Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

EU:n ulkoasiainneuvosto keskustelee Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan, Afrikan suurten järvien alueesta ja Länsi-Balkanista

Jaa

EU-maiden ulkoministerit kokoontuvat Brysselissä 14. marraskuuta. Ulkoministeri Pekka Haavisto edustaa Suomea kokouksessa.

Ulkoasiainneuvosto jatkaa keskustelua Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Suomi tuomitsee jyrkästi Venäjän pyrkimykset muuttaa Ukrainan kansainvälisesti tunnustettuja rajoja. Suomi tukee Ukrainan itsenäisyyttä, suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta. Suomi vastaa Venäjän toimiin osana Euroopan unionia.

”EU:n on jatkettava Ukrainan tukemista entistä vahvemmin. Suomi kannattaa EU:n Ukrainaa tukevan sotilaallisen avustusoperaation käynnistämistä, ja aiomme osallistua operaatioon. Lisäksi Suomi puoltaa lisäpakotteiden valmistelua Venäjää vastaan”, ulkoministeri Haavisto kommentoi tulevaa neuvoston kokousta.

Ulkoministerit käyvät keskustelun Afrikan suurten järvien alueesta. Suomi on huolestunut alueen epävakaudesta ja kannattaa EU:n kokonaisvaltaista lähestymistapaa alueelle. Suomi tukee alueellisten ja paikallisten toimijoiden rauhantyötä ja korostaa kansalaisyhteiskunnan huomioimista.

Ministerit keskustelevat myös Länsi-Balkanin ajankohtaisesta tilanteesta. Suomi korostaa, että Länsi-Balkanin maiden sitoutuminen EU:n arvoihin ja yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan linjauksiin on entistäkin tärkeämpää.

Ajankohtaisissa asioissa esillä ovat muun muassa Libanonin ja Iranin tilanteet, COP27-ilmastokokous ja COP15- biodiversiteettikokous.

Ulkoministerit tapaavat myös epävirallisessa aamiaistilaisuudessa Valko-Venäjän oppositiota edustavan Svjatlana Tsihanouskajan.


Lisätietoa:

Toni Sandell, ulkoministerin erityisavustaja, puh. +358 295 350 748

Lauri Hirvonen, eurooppakirjeenvaihtaja, EU:n yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan yksikön päällikkö, puh. +358 295 350 063

Ulkoministeriön sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto

0295 16001http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme