Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Euroopan kemikaalivirasto muuttaa Telakkarantaan

Jaa

Euroopan kemikaalivirasto ECHA muuttaa 7.1.2020 Annankadulta Telakkarantaan valmistuviin uusiin tiloihin. ECHA on yksi EU:n suurimmista virastoista ja sen tehtävänä on edistää kemikaalien turvallista käyttöä Euroopan unionin alueella.

Havainnekuva Telakkarannasta valmiina. ECHA:n toimitilat sijoittuvat alueen eteläreunaan eli kuvassa oikeaan reunaan. Kuva: L Arkkitehdit.
Havainnekuva Telakkarannasta valmiina. ECHA:n toimitilat sijoittuvat alueen eteläreunaan eli kuvassa oikeaan reunaan. Kuva: L Arkkitehdit.

Kemikaaliviraston uudet toimitilat koostuvat kahdesta rakennuksesta. Niistä toinen on vanhan telakan käytössä ollut konepajahalli, joka on restauroitu täysin. Varsinainen toimistotalo on uudisrakennus, joka rakentuu osittain vanhan puutyöpajan päälle.

Skanskan kehittämä ja rakentama Euroopan kemikaaliviraston 8-kerroksinen toimitalo seisoo aivan Telakkarannan sydämessä osoitteessa Telakkakatu 6. Uudisrakennuksen osaksi rakennuksen sisälle on jäänyt vanha punatiilinen puutyöpajarakennus, jonka ulkovaippa on suojeltu. Lisäksi vieressä sijaitseva suojeltu vanha konepajarakennus on uudistettu täysin. Konepajarakennukseen sijoittuu kokous- ja tapahtumakeskus. Kahden rakennuksen välille on rakennettu myös kulkuyhteys. Rakennuksen arkkitehtisuunnittelusta on vastannut L-Arkkitehdit Oy.

Uusiin tiloihin siirtyvät kaikki ECHA:n noin 600 työntekijää. Uudet tilat on suunniteltu joustaviksi, avoimiksi ja valoisiksi. Taloon tulee muun muassa tiloja vierailijoille sekä henkilöstöravintola. Julkisivu noudattelee Telakkarannan alueen vanhojen teollisuusrakennusten punatiilistä ilmettä. Kemikaaliviraston entiset tilat Annankadulla remontoidaan Scandicin kokoushotelliksi.

”Olemme todella iloisia saadessamme olla osana kulttuurihistoriallisesti arvokkaan Telakkarannan kehittymistä. Nykyaikaiset ja ekologisesti kestävät toimitilamme luovat positiivista kaupunkikuvaa sekä henkilöstöllemme että tuhansille kansainvälisille kävijöille, jotka vierailevat virastossamme vuosittain. Uuden elämän antaminen entisille teollisuusrakennuksille kuvastaa hyvin viraston työtä: rakennamme uutta osaamista vakaalle tietopohjalle. Tänä päivänä tiedämme enemmän Euroopassa käytössä olevista kemikaaleista, ja tämä tieto auttaa meitä suojelemaan ihmisiä ja ympäristöä kemikaalien haittavaikutuksilta”, kiittää ECHA:n pääjohtaja Bjorn Hansen.

Telakkaranta avautuu helsinkiläisten käyttöön

Kemikaaliviraston viereen rakennetaan paraikaa uusia koteja 400 helsinkiläiselle. Uudisrakentamisen myötä aiemmin pääosin telakkatoimintojen käytössä ollut suljettu muuttuu. Vanhat teollisuusrakennukset muuntuvat toimisto-, liike- ja kulttuuritiloiksi. Telakkarannan omaleimainen tunnelma tulee koostumaan telakan historiasta, pienvenesatamasta ja matkustajasataman risteilijöistä.

”Euroopan kemikaaliviraston toimitilat ovat ensimmäinen valmistuva hanke Telakkarannassa, jonka uudistaminen avaa vanhan kantakaupungissa sijainneen teollisuusalueen asukkaiden ja vierailijoiden käyttöön. Tarjoamalla toimivan kaupungin alustaksi ECHA:n kaltaiselle kansainväliselle toimijalle, parannamme samalla tunnettuuttamme ja kykyämme houkutella parhaita kykyjä ja ideoita myös maailmalta Helsinkiin”, Helsingin aluerakentamispäällikkö Kari Pudas sanoo.

Alueen katujen rakentaminen on käynnissä. Telakkakadun uusiminen valmistuu kesällä 2021 ja poikkikadut talonrakentamisen tahdissa. Rannan laiturialueelle rakennetaan rantapromenadi, jolle tulee kahviloita, ravintoloita ja historiallisia laivoja. Telakkarannan uudistaminen lisää elämää myös Hietalahdenlaiturilla.

Telakkaranta valmistuu vuoteen 2026 mennessä.

Lisätietoja Telakkarannasta: https://www.uuttahelsinkia.fi/fi/hernesaari-ja-telakkaranta

Lisätietoja kemikaalivirastosta: https://echa.europa.eu/fi/home

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Viestin välitti:
viestintäasiantuntija Tero Lahti, Helsingin kaupunginkanslia
e-mail: tero.j.lahti@hel.fi, puh. 09 310 36376.

Kuvat

Havainnekuva Telakkarannasta valmiina. ECHA:n toimitilat sijoittuvat alueen eteläreunaan eli kuvassa oikeaan reunaan. Kuva: L Arkkitehdit.
Havainnekuva Telakkarannasta valmiina. ECHA:n toimitilat sijoittuvat alueen eteläreunaan eli kuvassa oikeaan reunaan. Kuva: L Arkkitehdit.
Lataa
ECHA:n tulevia toimitiloja on rakennettu uudeksi näyttäväksi Telakkarannan maamerkiksi. Kuva: Antti Pulkkinen.
ECHA:n tulevia toimitiloja on rakennettu uudeksi näyttäväksi Telakkarannan maamerkiksi. Kuva: Antti Pulkkinen.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Kaupunginvaltuusto hyväksyi Länsi-Pakilan koulujen ja päiväkotien hankesuunnitelman15.1.2020 21:07:04 EETTiedote

Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi vuoden ensimmäisessä kokouksessaan Pakilanpuiston allianssin hankesuunnitelman. Suunnitelma koskee Pakilan ala- ja yläasteen tilojen laajaa perusparannusta, nuorisotiloja sekä nykyisille päiväkodeille Havukka ja Pakila rakennettavaa uudisrakennusta. Rakennukset suunnitellaan mahdollisimman laajaan asukaskäyttöön soveltuviksi. Lisäksi kaupunginvaltuuston kokouksessa pidettiin kyselytunti.

Nuorilta papereita kysyviä vastuullisia myyntipisteitä palkittiin Helsingissä20.12.2019 11:52:45 EETTiedote

Ehkäisevän päihdetyön Pakka-toiminta Helsingissä on palkinnut kunniakirjoin erinomaisesti nuorten ikärajavalvontaa toteuttaneita, vastuullisia myyntipisteitä. Kunniakirjat myönnettiin Munkkivuoren ostoskeskuksen ja Herttoniemen metroaseman R-kioskeille sekä Alko Oy:lle, joiden henkilökunta kysyi henkilöllisyyspapereita jokaiselta koeostajalta ja koepelaajalta kun täysi-ikäiset, mutta nuorelta näyttävät koeostajat yrittivät ostaa alkoholia ja raha-arpoja sekä pelata pelikoneilla kaupoissa, kioskeilla ja huoltoasemilla keväällä 2019 Helsingissä. Kioskit palkittiin erityisesti siksi, että myös rahapelikoneiden ikärajavalvonta hoidettiin erinomaisesti. Alko sai palkinnon erinomaisesta alkoholinmyynnin vastuullisuudesta kaikissa kuudessa myymälässä, joihin koeostot tehtiin. Ostokokeet perustuvat valtakunnalliseen Pakka-toimintamalliin. ”Pakka-toimintamallin tehtävä on edistää ehkäisevää päihdetyötä. Jos on asetettu tavoitteita, niitä on tärkeä mitata ja yksi mittari ovat ostokokeet. Iän tar

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme