Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

EU:n ulkoasiainneuvosto keskustelee Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainaan, Afganistanista sekä ilmasto- ja energiadiplomatiasta

Jaa
EU-maiden ulkoministerit kokoontuvat Brysselissä maanantaina 20. helmikuuta. Ulkoministeri Pekka Haavisto edustaa Suomea kokouksessa.

Ulkoasiainneuvosto jatkaa keskustelua Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan ja EU:n tuesta Ukrainalle. Keskustelussa esille nousevat muun muassa hyökkäyssodan alkamisen vuosipäivä 24. helmikuuta, EU:n laaja-alaisen tuen jatkaminen Ukrainalle ja Venäjän vastaiset pakotteet.

”Pian on kulunut vuosi siitä, kun Venäjän suurhyökkäys Ukrainaan alkoi. On tärkeää jatkaa ja lisätä Ukrainan tukemista. Samalla Venäjän vastaisia pakotteita tulee edelleen voimistaa hyökkäyssodan yhä jatkuessa. EU:lla ja EU-mailla on keskeinen rooli myös Ukrainan sotilaallisessa tukemisessa”, sanoo ulkoministeri Haavisto.

Afganistanin osalta keskustellaan EU:n yhteisestä toimintalinjasta Afganistaniin sekä ihmisoikeusrikkomuksista ja afganistanilaisten tukemisesta Talibanin hallitsemassa maassa.

”EU:n tulee olla aktiivinen toimija Afganistanin suhteen. Afganistanin humanitaarinen tilanne ja ihmisoikeudet herättävät huolta, erityishuomiota on kiinnitettävä naisten ja tyttöjen heikkenevään asemaan”, sanoo ulkoministeri Haavisto.

Ilmasto- ja energiadiplomatiaa tarkastellaan erityisesti COP 27 -ilmastokokouksen jälkeisessä tilanteessa, johon myös Venäjän hyökkäyssota vaikuttaa. EU:n tulee jatkaa kunnianhimoista ilmasto- ja energiadiplomatiaansa.

Ajankohtaisissa aiheissa käsitellään Iranin tilannetta ja maan ihmisoikeusrikkomuksia.

Ulkoasiainneuvoston yhteydessä järjestetään lounastilaisuus Moldovan ulkoministerin  Nicu Popescun  kanssa. Lisäksi ulkoministerit keskustelevat epävirallisella aamiaisella venäläisen oppositioaktivistin   Garry Kasparovin  kanssa.

Lisätietoa:

Sampo Saarinen, ulkoministerin diplomaattiavustaja, puh. +358 295 350 404

Lauri Hirvonen, eurooppakirjeenvaihtaja, EU:n yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan yksikön päällikkö, puh. +358 295 350 063

Ulkoministeriön sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto

0295 16001http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Ministry for Foreign Affairs granted an authorisation for Russian fertiliser cargo stopped at Port of Kotka23.3.2023 15:53:45 EET | Press release

On 9 March, the National Enforcement Authority Finland imposed interim measures to freeze a shipment of fertilisers, loaded on board at the Port of Kotka. The fertilizers were suspected of being under control of a person listed in the EU sanctions against Russia. An investigation, carried out in cooperation among authorities, confirmed the link between the shipment of fertilisers and a sanctioned individual.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme