SDP EuroopassaSDP Euroopassa

Euroopan parlamentin jäsen Miapetra Kumpula-Natri: Vähimmäispalkoille asetettava rajat Euroopassa

Jaa

Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri on tyytyväinen, että EU pyrkii tekemään töitä myös työntekijöiden aseman parantamiseksi. Euroopan komissio on antamassa lokakuussa esityksensä vähimmäispalkkojen sääntelystä EU-alueella.

– Tällä hetkellä voimassa on noin 23000 EU-lakia, mutta niistä vain 25, eli noin joka tuhannes, on työelämän direktiivejä. En usko kenenkään ajattelevan, että työ palkansaajien puolesta olisi valmis, Kumpula-Natri huomauttaa.

– Ilman työoloja ja –ehtoja koskevia EU-sääntöjä eri jäsenmaiden työntekijät joutuvat kilpailemaan investoinneista, eli uusista työpaikoista, epäreiluin keinoin. Ei ole oikein että jäsenmaat saavat houkutella investointeja pitämällä vähimmäispalkat köyhyysrajan alapuolella.

Kumpula-Natri painottaa, miten tuleva EU-sääntely ei heikennä suomalaista mallia tai työmarkkinajärjestöjen sopimisen asemaa.

– Esityksessä tullaan antamaa tilaa sopimisille – Suomessa, jossa vähimmäispalkat on kattavasti sovittu työehtosopimuksin, ei tarvitse direktiivin vuoksi tehdä mitään muutoksia palkkajärjestelmiin, sen enempää sopimuksin kuin lainsäädännölläkään. Direktiivillä kuitenkin varmistetaan, että kaikkien muidenkin jäsenmaiden työntekijät saisivat oikeuden säällisiin vähimmäisansioihin.

Viimekaudella Luxembourgin EU-puheenjohtajuuskaudella työministerinä toiminut ja ensin mepiksi ja sitten työkomissaariksi valittu (S&D) Nicholas Schmit vastaa vähimmäispalkkaesityksestä komissiossa ja on suuri sopimisen ystävä. Hän on kuunnellut herkällä korvalla eri työmarkkinamallin omaavia maita, mukaan lukien Pohjoismaita.

– Uutta lakia tarvitaan työntekijöiden oikeuksien vahvistamiseksi maissa joissa ne ovat heikot ja jotta epäreilut erot työvoimakustannuksissa kapenevat. Kussakin maassa vähimmäisansiot tulee asettaa tasolle, joka kannustaa edelleen työnantajia palkkaamaan uutta väkeä, mutta ei anna heille epäreilua kilpailuetua.

– Odotan lopullista esitystä, kuinka sopimisien kulttuuria edistetään ja tarvittaessa esitetään minipalkkaa. Tarkkailen yksityiskohtia myös Suomen mallin suojaksi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoa:

Miapetra Kumpula-Natri
+358 505113004

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EuroopassaTilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP Euroopassa

Europarlamentaarikko Kumpula-Natri vastaanotti kattavan ilmastoraportin Euroopan nuorilta18.11.2020 18:23:16 EETTiedote

Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (sd.) vastaanotti keskiviikkoiltana keskeisten eurooppalaisten nuorisojärjestöjen laatiman ilmastoraportin yhdessä ranskalaisen vihreitä edustavan mepin Yannick Jadotin kanssa. Raportin taustalla on yli 20 miljoonaa eurooppalaista nuorta. Kumpula-Natri pitää nuorten vaateita laaja-alaisista ja nopeista ilmastotoimista äärimmäisen tärkeinä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme