Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Eurocities-verkoston talousfoorumi yhdistää kaupungit ratkaisemaan talouden palautumista

Jaa

Suurten eurooppalaisten kaupunkien Eurocities-verkosto kokoaa yhteen kaupunkikehittäjiä ratkaisemaan koronakriisistä palautumista. Eurocities-talousfoorumin puheenjohtajana toimiva Helsinki ja apulaispormestari Pia Pakarinen sekä tapahtumaa digitaalisesti isännöivän Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala korostavat kaupunkien roolia koronakriisistä palautumisessa.

Ensi kertaa digitaalisen osallistumisen keinoin järjestettävä Economic Development Forumin kokous korostaa kaupunkien ja innovaatioiden merkitystä koronakriisistä palautumisessa.

– Kaupungeilla on merkittävä rooli koronakriisistä palautumisessa ja niillä on kompetenssia sekä ymmärrystä haasteiden ratkaisemisessa paikallisella tasolla. Kaupungit voivat olla myös mukana kansallisissa ratkaisuissa. Helsinki tekee aktiivista yhteistyötä yritysten kanssa ja voimme näiden projektien kautta tukea yritysten tutkimus- ja tuotekehitystoimintaa. Olemme myös valmistelleet yhdessä kuuden suurimman kaupungin kanssa toimenpiteitä tukemaan kaupunkien ja alueidemme yritysten digitalisaatiota sekä edistämään alueidemme työllisyyttä ja osaamista kehittäviä palveluita, sanoo apulaispormestari ja EDF-talousfoorumin puheenjohtaja Pia Pakarinen.  

Erilaiset innovaatiot, kuten kiertotalouden ratkaisut, voivat olla merkittäviä koronasta toipumisessa.

– Digitalisaatio ja vihreä kasvu ovat keskeisessä roolissa palautumisessa. Helsinki päättää pian 20 miljoonan euron panostuksesta kiertotalouden yritystoimintaan sekä korkeakouluopiskelijoiden ja vastavalmistuneiden yrittäjyyteen. Helsinki Energy Challenge tuo myös ratkaisuja hiilineutraaliuden tavoitteeseemme, Pakarinen jatkaa.

Helsinki ja Oulu sitoutuvat vahvasti Suomen kestävän kasvun ohjelman toimeenpanoon, jossa kaupungeilla ja niiden innovaatioekosysteemeillä on tärkeä rooli.

Oulussa järjestettävä kokous on foorumin ensimmäinen verkossa järjestetty tapaaminen. Virtuaalinen toteutustapa on vaatinut uudenlaista lähestymistapaa, järjestelyihin ja tuotannossa hyödynnetään muun muassa Elisan 5G-verkkoa.

– Kokous keskittyy erityisesti urbaaneihin innovaatioekosysteemeihin, joista meillä on Oulussa näytettäväksi hienoja esimerkkejä, kuten BusinessAsema, OuluHealth ja Oulun sataman innovaatioympäristö. Foorumin osallistujat saavat varmasti hyödyllisiä ideoita ja työkaluja, toteaa Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala.

Talousfoorumi keskittyy innovaatiotoimintaan ja kaupunkien elinvoimakehitykseen

Eurocities on suurten eurooppalaisten kaupunkien verkosto, joka edistää jäsenkaupunkiensa taloudellista, yhteiskunnallista ja sosiaalista kehitystä. Verkostossa on mukana 140 kaupunkia 39 eri maasta. Verkoston kaupungeissa asuu noin 130 miljoona ihmistä. Verkoston sihteeriys sijaitsee Brysselissä.

Economic Development Forum keskittyy elinkeino- ja innovaatiopolitiikkaaan sekä kaupunkien kilpailukykyä edistäviin yhteisiin teemoihin. Helsinki aloitti foorumin puheenjohtajuuden vuonna 2020. Pia Pakarinen toimii foorumin puheenjohtajana.

Kokoukseen osallistuu yli 200 osanottajaa eri kaupungeista ympäri Eurooppaa. Kokouksen pääpuhujat ovat EU:n innovaatiokomissaari Mariya Gabriel sekä Financial Timesin’s talouskommentaattori Martin Sandbu.

Lisätietoja:

Innovative cities – creating a resilient economy 17.–19.3.2021, ohjelma

Sosiaalinen media: #EDFcities

Eurocities-verkosto

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Apulaispormestari, talousfoorumin puheenjohtaja Pia Pakarinen, erityisavustaja Anniina Iskanius, p. 050 599 3930, anniina.iskanius@hel.fi

Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala, erityisavustaja ja yhteyspäällikkö Karri Oikarinen, p. 040 568 7291, karri.oikarinen@ouka.fi

Viestinnän yhteyshenkilö: Maisa Hopeakunnas, Helsingin kaupunginkanslia, p. 09 310 27821, maisa.hopeakunnas@hel.fi

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

C21-kaupunginjohtajat: Kaupungit ovat Suomen kasvun kivijalka – puoliväliriihessä on vahvistettava kaupunkien edellytyksiä kestävään ja pitkäjänteiseen kasvuun12.4.2021 12:00:00 EEST | Tiedote

C21-kaupunginjohtajat edellyttävät, että hallitus tekee huhtikuun puoliväliriihen yhteydessä päätöksiä, jotka vahvistavat kuntatalouden pitkän aikavälin kestävyyttä ja turvaavat kaupunkien kyvyn investoida koronakriisin jälkeiseen kasvuun. Kaupungit ovat keskeisessä asemassa niin koronakriisin hoidossa kuin siitä elpymisessä ja uuden talouskasvun luomisessa, ja niiden toimintaedellytyksiä on vahvistettava ja potentiaali tunnistettava.

Kiertotalouden palvelut löytyvät nyt pääkaupunkiseudun palvelukartalta12.4.2021 11:56:19 EEST | Tiedote

Pääkaupunkiseudun palvelukartalta löytyy nyt uusi palvelukokonaisuus nimeltä Kiertotalouden palvelut. Palvelukokonaisuuteen on koottu alkuvaiheessa pääasiassa Helsingissä toimivia kierto- ja jakamistalouden palveluja, mutta jatkossa kaikki pääkaupunkiseudun kiertotaloustoimijat ovat tervetulleita mukaan. Tavoitteena on helpottaa palvelujen löytämistä ja edistää kiertotaloutta asukkaiden arjessa.

Uudelle arkkitehtuuri- ja designmuseolle kerätty Suomen oloissa poikkeuksellisen merkittävä rahoituspohja – yksityistä rahoitusta tähän mennessä vähintään 24 miljoonaa euroa8.4.2021 15:10:00 EEST | Tiedote

Jane ja Aatos Erkon säätiö, Suomen Kulttuurirahasto ja Svenska kulturfonden ovat ehdollisesti sitoutuneet uuden Helsingin Eteläsatamaan suunnitellun arkkitehtuuri- ja designmuseon pääomittamiseen yhteensä vähintään 24 miljoonalla eurolla. Kokonaisuus on Suomen oloissa poikkeuksellisen merkittävä.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suositteli tartuntatautilain väliaikaisen 58 g §:n toimeenpanon jatkamista8.4.2021 13:01:36 EEST | Tiedote

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suositteli kokouksessaan 8.4.2021, että Etelä-Suomen aluehallintovirasto tekisi päätöksen tartuntatautilain väliaikaisen 58 g §:n toimeenpanon jatkamisesta alueella kahdeksi viikoksi eteenpäin 28.4.2021 saakka kuitenkin niin, että edelleen muuten suljettavaksi määrättyjä yksityisiä ja julkisia tiloja voidaan käyttää vuonna 2008 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ohjattuun harrastustoimintaan sekä lakisääteisten palvelujen toteuttamiseen. Päätös tilojen sulkemisesta ei koskisi ammattiurheilemista eikä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaa toimintaa.

MEDIAKUTSU / MEDIEINBJUDAN: Uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon yksityinen rahoitus / Privat finansiering för det nya arkitektur- och designmuseet8.4.2021 09:30:00 EEST | Kutsu

Helsingin Eteläsatamaan kaavaillun uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon yksityisen rahoituksen tilanteesta kerrotaan tänään 8. huhtikuuta kello 15 alkavassa mediatilaisuudessa. / Läget i fråga om den privata finansieringen för det nya arkitektur- och designmuseum som planeras i Södra hamnen i Helsingfors är tema för en presskonferens i dag den 8 april med början kl. 15.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme