Omaishoitajaliitto ry

Eurocarers: Omaishoidon merkitys yhteiskunnalle on tunnistettava

Jaa

Ensimmäistä Euroopan omaishoitajien päivää vietetään 6.10. teemalla ”Olemme omaishoitajia. Meillä on merkitystä. Tarvitsemme tukea.”

Arvioiden mukaan 80 prosenttia pitkäaikaissairaiden, vammaisten ja iäkkäiden ihmisten tarvitsemasta hoivasta on omaishoitajina toimivien perheenjäsenten sekä muiden läheisten ja naapurien varassa.   

Suomessa pääasiallista auttamisvastuuta kantaa jopa 350 000 läheistä*. Noin 50 000 henkilöllä on sopimus omaishoidon tuesta hoidettavan kotikunnan kanssa**.

Sosiaali- ja terveydenhuolto ajautuisi kestämättömään tilanteeseen ilman omaishoitoa

Omaishoitajat ja läheiset mahdollistavat hoidettavan omassa kodissaan pärjäämisen, usein vähäisillä palveluilla ja korvauksetta tai pienellä omaishoidon palkkiolla. Omaishoitajien ja läheisten panos on olennainen osa sosiaali- ja terveydenhuoltoa. Omaishoidon ja läheisvastuun merkitys yhteiskunnalle ja sen talouteen pitää tunnistaa.

Tunnesiteeseen perustuva läheisen auttaminen ja hoivaaminen on yleensä palkitsevaa, mutta hoivavastuulla voi olla merkittäviä seurauksia. Sitova hoiva voi kuormittaa omaishoitajaa fyysisesti ja psyykkisesti, kaventaa sosiaalisia suhteita ja muuta elämää, heikentää toimeentulon edellytyksiä ja mahdollisuuksia työssäkäyntiin sekä urakehitykseen. Nuorilla hoivaajilla koulutus voi jäädä muita alhaisemmaksi, mikä vaikuttaa myöhemmin työuraan.

Omaishoitajien tarpeisiin pitää vastata kaikilla yhteiskuntapolitiikan alueilla

Koronapandemia lisäsi omaishoitajien haasteita ja teki näkyväksi omaishoidon luonnetta. Sadat tuhannet suomalaiset ja miljoonat eurooppalaiset ovat joutuneet ottamaan vastuuta erityisesti ikääntyvistä läheisistään viime kuukausina.

Rajoitustoimet lisäsivät eristäytymistä sekä aiheuttivat ahdistusta ja haastavia kotitilanteita omaishoitoperheissä. Rajoitusten jatkuminen vaikuttaa edelleen omaishoitajiin ja läheisvastuuta ottaviin enemmän kuin väestöön yleisesti.  

Omaishoitajien ja läheisvastuuta ottavien merkitystä on korostettava, kerrottava heidän tilanteistaan ja tarjottava heille asianmukaista tukea. 

Euroopan omaishoidon toimijoiden verkosto, Eurocarers, viettää ensimmäistä Euroopan omaishoitajien päivää 6.10. Viesti on yksinkertainen, mutta painokas – otetaan huomioon omaishoitajat ja tarjotaan heille tukea.

Teemapäivän eurooppalainen verkkosivu löytyy osoitteesta www.carersday.eu. Päivästä on tietoa suomeksi Omaishoitajaliiton verkkosivulla www.omaishoitajat.fi/euroopan-omaishoitajien-paiva.

Lisätiedot
Sari-Minna Tervonen, Eurocarersin puheenjohtaja, Omaishoitajaliiton toiminnanjohtaja, puh. 050 3684 554, sari.tervonen@omaishoitajat.fi

Antti Hyvärinen, tiedottaja (lisätiedot teemapäivän kampanjasta), puh. 020 7806 528, antti.hyvarinen@omaishoitajat.fi

* KOHO-raportti 2014
** Sotkanet-tietokanta

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Omaishoitajaliitto ry
Omaishoitajaliitto ry
Hämeentie 105 A 18, 5 krs.
00550 Helsinki

020 7806 500http://www.omaishoitajat.fi

Omaishoitajaliitto ry on omaishoitajien edunvalvonta- ja tukijärjestö. Liitto toimii asiantuntijana omaistaan hoitavien henkilöiden yhteiskunnallisen aseman parantamiseksi sekä tukee erilaisin tavoin omaishoitotilanteessa olevia henkilöitä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Omaishoitajaliitto ry

Mummot ja papat kutsuvat äänestämään: Ihmisarvo näkyviin vanhuspalveluissa7.1.2022 09:11:53 EET | Tiedote

Aluevaaleilla valittavat valtuutetut ovat paljon vartijana ikääntyneiden ihmisten palveluiden järjestämisessä hyvinvointialueilla. Kun sairaudet heikentävät ikääntyneiden ihmisten omaehtoista arkiselviytymistä, on varmistettava hoidon ja huolenpidon saatavuus. Palveluiden laatuun on myös panostettava – annettiinpa niitä kotiin, palveluasumiseen tai laitoksessa asuville ikääntyville ihmisille. Kysymys on ihmisoikeuksista ja ihmisarvosta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme