Miapetra Kumpula-Natri

Euroopan parlamentti äänesti päästökaupan laajentamisen puolesta

Jaa
Euroopan parlamentti äänesti keskiviikon täysistunnossa kannoistaan ilmastopaketin tärkeimpiin linjauksiin suurella enemmistöllä. Tarkoituksena on uudistaa päästökauppajärjestelmä sekä luoda hiilirajavakausmekanismi. Päästökauppadirektiivin neuvottelijana teollisuusvaliokunnassa toiminut europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (S&D) on tyytyväinen tulokseen.

- Päästökauppadirektiivin neuvottelijana teollisuusvaliokunnassa minulle on tärkeää edistää toimia, joilla leikataan päästöjä ja lisäksi tuetaan ja kannustetaan eurooppalaista teollisuutta kestäväksi. Näin turvataan ja luodaan kestäviä työpaikkoja ja parannetaan taloutta. Tällä tuloksella leikkaamme päästöjä, ei työpaikkoja, Miapetra Kumpula-Natri painottaa.

Hiilirajavakausmekanismissa asetetaan sertifikaatti EU:n ulkopuolisista maista tuoduille teräs-, rauta-, alumiini-, lannoite ja sementtituotteille sekä tuontisähkölle, jos niiden lähtömaassa ei ole hintaa hiilidioksidipäästöille.

- Näin tilanne on teollisuudelle reilumpi, emme aiheuta hiilivuotoja ja ummista silmiä EU:n ulkopuolisen tuotannon päästöiltä, toteaa Kumpula-Natri.

EU:lla on käytössä maailman laajin päästökauppajärjestelmä, jossa päästöille asetetaan hinta. Nyt päästökauppajärjestelmä laajennettaisiin teollisuus- ja energiatoimialoilta meriliikenteeseen ja luotiin kokonaan uusi järjestelmä maantieliikenteelle ja rakennustoimialalle. Parlamentti päätti tehdä tämän ensin vain kaupallista sektoria koskevaksi 2025 alkaen. Uusi päästökauppajärjestelmä, ETS2, laajenisi tietyin ehdoin vasta 2029 alkaen kotitalouksia koskevaksi.

- Tavoitteena on saada yritykset investoimaan nykyistä nopeammin puhtaisiin energianlähteisiin, tuotteisiin- ja tuotantoprosesseihin. Vain näin onnistutaan vähentämään EU:ssa 55% päästöjä verrattuna vuoteen 1990.

Euroopan parlamentti päätti täysistunnossa, että ilmaisjakoa yrityksille vähennetään asteittain vuodesta 2027 alkaen vuoteen 2032 asti, puolet ennen vuotta 2030. Komissio tekee vuonna 2031 päätöksen vaikutuksista väliarvion. Jos se havaitsee teollisuuden ja työpaikkojen siirtymisen riskin Euroopan ulkopuolelle kasvaneen, ryhtyy se toimiin. Lisäksi ilmaisjakoa voidaan jatkaa vientiyrityksissä sen osuuden verran, kuin mikä niiden vientiosuus on EU:n ulkopuolelle.

Päästökauppapäätöksessä parlamentti ratkaisee myös Suomelle tärkeän talvimerenkulkuun liittyvän kysymyksen. Jäämerivahvisteisille aluksille kompensoidaan niiden korkeammasta polttoaineenkulutuksesta johtuva korkeampi kustannustaso.

- Tämä on merkittävää, sillä Suomi on käytännössä saari, jonka ulkomaankauppa tarvitsee aluksia, jotka pystyvät liikennöimään turvallisesti jääolosuhteissa, Kumpula-Natri painottaa.

- Äänestin ETS- ja CBAM- esitysten puolesta, jotta päästöjä pystytään leikkaamaan samalla kun eurooppalaiset yritykset saavat riittävästi aikaa sopeutua uuteen hiilivuotoa estävään järjestelmään ja ennen kaikkea tarvittaviin kestäviin investointeihin. Näiden säädösesitysten osalta työ jatkuu parlamentin, komission ja neuvoston välisissä neuvotteluissa eli trilogeissa syksyllä.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Miapetra Kumpula-Natri
Miapetra Kumpula-Natri



Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Miapetra Kumpula-Natri

Kumpula-Natri: Pakkausjäteasetus vähentää muovijätettä ja vahvistaa biotaloutta24.4.2024 16:45:38 EEST | Tiedote

Euroopan parlamentti äänesti tänään pakkaus- ja pakkausjäteasetuksen (niin sanottu PPWR-asetus) neuvottelusovusta. Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (SDP) teki kovasti töitä sen eteen, että asetusehdotuksessa esitetyt kertakäyttöpakkauksissa kielletyt uusiutuvat materiaalit, kartonki-, kuitu- ja komposiittituotteet sallitaan jatkossakin sekä mahdollistetaan niiden kierrättäminen materiaaliksi ja keskitytään kertäkäyttömuovin kieltämiseen.

Kumpula-Natri: Maailman ensimmäinen tekoälyasetus on täällä - ei liian myöhään eikä liian aikaisin13.3.2024 15:55:00 EET | Tiedote

Tekoälyn yhteiskuntaa ja taloutta mullistavat vaikutukset alkavat hahmottua. Euroopan on rakennettava perusoikeuksia ja yksilönvapauksia kunnioittavaa yhteiskuntaa, joka pärjää teknologian edistämisessä sekä taloudellisessa kilpailussa Yhdysvaltojen ja Kiinan kanssa. Tätä kohti otettiin EU:ssa harppaus eteenpäin, kun lähes kaksi vuotta valmisteltu EU:n tekoälyasetus hyväksyttiin parlamentin täysistunnossa tänään keskiviikkona 13.3. Asetus luo tarpeellisen kehyksen tekoälyn eettiselle käyttämiselle ja kehittämiselle. Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (S&D) toimi Euroopan parlamentin tekoälyä käsitelleet erityisvaliokunnan (AIDA) varapuheenjohtajana sekä ryhmänsä edustajana tekoälyasetuksen neuvotteluissa teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye