Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Euroopan parlamentin yhdeksäs vaalikausi alkaa

Jaa

Euroopan parlamentin yhdeksäs vaalikausi alkoi virallisesti tänään 2.7.2019 Strasbourgissa klo 11.00 Suomen aikaa. Puhetta istunnossa johti toimikautensa päättävä puhemies Antonio Tajani.

  • Yhdeksäs välittömillä vaaleilla valittu Euroopan parlamentti aloittaa työnsä tänään
  • Meppejä on 190 kansallisesta poliittisesta puolueesta ja 28 maasta
  • 61 % mepeistä on uusia
  • Mepeistä 60 % miehiä, 40 % naisia

Euroopan parlamentin puhemiesvaali alkaa huomenna keskiviikkona aamulla klo 10.00 Suomen aikaa. Poliittisten ryhmien tai 1/20 parlamentin jäsenistä pitää asettaa ehdokkaat tänään klo 23.00 mennessä Suomen aikaa. Parlamentin täysistunnon avauksessa arvottiin kahdeksan ääntenlaskijaa seuraamaan puhemiesvaalia.

Kaikissa 28 jäsenmaassa 23.-26.5.2019 järjestettyjen välittömien vaalien jälkeen uusi parlamentti aloitti virallisesti toimintansa tänään Strasbourgissa. Äänestysprosentti EU-vaaleissa nousi 51 %:in. Uusien meppien osuus on suhteellisesti suurin koskaan (61 %). Lisäksi naisten osuus mepeistä kasvoi 40 %:in - vuonna 2014 valituista mepeistä naisten osuus oli 37 %.

Nuorin Euroopan parlamentin jäsen tällä kaudella on Kira Marie Peter-Hansen Tanskasta (21) ja vanhin Silvio Berlusconi Italiasta (82).

Uudessa parlamentissa on seitsemän poliittista ryhmää eli yksi ryhmä vähemmän kuin viime kaudella. Mepit, jotka eivät kuulu poliittiseen ryhmään, ovat sitoutumattomia jäseniä. Sitoutumattomat jäsenet voivat kuitenkin milloin vain liittyä poliittiseen ryhmään. Parlamentin sääntöjen mukaan poliittisessa ryhmässä tulee olla vähintään 25 meppiä vähintään seitsemästä jäsenmaasta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Malminkatu 16
00100 Helsinki

+358 9 622 0450http://www.europarl.fi

Euroopan parlamentin Suomen-toimisto jakaa tietoa parlamentin toiminnasta, jäsenistä ja päätöksistä niin tiedotusvälineille kuin kouluille, viranomaisille, tutkijoille ja järjestöille. Toimisto palvelee myös yksittäisiä kansalaisia. Euroopan parlamentin toimisto järjestää seminaareja ja muita tilaisuuksia sekä pitää luentoja parlamentin toiminnasta tai ajankohtaisista EU-aiheista. Lisäksi toimisto ottaa vastaan vierailijaryhmiä ja järjestää toimittajatilaisuuksia. Parlamentin Suomen-toimisto sijaitsee Helsingin Kampissa, Malminkatu 16:ssa, jossa sijaitsee myös parlamentin ja Euroopan komission Suomen-edustuston yhteinen kansalaisten tietopiste.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto