näin FACEn aineistosta löytämiä epäkohtia ei voitu enää liittää kuulemiseen. FACEn mielestä asiakirjoista löydetyt epäkohdat liittyen riistanlihan lyijypitoisuuksiin ovat niin oleellisia, että julkinen kuuleminen tulee käynnistää uudelleen. 

Euroopan oikeusasiamies antaa EU:lle pyyhkeitä jo toistamiseen

Euroopan oikeusasiamies on tutkinut asiaa ja sanoo lausunnossaan, että aineiston käyttöön saamisen viivästyminen tarkoittaa samaa asiaa kuin että tietoihin olisi estetty pääsy kokonaan. Lue Euroopan oikeusasiamiehen englanninkielinen lausunto kokonaisuudessaan tästä.

Huolestuttavaksi asian tekee se, että tämä on jo toinen kerta lyijyammusten rajoitusprosessin aikana, kun oikeusasiamies on antanut EU:lle nuhteita. Toukokuussa 2020 oikeusasiamies linjasi, että Euroopan komissio meni liian pitkälle, kun se rohkaisi Lintu- ja luontodirektiivien asiantuntijaryhmän (NADEG) kansallisia edustajia varmistamaan myönteinen äänestystulos REACH-komiteassa, joka oli tehnyt esityksensä lyijyhaulien käytön rajoittamista kosteikoilla. Oikeusasiamiehen mukaan kansallisten edustajien rooli ei ulotu komiteoiden äänestystulokseen vaikuttamiseen. Lue Euroopan oikeusasiamiehen englanninkielinen lausunto kokonaisuudessaan tästä.

FACE korostaa, että tällaiset hallinnolliset epäkohdat voivat vaarantaa päättäjien toimintakykyä, vahingoittaa EU:n toimielinten mainetta ja vaikuttaa kielteisesti Euroopan kansalaisten tulevaisuuteen.

”EU:n demokratia on pettänyt miljoonat Euroopan kansalaiset. Komissio rikkoi menettelysääntöjä ja asianmukaista käytäntöä asiakirjassa, joka vaikuttaa miljooniin kansalaisiin. Euroopan parlamentin jäsenet reagoivat, mutta heidän on oltava tulevaisuudessa paljon vahvempia, kun tällaisia ​​vakavia hallinnollisia epäkohtia koskevia väitteitä esitetään”, FACEn puheenjohtajana Torbjörn Larsson linjaa. Lue FACEn koko lausunto tästä.

Brysselissä ilmestyvän verkkolehden Euractivin laajempi artikkeli aiheesta tästä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen Metsästäjäliitto ry
Suomen Metsästäjäliitto ry
Kinturinkuja 4
11101 Riihimäki

Suomen Metsästäjäliitto on valtakunnallinen metsästäjien etujärjestö, jonka jäseninä on noin 145 000 metsästäjää ja 2 700 metsästysseuraa. Viime vuonna tuli kuluneeksi tasan 100 vuotta Metsästäjäliiton perustamisesta. Lue lisää Metsästäjäliiton verkkosivuilta.

JAHTIMEDIA.FI on Suomen Metsästäjäliiton verkkolehti, jossa julkaistaan metsästysaiheisia artikkeleita, haastatteluja sekä videoita. Aihepiirejä ovat muun muassa metsästys, luonto, metsästyskoirat, riistaruoka jametsästysammunta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Metsästäjäliitto ry

Keinovalo ja yötähtäimet taas käytettävissä valkohäntäpeuran metsästykseen tihentymäalueilla Lounais-Suomessa27.6.2022 15:03:48 EEST | Tiedote

Metsästäjäliitto on saanut 27.6.2022 Suomen riistakeskukselta uuden poikkeusluvan keinovalon ja aseeseen kiinnitettävien yötähtäinlaitteiden käyttöön valkohäntäpeuran metsästyksessä peuran tihentymäalueelle. Lupa on myönnetty yhdeksi vuodeksi ja kattaa valkohäntäpeuran tihentymäalueet Lounais-Suomen suunnalla samalla laajuudella kuin vuosi sitten.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme