Miapetra Kumpula-Natri

Euroopan parlamentti äänesti päästökaupan laajentamisen puolesta

Jaa

Euroopan parlamentti äänesti keskiviikon täysistunnossa kannoistaan ilmastopaketin tärkeimpiin linjauksiin suurella enemmistöllä. Tarkoituksena on uudistaa päästökauppajärjestelmä sekä luoda hiilirajavakausmekanismi. Päästökauppadirektiivin neuvottelijana teollisuusvaliokunnassa toiminut europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (S&D) on tyytyväinen tulokseen.

- Päästökauppadirektiivin neuvottelijana teollisuusvaliokunnassa minulle on tärkeää edistää toimia, joilla leikataan päästöjä ja lisäksi tuetaan ja kannustetaan eurooppalaista teollisuutta kestäväksi. Näin turvataan ja luodaan kestäviä työpaikkoja ja parannetaan taloutta. Tällä tuloksella leikkaamme päästöjä, ei työpaikkoja, Miapetra Kumpula-Natri painottaa.

Hiilirajavakausmekanismissa asetetaan sertifikaatti EU:n ulkopuolisista maista tuoduille teräs-, rauta-, alumiini-, lannoite ja sementtituotteille sekä tuontisähkölle, jos niiden lähtömaassa ei ole hintaa hiilidioksidipäästöille.

- Näin tilanne on teollisuudelle reilumpi, emme aiheuta hiilivuotoja ja ummista silmiä EU:n ulkopuolisen tuotannon päästöiltä, toteaa Kumpula-Natri.

EU:lla on käytössä maailman laajin päästökauppajärjestelmä, jossa päästöille asetetaan hinta. Nyt päästökauppajärjestelmä laajennettaisiin teollisuus- ja energiatoimialoilta meriliikenteeseen ja luotiin kokonaan uusi järjestelmä maantieliikenteelle ja rakennustoimialalle. Parlamentti päätti tehdä tämän ensin vain kaupallista sektoria koskevaksi 2025 alkaen. Uusi päästökauppajärjestelmä, ETS2, laajenisi tietyin ehdoin vasta 2029 alkaen kotitalouksia koskevaksi.

- Tavoitteena on saada yritykset investoimaan nykyistä nopeammin puhtaisiin energianlähteisiin, tuotteisiin- ja tuotantoprosesseihin. Vain näin onnistutaan vähentämään EU:ssa 55% päästöjä verrattuna vuoteen 1990.

Euroopan parlamentti päätti täysistunnossa, että ilmaisjakoa yrityksille vähennetään asteittain vuodesta 2027 alkaen vuoteen 2032 asti, puolet ennen vuotta 2030. Komissio tekee vuonna 2031 päätöksen vaikutuksista väliarvion. Jos se havaitsee teollisuuden ja työpaikkojen siirtymisen riskin Euroopan ulkopuolelle kasvaneen, ryhtyy se toimiin. Lisäksi ilmaisjakoa voidaan jatkaa vientiyrityksissä sen osuuden verran, kuin mikä niiden vientiosuus on EU:n ulkopuolelle.

Päästökauppapäätöksessä parlamentti ratkaisee myös Suomelle tärkeän talvimerenkulkuun liittyvän kysymyksen. Jäämerivahvisteisille aluksille kompensoidaan niiden korkeammasta polttoaineenkulutuksesta johtuva korkeampi kustannustaso.

- Tämä on merkittävää, sillä Suomi on käytännössä saari, jonka ulkomaankauppa tarvitsee aluksia, jotka pystyvät liikennöimään turvallisesti jääolosuhteissa, Kumpula-Natri painottaa.

- Äänestin ETS- ja CBAM- esitysten puolesta, jotta päästöjä pystytään leikkaamaan samalla kun eurooppalaiset yritykset saavat riittävästi aikaa sopeutua uuteen hiilivuotoa estävään järjestelmään ja ennen kaikkea tarvittaviin kestäviin investointeihin. Näiden säädösesitysten osalta työ jatkuu parlamentin, komission ja neuvoston välisissä neuvotteluissa eli trilogeissa syksyllä.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Miapetra Kumpula-Natri
Miapetra Kumpula-NatriTilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Miapetra Kumpula-Natri

Euroopan parlamentti linjasi tekoälyn tulevaisuudesta3.5.2022 12:12:56 EEST | Tiedote

Euroopan parlamentin tekoälyä käsittelevän erityisvaliokunnan AIDA:n työ päättyi tänään. Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (S&D) toimi valiokunnan varapuheenjohtajana koko valiokunnan työn ajan, kun valiokunta käsitteli tekoälyn tuomia yhteiskunnallisia muutoksia ja sääntelyhaasteita. Tänään parlamentin täysistunnossa hyväksyttiin valiokunnan loppuraportti, jossa luotiin pohja eurooppalaiselle tekoälyn kehitykselle.

Miapetra Kumpula-Natri: Selkeiden tavoitteiden asettaminen luo pitkäjänteisyyttä ja päämäärätietoisuutta teknologiapolitiikkaan2.4.2022 09:50:43 EEST | Tiedote

Valtioneuvosto julkaisi eilen periaatepäätöksen teknologiapolitiikasta. Päätöksessä määritellään yhteiset tavoitteet, joihin Suomi sitoudutaan poikkihallinnollisesti sekä myös yli hallituskausien. Neljä keskeisintä tavoitetta ovat kansainvälisen houkuttelevuuden vahvistaminen, osaamisen kehittäminen, innovaatiomyönteinen julkinen sektori sekä edelläkävijyys uusien teknologioiden soveltamisessa. Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (S&D) on seurannut vuosien ajan läheltä teknologiapolitiikan muotoutumista Euroopan tasolla. Tästä näkökulmasta Suomen uusi aloite on osa laajempaa, eurooppalaista digitaalista siirtymää ”Suomella on pitkä historia teknologiaosaajana. Kuitenkin, menneet voitot eivät riitä varmistamaan johtoasemaa myös tulevaisuudessa. Selkeiden tavoitteiden asettaminen luo pitkäjänteisyyttä ja päämäärätietoisuutta teknologiapolitiikkaan. Tässä uusi periaatepäätös on linjassa koko Euroopan unionin tulevaisuutta määrittävän digitaalisen siirtymän kanssa”, Kumpula-Natri t

Kohdennetun mainonnan rajoittaminen etenee EU:ssa - Lapsille kohdennettu mainonta kiellettiin kokonaan21.1.2022 09:58:22 EET | Tiedote

Euroopan parlamentti äänesti tänään torstaina digitaalisten palvelujen asetuksesta. Digitaalisten palvelujen asetus (”DSA”) luo pelisääntöjä alustoilla levitettävään sisältöön. Viime vuosina maailmalla on nähty huolestuttavia esimerkkejä siitä, miten vihapuhe ja väärennetyt tuotteet ovat nousseet ongelmaksi alustoille siirtyneessä arjessamme. Myös alustojen sisältöä järjestävien ja ohjaavien algoritmien merkitys on noussut julkiseen keskusteluun. Näistä viimeisimpänä esimerkkinä ovat viime syksynä laajasti uutisoitu Facebookin entisen työntekijän Frances Haugenin paljastukset. Hänen toimittamansa dokumentit osoittivat, että yritysten omat keinot eivät ole olleet riittäviä. Tarvitaan yhteisiä pelisääntöjä. ”Digitaalisten palvelujen asetus antaa kansalaisille mahdollisuuden korjata digitaalisen maailman valuvikoja. Meidän ei tule vain passiivisesti sopeutua nopeaan muutokseen. Digitaalisen maailman pelisääntöjä voi ja pitää ohjata”, toteaa Miapetra Kumpula-Natri (S&D). ”Digitaalisten pal

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme